Cuvântul zilei, 20 septembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
autohton
© imagine Addell Design

AUTOHTON, -Ă, autohtoni, -e, adj. (Adesea substantivat) Care s-a format și s-a dezvoltat pe teritoriul unde trăiește și în prezent, care este originar de aici; băștinaș, aborigen. [Pr: a-u-] – Din fr. autochtone.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 20 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: incisivitate

În 1811 Napoleon o alungă din Paris pe Madame de Récamier, la șapte ani după ce făcuse același gest față de prietena ei, Madame de Staël. În opinia suveranului, cele două doamne aveau limba prea ascuțită. Saloanele lor erau frecventate de foarte mulți oponenți ai monarhului francez.
iconița cuvântului zilei

2022: avarie

În 1947 a fost semnat Planul Marshall, program american de împrumuturi acordate unor state europene pentru a ajuta la reconstrucția orașelor bombardate în al Doilea Război Mondial.
iconița cuvântului zilei

2020: transfăgărășean

În 1974 era inaugurat Drumul Național 7C, supranumit și Transfăgărășeanul. El leagă Transilvania de Muntenia, străbătând Munții Făgăraș și atingând o altitudine maximă de 2.042 m.
iconița cuvântului zilei

2019: indolență

Greva mondială pentru oprirea schimbărilor climatice (https://globalclimatestrike.net). Experții consideră că cea mai mare parte a creșterii temperaturii medii în a doua jumătatea a secolului al XX-lea se datorează probabil creșterii concentrației gazelor cu efect de seră, provenite din activitatea umană.
iconița cuvântului zilei

2018: repercusiune

S-a născut în 1878 criitorul și omul politic american Upton Sinclair. Romanele sale, care denunțau injustițiile din America inceputului de secol XX, au avut un puternic impact social.