Cuvântul zilei, 22 mai 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
climax
© imagine Ștefania

CLÍMAX, climaxuri, s. n. 1. Fază finală într-o succesiune ecologică, în care există o relativă stabilitate a biocenozei și o corespondență a ei cu clima și cu solul 2. Figură de stil care constă în desfășurarea ascendentă a ideilor, acțiunii etc. dintr-o operă. – Din fr. climax.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2021: teatralism

S-a născut în 1907 Laurence Olivier, actor de teatru și film englez. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Cabotinul.
iconița cuvântului zilei

2020: meticulos

S-a născut în 1907 Georges Prosper Remi, cunoscut ca Hergé, autor belgian de benzi desenate francofone, cunoscut pentru seria Aventurile lui Tintin. Lucrările lui Hergé au fost lăudate internațional pentru claritatea și meticulozitatea scenariilor și a execuției.
iconița cuvântului zilei

2019: biodiversitate

Ziua internațională a diversității biologice.
iconița cuvântului zilei

2018: laitmotiv

S-a născut în 1813 compozitorul german Richard Wagner. A introdus ideea de laitmotiv („das Leitmotiv” în germană), procedeu simbolic de sugerare și evocare a unor teme psihologice și de identificare a unui personaj.
iconița cuvântului zilei

2017: nurliu

În 1970 s-a născut fotomodelul englez Naomi Campbell.