21 de definiții pentru darabană

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DARABANĂ, darabane, s. f. (Înv.) 1. Tobă (mică). ◊ Expr. A bate darabana = a divulga, a da în vileag un secret; a bate toba. A bate darabana în (sau pe) ceva = a bate ritmic în ceva. A vinde (sau a cumpăra) la darabană = a vinde (sau a cumpăra) la mezat. A face (cuiva) spatele darabană = a bate zdravăn (pe cineva). 2. Roată de transmisie făcută din lemn, folosită în anumite instalații de săpare a sondelor. – Din ucr., pol. taraban.

daraba sf [At: AR (1829), 752/8 / V: ~bana, dărăb~, ba~ / Pl: ~ne / E: pn taraban, rs дарабан, ucr тараоќан] 1 (Pop) Tobă (mică). 2 (Pfm; îe) A bate ~na în (sau pe) ceva A bate ritmic în ceva. 3 (Pop; îe) A bate ~na A bate toba. 4 (Pop; îe) A bate ~na cuiva A vinde averea (cuiva) la mezat. 5 (Pex; îae) A sărăci. 6-7 A vinde (sau a cumpăra) la ~ (sau cu ~ ori, rar, ~ne) A vinde (sau a cumpăra) la mezat. 8 (Pop; îe) A face (cuiva) spatele ~ sau capul A bate foarte tare pe cineva. 9 (Îe) A face cuiva capul ~ A năuci. 10 (Reg; îf dărăbană) Cilindru metalic, fără fund, folosit la pescuit. 11 (Înv; spc) Roată de transmisiune din lemn, plină, care făcea parte din vechile instalații de foraj. 12 (Reg) Smoală sau păcură folosită la ungerea osiei (la căruță).

DARABANĂ, darabane, s. f. 1. Tobă (mică). ◊ Expr. A bate darabana = a divulga, a da în vileag un secret; a bate toba. A bate darabana în (sau pe) ceva = a bate ritmic în ceva. A vinde (sau a cumpăra) la darabană = a vinde (sau a cumpăra) la mezat. A face (cuiva) spatele darabană = a bate zdravăn (pe cineva). 2. Roată de transmisie făcută din lemn, folosită în anumite instalații de săpare a sondelor. – Din ucr., pol. taraban.

DARABANĂ, darabane, s. f. 1. Tobă (mică). Pe cărărușa aceea se scursese toată tinerețea satului, către regimente, cînd au bătut darabanele. CAMILAR, N. I 330. Se auzeau tunuri bătînd. Se auzea ca o darabană afundă într-o depărtare nu mare. SADOVEANU, M. C. 102. Aduceți-mi degrabă o putină, o piele de cîne și două bețe... Și atunci îndată i se aduc cele cerute, și tălpoiul face iute o darabană. CREANGĂ, P. 310. ◊ Fig. Darabana ploii, pe acoperișuri, suna ca un cîntec de izbîndă. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 86. ◊ Expr. A face (cuiva) spatele darabană = a bate zdravăn (pe cineva), a da (cuiva) o bătaie bună. (Eliptic) Ieșeau din mîinile mele cu părul vîlvoi și cu spatele darabană. HOGAȘ, H. 75. A bate darabana în (sau pe) ceva = a bate ritmic în ceva. A bătut mult o darabană nervoasă, cu degetele... pe sticla curată a biroului. POPA, V. 193. Damian vorbise rar, cu ochii în pămînt, bătînd darabana pe masă. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. II 33. A bate darabana = a divulga un secret, a da în vileag; a bate toba. Pesemne eu nu am alta de făcut decît să bat darabana. NEGRUZZI, la TDRG. A vinde (sau a cumpăra) la darabană = a vinde (sau a cumpăra) la mezat. Dacă... nu pot găsi parale? Și dacă-i pune sechestru și-l vinde la darabană? C. PETRESCU, C. V. 27. Las’ părinte, nu te grăbi [să cumperi casa]... Îi cumpăra-o la darabană. CONTEMPORANUL, VI/II 12. 2. Roată de lemn plină, folosită ca roată de transmisie în anumite instalații de săpare a sondelor. – Pl. și dărăbăni (SADOVEANU, Z. C. 126).

