18 definiții pentru abataj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ABATAJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ; p. ext. loc unde se execută această operație. 2. Operație de doborâre a arborilor (în exploatările forestiere). 3. Tăiere, sacrificare a vitelor la abator. ♦ Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere până la tranșarea cărnii. 4. Operație de înclinare a unei nave mici în vederea reparării, curățării etc. – Din fr. abattage.

ABATAJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ; p. ext. loc unde se execută această operație. 2. Operație de doborâre a arborilor (în exploatările forestiere). 3. Tăiere, sacrificare a vitelor la abator. ♦ Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere până la tranșarea cărnii. 4. Operație de înclinare a unei nave mici în vederea reparării, curățării etc. – Din fr. abattage.

abataj sn [At: ARDELEANU, V. P. 40 / Pl: ~e / E: fr abattage] 1 Tăiere sau desprindere manuală ori mecanică a minereului din peretele sau frontul unei galerii de mină. 2 (Îs) Ciocan de ~ Instrument acționat cu aer comprimat, cu ajutorul căruia se desprinde cărbunele în straturile cu înclinație mare. 3 Parte a galeriei de mină de unde se extrage minereul. 4 Doborâre a arborilor în exploatările forestiere. 5 (Rar) Ucidere a vitelor la abator printr-o singură lovitură.

abatáj s.n. 1 Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcămînt. ◊ Abataj frontal = abataj al minereului făcut pe un front foarte lung în direcția filonului. Ciocan pneumatic de abataj v. ciocan. ♦ ext. Loc unde se execută această operație. 2 Operație de doborîre a arborilor într-o exploatare forestieră. 3 Tăiere, sacrificare a vitelor la abator. ♦ Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere pînă la tranșarea cărnii. 4 (mar.) Operație de înclinare a unei nave mici în vederea carenării, a reparării sau a curățării. • pl. -e. /<fr. abattage, it. abbattaggio.

ABATAJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere și de extragere (cu mijloace manuale, mecanice etc.) a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcămînt; p. ext. locul de muncă tinde se execută această operație. Lucrări de abataj mecanizate.Acum pornește schimbu-ntîi în luminoasa Hunedoară, Acuma, cu echipa lui, și Hotea-n abataj coboară. DEȘLIU, M. 21. Abatajul este aici sus, în capul suitoarei, spațiul dintre cei doi pereți de piatră ai muntelui, în care minerii lucrează pentru a-l goli de cărbune. BOGZA, V. J. 64. Abataj-cameră = metodă de tăiere și de extragere a minereului, locul de muncă fiind în formă de cameră delimitată de trei pereți, dintre care cel din mijloc este cel unde se sapă; p. ext. locul unde se sapă după această metodă. Abataj frontal v. frontal. Ciocan de abataj v. ciocan. 2. Operație de doborîre a arborilor în exploatările forestiere. 3. Uciderea vitelor la abator, prin doborîrea cu o singură lovitură.

ABATAJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci din zăcăminte; p. ext. loc unde se execută această operație. 2. Operație de doborîre a arborilor (în exploatările forestiere). 3. Uciderea vitelor la abator printr-o singură lovitură. 4. Înclinare pe o parte a unei nave, pentru a fi reparată. – Fr. abattage.

ABATAJ s.n. 1. Tăiere și extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcămînt; (p. ext.) loc unde se face această operație. 2. Doborîre a arborilor. 3. Ucidere a vitelor la abator. 4. Înclinare pe o parte a unei nave spre a putea fi reparată; carenaj. [Pl. -je. / < fr. abattage].

abataj s. n. 1. loc de extragere a unui minereu, a unei roci dintr-un zăcământ; operația însăși. 2. doborâre a arborilor în exploatările forestiere. 3. sacrificare a animalelor, la abator. 4. înclinare a unei nave spre a putea fi carenată; carenaj (1). (< fr. abattage)

abataj, abataje, s.n. 1. Locul dintr-o mină unde se execută extragerea unui minereu sau a unei roci dintr-un zâcămînt; operația de extragem a minerului sau a rocii. 2. Doborîrea arborilor (în exploatațiile forestiere).

ABATAJ ~e f. 1) Extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ. Lucrări de ~. 2) Loc într-o mină unde se execută această operație. 3) Tăiere și doborâre a copacilor în exploatările forestiere. 4) Sacrificare a animalelor la abator. 5) Aplecare a unei nave pe o parte pentru a fi reparată; carenaj. /<fr. abattage

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

abataj s. n., (locuri) pl. abataje

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ABATAJ s. (prin Transilv.) ort. (~ul unei mine.)

ABATAJ s. (prin Transilv.) ort. (~ unei mine.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a atinge la abataj expr. (intl.) a ucide cu o singură lovitură în stomac

a lovi la abataj expr. (intl.) a înjunghia în burtă.

Intrare: abataj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • abataj
 • abatajul
 • abataju‑
plural
 • abataje
 • abatajele
genitiv-dativ singular
 • abataj
 • abatajului
plural
 • abataje
 • abatajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

abataj, abatajesubstantiv neutru

 • 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ. DEX '09 MDA2 DLRLC DLRM DN
  sinonime: ort
  • format_quote Lucrări de abataj mecanizate. DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Loc unde se execută această operație. DEX '09 MDA2 DLRLC DLRM DN
   • format_quote Acum pornește schimbu-ntîi în luminoasa Hunedoară, Acuma, cu echipa lui, și Hotea-n abataj coboară. DEȘLIU, M. 21. DLRLC
   • format_quote Abatajul este aici sus, în capul suitoarei, spațiul dintre cei doi pereți de piatră ai muntelui, în care minerii lucrează pentru a-l goli de cărbune. BOGZA, V. J. 64. DLRLC
  • 1.2. Abataj-cameră = metodă de tăiere și de extragere a minereului, locul de muncă fiind în formă de cameră delimitată de trei pereți, dintre care cel din mijloc este cel unde se sapă. DLRLC
  • 1.3. Abataj frontal. DLRLC
  • 1.4. Ciocan de abataj = instrument acționat cu aer comprimat, cu ajutorul căruia se desprinde cărbunele în straturile cu înclinație mare. DLRLC
 • 2. Operație de doborâre a arborilor (în exploatările forestiere). DEX '09 MDA2 DLRLC DLRM DN
 • 3. Tăiere, sacrificare a vitelor la abator (prin doborârea cu o singură lovitură). DEX '09 MDA2 DLRLC DLRM DN
  • 3.1. Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere până la tranșarea cărnii. DEX '09
 • 4. Operație de înclinare a unei nave mici în vederea reparării, curățării etc. DEX '09 DLRM DN
  sinonime: carenaj
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.