13 definiții pentru trigonometrie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRIGONOMETRÍE s. f. Ramură a matematicii care se ocupă cu studierea proprietăților funcțiilor trigonometrice, a relațiilor dintre aceste funcții și a relațiilor dintre laturile și unghiurile unui triunghi. – Din fr. trigonométrie.

TRIGONOMETRÍE s. f. Ramură a matematicii care se ocupă cu studierea proprietăților funcțiilor trigonometrice, a relațiilor dintre aceste funcții și a relațiilor dintre laturile și unghiurile unui triunghi. – Din fr. trigonométrie.

trigonometrie sf [At: AAT 6671 / Pl: ~ii / E: lat trigonometria, ngr τριγωνομετρία, fr trigonométrie] 1 Ramură a matematicii care studiază proprietățile funcțiilor trigonometrice (1), a relațiilor dintre aceste funcții și a relațiilor dintre laturile și unghiurile unui triungi. 2 (Îs) ~ plană Capitol al trigonometrici (4) care se ocupă cu studiul relațiilor ce intervin între laturile și unghiurile triunghiurilor plane. 3 (Îs) ~ sferică Capitol al trigonometriei (1) care se ocupă cu studiul relațiilor dintre laturile și unghiurile triunghiurilor sferice.

TRIGONOMETRÍE s. f. Ramură a matematicii care se ocupă cu studierea relațiilor metrice dintre laturile și unghiurile unui triunghi. Cu toată sarcina ingrată de a iniția doi copii răsfățați în tainele trigonometriei... lăsase foștilor elevi amintirea unui om cu multe ciudățenii... dar de o largă înțelegere și pasionată dragoste a cărților. C. PETRESCU, Î. I 12. Acuma facem trigonometrie și geometrie în spațiu. SEBASTIAN, T. 173. ◊ Trigonometrie plană = trigonometrie care se ocupă cu studierea relațiilor dintre laturile și unghiurile triunghiurilor plane. Trigonometrie sferică = trigonometrie care se ocupă cu studierea relațiilor dintre laturile și unghiurile triunghiurilor trasate pe o sferă.

TRIGONOMETRÍE, trigonometrii, s. f. Ramură a matematicii care se ocupă cu studierea relațiilor metrice dintre laturile și unghiurile unui triunghi. ◊ Trigonometrie plană = trigonometrie care se ocupă cu studierea relațiilor dintre laturile și unghiurile triunghurilor plane. ◊ Trigonometrie sferică = trigonometrie care se ocupă cu studierea relațiilor dintre laturile și unghiurile triunghurilor trasate pe o sferă. – Fr. trigonométrie (< gr.).

TRIGONOMETRÍE s.f. Ramură a matematicii care studiază relațiile metrice dintre laturile și unghiurile unui triunghi. [Gen. -iei. / cf. fr. trigonométrie < gr. trigonom – triunghi, metron – măsură].

TRIGONOMETRÍE s. f. ramură a matematicii care studiază proprietățile funcțiilor trigonometrice și relațiile dintre ele. (< fr. trigonométrie)

TRIGONOMETRÍE ~i f. Ramură a matematicii care se ocupă cu studiul relațiilor metrice dintre laturile și unghiurile triunghiurilor. [G.-D. trigonometriei; Sil. -me-tri-] /<lat. trigonometria, fr. trigonométrie

trigonometrie f. partea geometriei care are de scop rezolvarea triunghiurilor rectilinii.

*trigonometríe f. (d. trigon și -metrie din geo-metrie). O parte a geometriiĭ care are de scop măsurarea triunghiurilor determinînd pin ajutoru unor date suficiente, laturile și unghĭurile.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

trigonometrie (desp. -me-tri-) s. f., art. trigonometria, g.-d. trigonometrii, art. trigonometriei

trigonometrie (-me-tri-) s. f., art. trigonometria, g.-d. trigonometrii, art. trigonometriei

trigonometríe s. f. (sil. -tri-), art. trigonometría, g.-d. trigonometríi, art. trigonometríei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TRIGONO- „triunghi, triunghiular”. ◊ gr. trigonon „triunghi” > fr. trigono-, germ. id., engl. id. > rom. trigono-.~carp (v. -carp), adj., cu fructe triunghiulare; ~cefal (v. -cefal), s. m., reptilă veninoasă din familia ofidienilor, avînd capul triunghiular; ~cefalie (v. -cefalie), s. f., malformație craniană în formă de triunghi; ~encefalie (v. -encefalie), s. f., malformație de dezvoltare a creierului, fiind secundară trigonocefaliei; ~metrie (v. -metrie1), s. f., disciplină care studiază relațiile metrice dintre laturile și unghiurile unui triunghi; ~sperm (v. -sperm), adj., cu semințe triunghiulare.

Intrare: trigonometrie
trigonometrie substantiv feminin
 • silabație: -me-tri-e info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trigonometrie
 • trigonometria
plural
 • trigonometrii
 • trigonometriile
genitiv-dativ singular
 • trigonometrii
 • trigonometriei
plural
 • trigonometrii
 • trigonometriilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

trigonometrie, trigonometriisubstantiv feminin

 • 1. Ramură a matematicii care se ocupă cu studierea proprietăților funcțiilor trigonometrice, a relațiilor dintre aceste funcții și a relațiilor dintre laturile și unghiurile unui triunghi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Cu toată sarcina ingrată de a iniția doi copii răsfățați în tainele trigonometriei... lăsase foștilor elevi amintirea unui om cu multe ciudățenii... dar de o largă înțelegere și pasionată dragoste a cărților. C. PETRESCU, Î. I 12. DLRLC
  • format_quote Acuma facem trigonometrie și geometrie în spațiu. SEBASTIAN, T. 173. DLRLC
  • 1.1. Trigonometrie plană = trigonometrie care se ocupă cu studierea relațiilor dintre laturile și unghiurile triunghiurilor plane. DLRLC
  • 1.2. Trigonometrie sferică = trigonometrie care se ocupă cu studierea relațiilor dintre laturile și unghiurile triunghiurilor trasate pe o sferă. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.