Cuvântul zilei, 29 noiembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
transcendentalism
© imagine Tiberiu

TRANSCENDENTALISM s. n. 1. Concepție filosofică elaborată de Kant și bazată pe ideea că formele apriorice ale conștiinței precedă experiența și constituie condițiile existenței ei. 2. Curent filosofic caracterizat prin religiozitate panteistă și prin spirit umanitar. – Din fr. transcendantalisme (după transcendent).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 29 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: jilț

S-a născut în 1898 scriitorul Clive Staples Lewis (prescurtat C. S. Lewis) cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creștine, lucrările de critică și romanele de ficțiune, în special ciclul narativ pentru copii intitulat Cronicile din Narnia care include și Jilțul de argint.
iconița cuvântului zilei

2022: tabloid

În 1814, The Times este primul ziar tipărit la o presă tipografică cu abur.
iconița cuvântului zilei

2020: pitac

În 1784 la București se dă un pitac domnesc prin care toți egumenii erau obligați ca, în cazul în care vor găsi copii cu glas frumos, să-i aducă la Sfântul Sava, la dascălul Mihalache, unde, cu un an în urmă, Vodă Mihai Suțu înființase o clasă de muzică.
iconița cuvântului zilei

2019: eponim

S-a născut în 1825 Jean-Martin Charcot, medic francez, profesor de neurologie și anatomie patologică, considerat părintele neurologiei moderne. De numele său sunt legate cel puțin 15 eponime medicale, cum ar fi anevrismul Charcot-Bouchard sau sindromul Charcot-Willbrand.
iconița cuvântului zilei

2018: apanaj

În 1989, în timpul Revoluția de Catifea din Cehoslovacia, are loc abolirea articolului din Constituție prin care partidului comunist deținea monopol.