9 definiții pentru propan

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROPÁN s. n. Hidrocarbură saturată gazoasă din seria metanului, incoloră, inflamabilă, care se găsește în țiței și în gazele asociate țițeiului și este folosită drept combustibil menajer sau ca materie primă în industria chimică. – Din fr. propane.

propan sns [At: MARCOVICI, CH. 434 / E: fr propane] Hidrocarbură saturată gazoasă din seria metanului, care se găsește în țiței și în gazele asociate cu țițeiul și este folosită drept combustibil menajer, ca materie primă în industria chimică etc.

PROPÁN s. n. Hidrocarbură saturată gazoasă din seria metanului, care se găsește în țiței și în gazele asociate țițeiului și este folosită drept combustibil menajer sau ca materie primă în industria chimică. – Din fr. propane.

PROPÁN s. n. Hidrocarbură gazoasă care se găsește în cantitate mare în gazele din sonde și este folosită drept combustibil menajer și ca materie primă în industria chimică.

PROPÁN s.n. (Chim.) Hidrocarbură saturată gazoasă, folosită ca materie primă în industria chimică. [< fr. propane].

PROPÁN s. m. hidrocarbură aciclică saturată gazoasă, cu trei atomi de carbon în moleculă, din gazele de sondă sau de cracare, folosită drept combustibil și în unele sinteze organice. (< fr. propane)

PROPÁN n. Gaz incolor și inodor, inflamabil, aflat în stare naturală în țiței sau obținut în urma cracării, având diferite întrebuințări (drept combustibil pentru uzul casnic, în industria chimică etc.). /<fr. propane

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: propan
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • propan
  • propanul
  • propanu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • propan
  • propanului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

propansubstantiv masculin

  • 1. Hidrocarbură saturată gazoasă din seria metanului, incoloră, inflamabilă, care se găsește în țiței și în gazele asociate țițeiului și este folosită drept combustibil menajer sau ca materie primă în industria chimică. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic