Cuvântul zilei, 12 iunie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
lăuntric
© imagine Ștefania

untric, ~ă [At: SĂULESCU, HR. I, 189/21 / Pl: ~ici, ~ice / E: (în)lăuntru + -ic] 1 a (Fig) Care se află în interior. 2 a (D. fenomene, acțiuni, organizații sociale) Din interiorul unei țări Si: intern. 3 a (D. stări de spirit) Care ține de alcătuirea psihologică proprie a unui individ Si: psihologic. 4 a (Îs) Univers ~ sau viață ~ă, lume ~ă Totalitate a trăirilor afective, emoționale ale unui individ. 5 a (Îs) Foc sau ardere ~ă Pasiune. 6 a (Îas) Imbold sufletesc. 7 a (Îs) Om ~ sau ființă ~ă Sensibilitate. 8 a (Îas) Suflet. 9 a (D. fenomene, aspecte ale psihicului uman) Afectiv. 10 a Subconștient. 11-12 a Care (constituie sau) ține de partea esențială, mai profundă a unui fapt, lucru, fenomen etc. Si: intim. 13 a Tainic. 14 av Sufletește.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 12 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: oprimare

Ziua mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă (ONU)
iconița cuvântului zilei

2022: vestigiu

În 1981 se lansează primul film din franciza Indiana Jones, Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute. Indiana Jones sau Indy, este un personaj fictiv de aventuri, profesor de istorie și arheologie, și personajul principal al francizei.
iconița cuvântului zilei

2021: plăsea

În 1897 Karl Elsener obține brevetul pentru briceagul elvețian, vestitul cuțit de buzunar multifuncțional.
iconița cuvântului zilei

2020: promontoriu

A încetat din viață în 2003 actorul american Gregory Peck, unul dintre cei mai celebri actori americani de după război. Printre rolurile sale cele mai cunoscute se numără și cel din filmul Promontoriul groazei (în engleză Cape Fear).
iconița cuvântului zilei

2019: exacerba

S-a născut în 1890 pictorul austriac Egon Schiele, care alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka este considerat unul din cei mai importanți reprezentanți ai artei vieneze moderne. Operele sale sunt cunoscute pentru intensitatea și sexualitatea brută transpusă artistic.