Cuvântul zilei, 25 mai 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ecleraj
imagine © Radu Borza

ECLERAJ, ecleraje, s. n. (Livr.) Iluminare artificială puternică. – Din fr. éclairage.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 25 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: periheliu

În 240 î.Hr. are loc prima trecere la periheliu documentată a cometei Halley.
iconița cuvântului zilei

2023: arpentaj

În 2007 a fost lansat Google Street View, serviciul de navigație virtuală, care completează Google Maps și Google Earth, permițând utilizatorilor să vizualizeze o panoramă la 360 de grade a unor locuri situate pe drumurile publice, urbane sau rurale, pe care au fost înregistrate în prealabil imagini de către traficul auto. În Emiratele Arabe Unite, Google folosește cămile echipate la fel ca vehiculele pentru a fotografia locurile inaccesibile.
iconița cuvântului zilei

2021: karite

Ziua Mondială a Africii
iconița cuvântului zilei

2020: confiență

S-a născut în 1803 Ralph Waldo Emerson, poet, eseist și filozof american, liderul mișcării transcendentaliste de la începutul secolului al XIX-lea. Unul dintre cele mai cunoscute eseuri are sale are ca tematică încrederea în propiile puteri (în engleză Self-Reliance).
iconița cuvântului zilei

2019: hominid

În 1925 începe în Tennessee Procesul Scopes, cunoscut și sub numele de Procesul maimuțelor. Profesorul John Scopes a fost acuzat că predase teoria evoluționistă la o școală publică din Dayton, fapt interzis de Actul Butler, lege care interzicea ca în învățământ să fie predate teorii care contrazic Biblia.