Cuvântul zilei, 1 aprilie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
nagâț
© imagine Alexia Udriște
Nagâțul este una din cele peste 80 de specii care pot fi întâlnite la mica „deltă” de la Gârla Mare, readusă la viață prin lucrările de reconstrucție ecologică desfășurate de WWF-România și Fundația Coca-Cola.

NAGÂȚ, nagâți, s. m. Pasăre migratoare de baltă din ordinul caradriiformelor, de mărimea unui porumbel, cu penele negre-verzui pe spate și pe piept, albe pe pântece și cu un moț negru în creștet (Vanellus vanellus); bibic2. ♦ Epitet glumeț dat în special copiilor. – Formație onomatopeică.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 1 aprilie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: cohortă

Ziua Infanteriei Marine în România.
iconița cuvântului zilei

2022: cinerit

În 1748 este redescoperit orașul Pompeii, care fusese acoperit în anul 79 sub un strat gros de cenușă și piroclastite în urma erupției vulcanului Vezuviu.
iconița cuvântului zilei

2021: lubric

S-a nascut în 1697 abatele Prévost, autorul cărții Manon Lescaut, carte considerată scandaloasă la acea vreme și condamnată să fie arsă.
iconița cuvântului zilei

2020: ronin

S-a născut în 1920 Toshiro Mifune, actor și regizor japonez, considerat unul dintre cei mai de valoare actori din țara sa și din cinematografia universală. Este cunoscut printre altele și pentru rolul din filmul Cei șapte samurai.
iconița cuvântului zilei

2019: iulian

Acum 100 de ani, România a renunțat la calendarul iulian, ziua de 1 aprilie 1919 devenind prin decret 14 aprilie 1919!