Cuvântul zilei, 26 martie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
pârgar
© imagine Georgiana Strugariu

pârgar sm [At: CORESI, L. 418/20 / V: (înv) păr~, prăg~, pur~ / Pl: ~i / E: mg polgár, ger Bürger] 1 (Înv) Concetățean. 2 (Înv) Orășean. 3 (În organizarea administrativă feudală) Membru al sfatului de conducere al unui oraș sau unui târg Vz bătrân, jurat. 4 (Pex) Funcție administrativă a pârgarului (3). 5 (Trs; în vechea organizare administrativă) Vătășel la primărie. 6 (Mol; Buc) Om ușuratic, neserios, pe al cărui cuvânt nu se poate conta. 7 (Trs) Flăcău din grupul celor care organiza programul petrecerilor tinerilor la Crăciun și la Anul Nou. 8 (Reg) Pândar (1). 9 (Înv) Muncitor la ocnele de sare.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 26 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: îngâmfare

S-a născut în 1985 Keira Knightley, una dintre cele mai cunoscute actrițe britanice ale momentului. Knightley a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul său din filmul Mândrie și prejudecată.
iconița cuvântului zilei

2023: graf

În 1913 s-a născut Paul Erdős, matematician maghiar, unul dintre cei mai prolifici matematicieni din toate timpurile. Considera matematica o activitate socială, așa se face că este autorul cu cele mai multe colaborări directe.
iconița cuvântului zilei

2021: măslui

În 2003, China recunoaște că a disimulat informațiile despre epidemia de coronavirus SARS-CoV-1.
iconița cuvântului zilei

2020: colocvial

S-a născut în 1874 Robert Frost, considerat unul dintre cei mai mari poeți ai Americii. Câștigător a patru premii Pulitzer pentru poezie, Frost este apreciat pentru descrierile realiste ale vieții rurale și pentru arta cu care utilizează limbajul colocvial american în poeziile sale.
iconița cuvântului zilei

2019: menajerie

S-a născut în 1911 dramaturgul american Tennessee Williams. Una dintre piesele sale se intitulează Menajeria de sticlă.