Cuvântul zilei, 29 noiembrie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
pitac
© imagine Tiberiu

PITAC1, pitace, s. n. (Înv.) 1. Decret de ridicare la rang boieresc; diplomă de boierie. 2. Act oficial, poruncă scrisă; ordonanță, dispoziție. 3. Scrisoare, răvaș. – Din sl. pitakŭ.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 29 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: jilț

S-a născut în 1898 scriitorul Clive Staples Lewis (prescurtat C. S. Lewis) cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creștine, lucrările de critică și romanele de ficțiune, în special ciclul narativ pentru copii intitulat Cronicile din Narnia care include și Jilțul de argint.
iconița cuvântului zilei

2022: tabloid

În 1814, The Times este primul ziar tipărit la o presă tipografică cu abur.
iconița cuvântului zilei

2021: transcendentalism

S-a născut în 1832 prozatoarea americană Louisa May Alcott, cunoscută mai ales pentru romanul său de succes Micuțele doamne. Fiică a unui filozof și pedagog celebru la vremea lui, Amos Bronson Alcott, ea a crescut în mijlocul cercurilor transcendentaliste din Boston și Concord, Massachusetts.
iconița cuvântului zilei

2019: eponim

S-a născut în 1825 Jean-Martin Charcot, medic francez, profesor de neurologie și anatomie patologică, considerat părintele neurologiei moderne. De numele său sunt legate cel puțin 15 eponime medicale, cum ar fi anevrismul Charcot-Bouchard sau sindromul Charcot-Willbrand.
iconița cuvântului zilei

2018: apanaj

În 1989, în timpul Revoluția de Catifea din Cehoslovacia, are loc abolirea articolului din Constituție prin care partidului comunist deținea monopol.