14 definiții pentru boiștean

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinus phoxinus). [Pr.: bo-iș-] – Boiște + suf. -ean.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinus phoxinus). [Pr.: bo-iș-] – Boiște + suf. -ean.

boiștean sm [At: ANTIPA, F. I., 190 / V: bioeș / P: bo-iș~ / Pl: ~eni / E: boiște + -ean] 1 Pește de 8-12 cm, cu spinarea și părțile laterale verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele de munte Si: boeț, boianior, boisă, boiscar, boișcă, boișt, bolfac, crai, crăiesc, crăiește, crăieț, dascăli, foeț, jăete, leancar, pește crăiesc, pește de bătaie, peștele-doamnei, pichic, pitic roșior, roșiuță, scrofiță, verdete, verzișoară, rai boiștiu {Phoxinus phoxinus). 2 Pui de pește.

boiștean s.m. (iht.) Pește mic, de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, cu burta de culoare albă-argintie, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinusphoxinus). • sil. bo-iș-. pl. -teni. /boiște + -ean.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește mic, foarte lacom, care trăiește în apele de munte; are formă cilindrică, spatele cafeniu sau verzui și burta albă (Phoxinus phoxinus). Felurite feluri de pești... Iată boișteni, zvîrlugi și porcușori, buni de un borș. SADOVEANU, N. F. 29. Într-o clipă masa fu gata: cîteva foi late și rotunde de podbal cu zglăvoace și boișteni uscați pe vatră. HOGAȘ, M. N. 140. – Pronunțat: bo-iș-.

BOIȘTEAN, boișteni, s. m. Pește mic cu spatele cafeniu sau verde și burta albă, care trăiește în apele de munte (Phoxinus phoxinus). [Pr.: bo-iș-] – Din boiște + suf. -ean.

BOIȘTEAN ~eni m. Pește dulcicol, de talie mică, având spatele și laturile de culoare verde-închisă și pântecele alb-argintiu. [Sil. bo-iș-] /boiște + suf. ~an

boișteán m., pl. eni (d. boiște). Nord. Un fel de obleț de munte (phoxinus levis saŭ cyprinus phoxinus) numit și verdete (vest) și iac (Stam).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

boiștean (desp. bo-iș-) s. m., pl. boișteni

boiștean (bo-iș-) s. m., pl. boișteni

boiștean s. m. (sil. bo-iș-), pl. boișteni

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BOIȘTEAN s. (IHT.;Phoxinus phoxinus) (reg.) boiște, borfete, crai, crăieș, crăiete, crăieț, pitic, roșioară, roșior, sular, verdete, verzișoară, pește-crăiesc, pește-de-bătaie, peștele-doamnei, (prin Ban.) scrofiță.

BOIȘTEAN s. (IHT.; Phoxinus phoxinus) (reg.) boiște, borfete, crai, crăieș, crăiete, crăieț, pitic, roșioară, roșior, sular, verdete, verzișoară, pește-crăiesc, pește-de-bătaie, peștele-doamnei, (prin Ban.) scrofiță.

Intrare: boiștean
  • silabație: bo-iș-tean info
substantiv masculin (M20)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • boiștean
  • boișteanul
  • boișteanu‑
plural
  • boișteni
  • boiștenii
genitiv-dativ singular
  • boiștean
  • boișteanului
plural
  • boișteni
  • boiștenilor
vocativ singular
plural
boieștean
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

boiștean, boiștenisubstantiv masculin

  • 1. Pește de 8-12 cm cu spinarea și părțile laterale de culoare verde-închis, cu pete și puncte întunecate, alb pe burtă, care trăiește în apele din zona de munte și de coline (Phoxinus phoxinus). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Felurite feluri de pești... Iată boișteni, zvîrlugi și porcușori, buni de un borș. SADOVEANU, N. F. 29. DLRLC
    • format_quote Într-o clipă masa fu gata: cîteva foi late și rotunde de podbal cu zglăvoace și boișteni uscați pe vatră. HOGAȘ, M. N. 140. DLRLC
etimologie:
  • Boiște + sufix -ean. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.