DARABANĂ ~e f. Tobă mică. ◊ A bate ~ în (sau pe) ceva a bate cadențat cu degetele în ceva (cu nervozitate sau de nerăbdare). A bate ~a a) a divulga un secret; b) a răspândi știri neverificate. /<ucr., pol. taraban

darabană f. Mold. V. barabană: să bat darabană NEGR. [Pol. TARABAN].

darabánă f., pl. e (turc. daraban, bătaĭe de tobă; rut. pol. taraban, tobă). Est. Scurt cilindru de metal acoperit de amîndoŭă părțile c’o pele foarte întinsă în care se bate cu doŭă bețe ca să răsune (tobă mică) și care se întrebuința în armată ca să dea cadența mersuluĭ (și azĭ încă pin sunetu eĭ se cheamă cumpărătoriĭ la mezat). Fig. A bate darabana, a bate toba, a divulga la toată lumea. – Și bar- ĭar în sud tar-. V. buhaĭ n., și timpană.

tarapaná f. (turc. pop. tarab-hana, lit. darb- și zarb-hane. V. salhana. Cp. cu tarabă). Azĭ fam. Monetărie, fabrică de banĭ: crezĭ că la mine e tarapana? – În doc. și taraphana, -bana, zaraphanea, zerphana.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

daraba (pop.) s. f., g.-d. art. darabanei; pl. darabane

daraba (înv.) s. f., g.-d. art. darabanei; pl. darabane

daraba s. f., g.-d. art. darabanei; pl. darabane

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DARABA s. tobă, (rar) tambur, (înv. și reg.) baraban, barabancă, (înv.) tîmpină. (Bate ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

darabană (darabane), s. f. – Tobă. – Var. daraban, baraban, baraban(c)ă, barabanci. Tc. dareban „bătaie de tobă”, din (arab.) darb „lovitură” (Scriban; REW 8825; Moldovan 424); cf. ceh., pol., rut. taraban „tobă”, rus. baraban „tobă”, al cărui fonetism explică var.Der. dărăbuș, s. m. (băț de tobă); darabangiu, s. m. (persoană care bate la tobă).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

darabană, instrument de percuție popular (asemănător tobei* mici), cu două membrane, întinse pe cele două fețe ale cercului de lemn. Sunetul se produce prin lovirea membranei cu două bețe de lemn.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a bate darabana expr. a bate ritmic cu degetele într-un obiect de nerăbdare.

Intrare: darabană
darabană substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • daraba
  • darabana
plural
  • darabane
  • darabanele
genitiv-dativ singular
  • darabane
  • darabanei
plural
  • darabane
  • darabanelor
vocativ singular
plural
darabana
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
dărăbană
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
tarabană
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

daraba, darabanesubstantiv feminin

învechit
  • 1. Tobă (mică). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Pe cărărușa aceea se scursese toată tinerețea satului, către regimente, cînd au bătut darabanele. CAMILAR, N. I 330. DLRLC
    • format_quote Se auzeau tunuri bătînd. Se auzea ca o darabană afundă într-o depărtare nu mare. SADOVEANU, M. C. 102. DLRLC
    • format_quote Aduceți-mi degrabă o putină, o piele de cîne și două bețe... Și atunci îndată i se aduc cele cerute, și tălpoiul face iute o darabană. CREANGĂ, P. 310. DLRLC
    • format_quote figurat Darabana ploii, pe acoperișuri, suna ca un cîntec de izbîndă. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 86. DLRLC
    • chat_bubble A bate darabana = a divulga, a da în vileag un secret; a bate toba. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Pesemne eu nu am alta de făcut decît să bat darabana. NEGRUZZI, la TDRG. DLRLC
    • chat_bubble A bate darabana în (sau pe) ceva = a bate ritmic în ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote A bătut mult o darabană nervoasă, cu degetele... pe sticla curată a biroului. POPA, V. 193. DLRLC
      • format_quote Damian vorbise rar, cu ochii în pămînt, bătînd darabana pe masă. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. II 33. DLRLC
    • chat_bubble A vinde (sau a cumpăra) la darabană = a vinde (sau a cumpăra) la mezat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Dacă... nu pot găsi parale? Și dacă-i pune sechestru și-l vinde la darabană? C. PETRESCU, C. V. 27. DLRLC
      • format_quote Las’ părinte, nu te grăbi [să cumperi casa]... îi cumpăra-o la darabană. CONTEMPORANUL, VI/II 12. DLRLC
    • chat_bubble A face (cuiva) spatele darabană = a bate zdravăn (pe cineva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: bate
      • format_quote eliptic Ieșeau din mîinile mele cu părul vîlvoi și cu spatele darabană. HOGAȘ, H. 75.
  • 2. Roată de transmisie făcută din lemn, folosită în anumite instalații de săpare a sondelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • comentariu Plural și dărăbăni. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.