Cuvântul zilei, 30 septembrie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
sufism
© imagine Tiberiu

SUFISM s. n. Curent în mistica musulmană, apărut în sec. VIII și răspândit mai ales în Persia, cu caracter anticlerical și ascetic. – Din fr. soufisme.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 30 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: dublaj

Ziua Internațională a Traducerilor (ONU)
iconița cuvântului zilei

2022: sievert

Japonezul Hisashi Ouchi a fost expus la cea mai mare doză de radiații din istorie. Pe 30 septembrie 1999, un accident datorat unei erori umane a avut loc la centrala Tokaimura din Japonia, iar Ouchi a fost expus la un nivel record de 17 sieverți (Sv) de radiații, de 170 de ori mai mare decât doza considerată periculoasă pentru sănătate. A suferit arsuri grave, sistemul imunitar i-a fost sever afectat și a murit câteva luni mai târziu.
iconița cuvântului zilei

2021: organon

Pentru geneticienii din întreaga lume, Excel este un adevărat coșmar. Software-ul este sursa unui număr semnificativ de erori deoarece convertește numele anumitor gene, cum ar fi „MARCH1” în date (1-Mar). Neputându-se lipsi de acest instrument, oamenii de știință au ales să redenumească zeci de gene. Pe 30 septembrie 1985 apărea prima versiune a programului Excel.
iconița cuvântului zilei

2019: galician

În 1906 Academia Regală Galiciană își începe activitatea în Havana, Cuba. În acea perioadă limba galiciană era persecutată în Spania.
iconița cuvântului zilei

2018: incriminare

În 1946 22 de lideri naziști sunt condamnați la Nürnberg pentru crime de război.