9 definiții pentru porumbac (s.m.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PORUMBAC, -Ă, porumbaci, -ce, adj., s. m. I. Adj. (Pop.; despre păsări sau despre penele lor; adesea substantivat) Pestriț. II. S. m. Fluture mare de noapte, cu aripile din față galbene cu dungi cafenii și cu cele din spate multicolore (Sphinx euphorbiae).Porumb + suf. -ac.

porumbac, ~ă [At: CUPARENCU, V. 25/15 / Pl: ~aci, ~ace / E: porumb + -ac] 1 a (Pop; d. animale, păsări) Pestriț. 2 a (Pop; d. animale, păsări) Cenușiu. 3 a (Pop; d. animale, păsări) Negru-albăstrui. 4 sf (Pop) Pasăre domestică cu penele de culoare cenușie. 5 sm Fluture mare de noapte, cu aripile dinainte galbene cu dungi cafenii, iar cu cele din spate, multicolore (Sphinx euphorbiae).

PORUMBAC, -Ă, porumbaci, -ce, adj., s. m. I. Adj. (Pop.; despre păsări sau despre penele lor; adesea substantivat) Pestriț. II. S. m. Fluture mare de noapte, cu aripile din față galbene cu dungi cafenii și cu cele dindărăt multicolore (Sphinx euphorbiae).Porumb + suf. -ac.

PORUMBAC1, porumbaci, s. m. Fluture mare de noapte cu aripile dinainte galbene cu dungi cafenii, iar cu cele de dindărăt multicolore (Deilephila euphorbiae).

porumbac a. 1. cenușiu, sur-roșatic (cocoș, cal); 2. negru-albăstriu (ca gușa porumbului). ║ m. fam. țigan.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

porumbac2 (fluture) s. m., pl. porumbaci

porumbac2 (fluture) s. m., pl. porumbaci

porumbac adj. m., s. m., pl. porumbaci; f. sg. porumbacă, pl. porumbace

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PORUMBACU DE JOS, com. în jud. Sibiu. situată în V depr. Făgăraș, pe cursul mijlociu al Oltului și pe râul Porumbacu; 3.114 loc. (2003). Stație de c. f. (în satul P. de J.) și halte de c. f. (în satele Colun și Scoreiu). Expl. de calcar (Porumbacu de Sus). Pomicultură. Centru de prelucr. artistică a lemnului, de țesături și cusături populare. În satul P. de J., menționat documentar în 1466, se află vechiul Oficiu poștal-tranzit (1756-1760), bisericile Nașterea Maicii Domnului (1806) și Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul (1811), în satele Sărata și Colun.

Intrare: porumbac (s.m.)
porumbac2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • porumbac
  • porumbacul
  • porumbacu‑
plural
  • porumbaci
  • porumbacii
genitiv-dativ singular
  • porumbac
  • porumbacului
plural
  • porumbaci
  • porumbacilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

porumbac, porumbacisubstantiv masculin

  • 1. Fluture mare de noapte, cu aripile din față galbene cu dungi cafenii și cu cele din spate multicolore (Sphinx euphorbiae). DEX '09 DLRLC
etimologie:
  • Porumb + sufix -ac. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.