16 definiții pentru acatist

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ACATIST, acatiste, s. n. 1. Imn și slujbă bisericească ortodoxă în cinstea Fecioarei Maria sau a unor sfinți. 2. Listă de nume dată preotului spre a se ruga pentru persoanele înscrise pe ea. ◊ Expr. A da acatiste (sau un acatist) = a cere preotului să rostească anumite rugăciuni pentru îndeplinirea unei dorințe. [Acc. și: acatist] – Din sl. akatistŭ.

ACATIST, acatiste, s. n. 1. Imn și slujbă bisericească ortodoxă în cinstea Fecioarei Maria sau a unor sfinți. 2. Listă de nume dată preotului spre a se ruga pentru persoanele înscrise pe ea. ◊ Expr. A da acatiste (sau un acatist) = a cere preotului să rostească anumite rugăciuni pentru îndeplinirea unei dorințe. [Acc. și: acatist] – Din sl. akatistŭ.

acatist sn [At: AXINTE URICARIUL, ap. LET. II, 158 / V: -test, -ftist / A și: acatist / Pl: ~e / E: vsl акатистъ, ngr αϰαθίστος άμνος] 1 Imn religios ortodox mai ales în cinstea lui Dumnezeu, a Fecioarei Maria și a altor sfinți, care se cântă stând în picioare. 2 Slujbă religioasă ortodoxă la care se cântă acatiste (1). 3-4 (Îe) A da ~ A cere preotului să se roage lui Dumnezeu, Fecioarei Maria sau altor sfinți pentru o persoană sau pentru reușita unei acțiuni. 5 Acatister.

ACATIST (pl. -te) sn. 1 Imn cîntat Vineri seara în a cincea săptămînă din Postul Paștilor spre slava Născătoarei de Dumnezeu și pe care credincioșii îl ascultă stînd în picioare 2 Orice rugăciune și cîntare către Sfînta Fecioară: mult a mai alergat cu ~e și paraclise pe la biserici (I.-GH) 3 Ceea ce se dă preotului care face aceste rugăciuni și cîntări [vsl. < gr.].

ACATIST, acatiste, s. n. Rugăciune bisericească. Dădu preotului bani să citească un acatist pentru îndepărtarea dușmanilor. DUMITRIU, N. 121. ◊ Expr. A da acatiste = a pune preotul să rostească rugăciuni. ◊ (Fig.) Rămînea lefter, dar dădea acatiste că a scăpat cu-atît. PAS, Z. I 152. – Accentuat și: acatist.

ACATIST, acatiste, s. n. Slujbă bisericească cuprinzînd rugăciuni și cîntări în cinstea fecioarei Maria și a unor sfinți. ◊ Expr. A da acatiste = a cere preotului să rostească anumite rugăciuni. [Acc. și: acatist] – Slav (v. sl. akatistŭ <gr.).

ACATIST ~e n. bis. Slujbă bisericească în cinstea fecioarei Maria sau a altor sfinți. ◊ A da ~e (sau un ~) a cere preotului să se roage pentru realizarea unor dorințe. /<sl. akatistu

acatist n. 1. imn în onoarea sfintei Fecioare, ce se cântă în picioare; 2. ceeace se dă preotului care face aceste rugăciuni: am să dau acatiste pe la toate bisericile; 3. acatistier: acatistul Bunei Vestiri. [Gr. mod. AKÀTISTOS, lit. neșezând, acatistul citindu-se în picioare].

acátist n., pl. e (ngr. și vgr. akáthistos, neașezat, care nu șade în picioare. V. catizmă). Bis. Imn bisericesc în timpu cîntăriĭ căruĭa se stă în picioare. Ceĭa ce se dă preutuluĭ care cîntă acest imn: am să daŭ acatiste pe la toate bisericile, dor mĭ-a ajuta Dumnezeŭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

acatist / acatist s. n., pl. acatiste / acatiste

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

acatist (-te), s. n.1. Imn și slujbă bisericească ortodoxă în cinstea Fecioarei Maria sau a unor sfinți. – 2. Listă de nume date preotului spre a se ruga pentru persoanele înscrise pe ea. < Gr. ἀϰάϑιστος, din ϰαϑίζω „a sta jos”, cu α – privativ, deoarece este vorba de imnuri care se cîntă stînd în picioare. – Der. acatistier, s. n. (colecție de imnuri).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

acatist (Biz.) (< gr. ἀϰάθιστος, ὔμνος < ἀ privativ + ϰαθίζω, „a se așeza”), imn de laudă adresat Fecioarei Maria, compus după unii de patriarhul Sergiu (m. 638) al Constantinopolului, după unii de către Roman Melodul, între 536-556, completat de Andrei Criteanul (m. 726) iar după alții adăugit și introdus în cult de către patriarhul Sergiu, pe vremea împăratului Eraclie, în urma biruinței acestuia asupra armatelor perso-avare. Format din 13 condace* și 12 icoase*, acest a. (numit al „Bunei Vestiri”), al cărui prim condac începe cu τῇ ὐπερμάχῳ στρτηγῷ („Apărătoarei Doamne”), este întrebuințat de atunci în toate bis. ort. Denumirea de a. a fost atribuită apoi și altor asemenea cântări consacrate lui Iisus și unor sfinți.

Intrare: acatist
 • pronunție: acatist, acatist
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • acatist
 • acatistul
 • acatistu‑
plural
 • acatiste
 • acatistele
genitiv-dativ singular
 • acatist
 • acatistului
plural
 • acatiste
 • acatistelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

acatist, acatistesubstantiv neutru

 • 1. Imn și slujbă bisericească ortodoxă în cinstea Fecioarei Maria sau a unor sfinți. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRM
  • diferențiere Rugăciune bisericească. DLRLC
   • format_quote Dădu preotului bani să citească un acatist pentru îndepărtarea dușmanilor. DUMITRIU, N. 121. DLRLC
 • 2. Listă de nume dată preotului spre a se ruga pentru persoanele înscrise pe ea. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble A da acatiste (sau un acatist) = a cere preotului să rostească anumite rugăciuni pentru îndeplinirea unei dorințe. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
   • format_quote figurat Rămînea lefter, dar dădea acatiste că a scăpat cu-atît. PAS, Z. I 152. DLRLC
 • 3. Acatister. MDA2
  sinonime: acatister
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.