Cuvântul zilei, 22 septembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
pangea
© imagine Ștefania

PANGEA (PANGAEA) (gr. pangaia „pământul întreg”), denumire a continentului unic, care se consideră că a existat în urmă cu 200-250 mil. de ani, înconjurat de un ocean unic (Panthalassa). P. s-a fragmentat ulterior în două mase continentale, Laurasia și Gondwana, din care s-au desprins succesiv diverse porțiuni care s-au deplasat în derivă, formându-se astfel actualele continente. Ipoteza, formulată de geofizicianul austriac A. Wegener (1912), a fost confirmată de studii geofizice recente cu privire la tectonica în plăci. V. și deriva continentelor.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: ortăcie

Sitcomul american Friends este difuzat prima dată pe NBC în 1994.
iconița cuvântului zilei

2022: înrâuri

S-a născut în 1907 Maurice Blanchot, romancier și eseist francez. Gândirea și stilul său au avut o influență profundă asupra culturii franceze începând cu anii 40, asupra unor intelectuali precum Gilles Deleuze, Michel Foucault, Jacques Derrida.
iconița cuvântului zilei

2020: vanitate

S-a născut în 1938 prozatorul și eseistul Augustin Buzura. Printre romanele sale se numără și Orgolii.
iconița cuvântului zilei

2019: bâză

În 1979, un satelit american Vela a detectat două emisii luminoase în Atlanticul de Sud. Emisiile pot fi explicate printr-un test de arme nucleare, dar nici până astăzi nu se știe dacă așa s-a întâmplat sau ce țară a făcut testul.
iconița cuvântului zilei

2018: agrest

În 1955 intră în tipografie primul volum al romanului „Moromeții”, de Marin Preda. Romanul ilustrează dezagregarea lentă a nucleului social rural, a familiei patriarhale, și distrugerea spiritului țărănesc.