Cuvântul zilei, 27 februarie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
înfoca
imagine © Cristina Monea

ÎNFOCA, (rar) înfoc, vb. I. (Rar) 1. Tranz. A înfierbânta, a încălzi ceva la foc; a da foc la ceva. 2. Refl. Fig. A se aprinde, a se înflăcăra (ca urmare a unui sentiment puternic). – În + foc.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: afinitate

În 1907 Sigmund Freud și Carl Gustav Jung s-au întâlnit pentru prima dată. Aceastâ întâlnire a durat treisprezece ore, fiecare fiind fascinat de intelectul celuilalt. Au urmat ani în care și-au scris frecvent, între cei doi formându-se o legătură puternică. În 1909 cei doi au făcut un turneu în SUA împreună. În ciuda afinității reciproce prietenia lor durat până în 1913 când diferențele profesionale tot mai mari i-au separat.
iconița cuvântului zilei

2022: scociorî

Pompeiul nu și-a arătat încă toate comorile. Pe 27 februarie 2021 a fost descoperit acolo un car roman de ceremonie aproape intact, bogat decorat cu elemente erotice.
iconița cuvântului zilei

2021: dompta

S-a născut în 1932 actrița americană Elizabeth Taylor, distinsă de două ori cu Premiul Oscar. Printre rolurile sale cele mai cunoscute se numără și cel din Îmblânzirea scorpiei.
iconița cuvântului zilei

2020: diferend

S-a născut în 1902 scriitorul american John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. Printre romanele sale se numără și Iarna vrajbei noastre.
iconița cuvântului zilei

2019: profasis

În 1933 clădirea parlamentului german (Reichstag) din Berlin a fost distrusă într-un incendiu. Naziștii germani au folosit incendiul drept pretext pentru impunerea politicii lor.