5 definiții pentru mătreața-brazilor

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MĂTREAȚĂ s. f. I. Părticele de epidermă de culoare albicioasă, care se desprind de pe pielea capului. ♦ Spec. Pitiriazis. II. 1. (Bot.) Mătasea-broaștei. 2. (Reg.) Plantă erbacee cu tulpina roșie, ramificată și cu flori trandafirii (Peplis portula). 3. Compus: mătreață-de-arbori sau mătreața-brazilor = lichen care crește pe ramurile coniferelor, producând pagube prin sufocarea copacilor sau adăpostirea insectelor dăunătoare; mătasea-bradului (Usnea barbata).Cf. lat. *matricia.

MĂTREAȚĂ s. f. I. Părticele de epidermă de culoare albicioasă, care se desprind de pe pielea capului. ♦ Spec. Pitiriazis. II. 1. (Bot.) Mătasea-broaștei. 2. (Reg.) Plantă erbacee cu tulpina roșie, ramificată și cu flori trandafirii (Peplis portula). 3. Compus: mătreață-de-arbori sau mătreața-brazilor = un fel de lichen care crește mai ales, spânzurând ca niște firișoare alburii; mătasea-bradului (Usnea barbata).Et. nec. Cf. lat. *matricia.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mătreața-brazilor (plantă) (desp. mă-trea-) s. f. art., g.-d. art. mătreții-brazilor

!mătreața-brazilor (plantă) (mă-trea-) s. f. art., g.-d. art. mătreții-brazilor

mătreața-brazilor (bot.) s. f. (sil. -trea-), g.-d. art. mătreții-brazilor

Intrare: mătreața-brazilor
  • silabație: mă-trea- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mătreața-brazilor
plural
genitiv-dativ singular
  • mătreții-brazilor
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mătreața-brazilorsubstantiv feminin articulat

  • 1. Lichen care crește pe ramurile coniferelor, producând pagube prin sufocarea copacilor sau adăpostirea insectelor dăunătoare (Usnea barbata). DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.