Cuvântul zilei, 23 mai 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
taxonomie
© imagine Ștefania

TAXONOMIE s. f. 1. Știința legilor de clasificare. 2. Studiul unei grupe de animale sau de plante din punctul de vedere al clasificării și descrierii speciilor. [Var.: taxinomie s. f.] – Din fr. taxonomie, taxinomie.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 23 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: laț

În 1934 Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, în timpul unei ambuscade a poliției. Faimosul cuplul de gangsteri americani a captat atenția presei americane, ei fiind considerați inamici publici între anii 1931 și 1934.
iconița cuvântului zilei

2023: ricoșa

S-a născut în 1942 Gabriel Liiceanu. Printre scrierile sale se numără și Caiet de ricoșat gânduri sau despre misterioasa circulație a ideilor de-a lungul timpului.
iconița cuvântului zilei

2022: zibelină

În 1707 s-a născut Carl von Linné, naturalist suedez, cel care a pus bazele sistemului modern de nomenclatură binomială. El a descris pentru prima dată zibelina (în 1758), vânată (deși e interzis) pentru blana sa excepțională: o haină de zibelină poate costa până la 150.000 de dolari.
iconița cuvântului zilei

2021: încleșta

Șahistul rus Anatoli Karpov împlinește 70 de ani. Stilul său de joc a fost asemuit cu cel al unui șarpe boa constrictor, solid pozițional și asumându-și puține riscuri, dar atacând fără milă la cele mai mici erori ale oponenților. Cuvântul ales face referire și la rivalitatea sa cu Garry Kasparov.
iconița cuvântului zilei

2019: epistolar

S-a născut în 1942 filozoful Gabriel Liiceanu. Este unul dintre autorii lucrării colective Epistolar, care reunește scrisorile generate de voci intelectuale de mare forță pe marginea cărții sale Jurnalul de la Păltiniș.