14 definiții pentru scrobeală

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCROBEALĂ, scrobeli, s. f. 1. Amidon (sub formă de granule sau de pulbere) folosit la scrobirea unor fire, a unor produse textile, a unor articole de lenjerie și de îmbrăcăminte (după spălare); apret. 2. (În sintagma) Scrobeală albastră = albăstreală (2). – Din bg. skrobjala.

SCROBEALĂ, scrobeli, s. f. 1. Amidon (sub formă de granule sau de pulbere) folosit la scrobirea unor fire, a unor produse textile, a unor articole de lenjerie și de îmbrăcăminte (după spălare); apret. 2. (În sintagma) Scrobeală albastră = albăstreală (2). – Din bg. skrobjala.

scrobea sf [At: EPISCUPESCU, PRACTICA, 482/24 / V: (reg) ~ba / Pl: ~eli / E: scrobi + -eală] 1 (Pop) Aluat subțire și lipicios, făcut din semințe de in, din tărâțe de grâu sau din făină de porumb, cu care se ung firele urzelii ca să nu se rupă sau ca să nu se scămoșeze Si: (reg) mânjeală. 2 (Șîs ~ albă) Amidon (sub formă de granule sau de praf) folosit pentru a da rigiditate, asprime, luciu firelor sau produselor textile, unor articole de lenjerie sau de îmbrăcăminte (după spălare) Si: apret, (reg) aspreală, crohmală, scrob2, șterc2. 3 (Pex) Suspensie cu acest amidon. 4 (Pop; șîs ~ albastră, reg, ~ vânătă, ~ turchiază) Albăstreală (2). 5 (Reg) Rântaș. 6 (Reg) Tencuială.

SCROBEALĂ, scrobeli, s. f. Amidon sub formă de granule sau de pulbere, folosit la apretarea unor produse textile, de obicei după spălarea acestora. Erai pus să fierbi scrobeala în curte, cu grija să nu iasă nici subțire, nici groasă și nici cocoloașe să nu se facă. PAS, Z. I 270. Vino-ncoace, să ți-o spăl eu, Cu apă de Herăstrău... Cu scrobeală albișoară De pe alba-mi fețișoară. TEODORESCU, P. P. 308. ◊ Scrobeală albastră = colorant obținut pe cale sintetică, cu care se clătesc rufele la spălare pentru a căpăta o culoare albă frumoasă; (Mold.) sineală. Spre a nu se deochea un copil... i se face zbenghi în frunte... cu scrobeală albastră. ȘEZ. III 121.

SCROBEALĂ ~eli f. Amidon cu care se apretează albiturile după spălat; apret. /a scrobi + suf. ~eală

scrobeală f. materie de scrobit rufele: scrobeală albă, scrobeală albastră.

scrobeálă f.. pl. elĭ (vsl. ◊ skrobilo, ca cerneală d. črŭnilo; rus. skorbilo. Bg. skrobĭela vine d. rom. V. scrobesc). Vest. Amidon, crocmală, un fel de féculă care se întrebuințează la scrobit. Mlnzală. Scrobeală albastră, sineală.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

scrobea s. f., g.-d. art. scrobelii; (feluri) pl. scrobeli

scrobea s. f., g.-d. art. scrobelii; (feluri) pl. scrobeli

scrobea s. f., g.-d. art. scrobelii; (feluri) pl. scrobeli

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SCROBEA s. 1. v. apret. 2. scrobeală albastră v. albăstreală. 3. (reg.) mânjeală. (Cu ~ se ung firele urzelii.)

SCROBEA s. 1. apret, (prin Transilv.) aspreală, (Mold. și Bucov.) crohmală, (Transilv. și Mold.) șterc. (~ pentru rufe.) 2. (reg.) mînjeală. (Cu ~ se ung firele urzelii.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

scrobeală, scrobeli s. f. (er.) spermă.

Intrare: scrobeală
scrobeală substantiv feminin
substantiv feminin (F54)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • scrobea
  • scrobeala
plural
  • scrobeli
  • scrobelile
genitiv-dativ singular
  • scrobeli
  • scrobelii
plural
  • scrobeli
  • scrobelilor
vocativ singular
plural
scrobală
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

scrobea, scrobelisubstantiv feminin

  • 1. Amidon (sub formă de granule sau de pulbere) folosit la scrobirea unor fire, a unor produse textile, a unor articole de lenjerie și de îmbrăcăminte (după spălare). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Erai pus să fierbi scrobeala în curte, cu grija să nu iasă nici subțire, nici groasă și nici cocoloașe să nu se facă. PAS, Z. I 270. DLRLC
    • format_quote Vino-ncoace, să ți-o spăl eu, Cu apă de Herăstrău... Cu scrobeală albișoară De pe alba-mi fețișoară. TEODORESCU, P. P. 308. DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Scrobeală albastră = albăstreală. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Spre a nu se deochea un copil... i se face zbenghi în frunte... cu scrobeală albastră. ȘEZ. III 121. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.