5 definiții pentru acceptabilitate

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ACCEPTABILITÁTE s. f. însușire a unui enunț de a fi acceptabil (< fr. acceptabilité)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+acceptabilitate s. f., g.-d. art. acceptabilității

acceptabilitáte s. f., g.-d. art. acceptabilității

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ACCEPTABILITÁTE s. f. (< fr. acceptabilité, engl. acceptability): (în gramatica generativă) însușire a unei propoziții sau a unui text de a fi ușor de înțeles, datorită respectării regulilor gramaticale și contextului în care este rostit(ă). Există grade diferite de a., care depind de natura mesajului (scris sau oral), de limitele memoriei, de factori de ordin intonațional sau stilistic, de circumstanțele performanței (v.).

ACCEPTABILITATE Concept introdus de gramatica generativă* standard, privitor la respectarea regulilor impuse de uzul lingvistic, deci în raport cu performanța*; se deosebește de gramaticalitate*, definită în raport cu competența* lingvistică. • Un enunț poate fi acceptabil, mai puțin acceptabil sau inacceptabil, după respectarea, într-un grad mai mare sau mai mic, a regulilor uzului lingvistic, reguli privind lungimea unui text, numărul de repetări prin coordonare a unei poziții sintactice, numărul de subordonate încastrate* etc. Regulile uzului lingvistic diferă după tipul stilistic de enunț: cult / popular, oral / scris, după contextul* situațional în care a fost produs etc. Există un singur nivel de gramaticalitate, dar mai multe grade de acceptabilitate. Enunțul Omul care mergea pe strada care începea din fața casei în care stătea prietenul despre care ți-am povestit în ziua în care ne-am cunoscut era primarul orașului este gramatical, respectând regulile de construcție a fiecărei propoziții în parte și de introducere a subordonatelor relative, dar este inacceptabil, întrucât uzul lingvistic respinge introducerea, în aceeași frază, a cinci propoziții relative atributive. Și, invers, există enunțuri acceptabile, dar agramaticale, în măsura în care ele sunt atestate de uz, dar violează regulile formulate pentru gramatica generativă a unei limbi; vezi, de ex., construcții ca: El dorește ca să plecăm și El îmi spune că ce frumoasă sunt, acceptabile din punctul de vedere al uzului neliterar*, însă agramaticale, deoarece încalcă regula de lexicalizare a complementizatorului* (în prima frază) și de încastrare a propoziției exclamative (în a doua). Vezi GRAMATICALITATE. G.P.D.

Intrare: acceptabilitate
acceptabilitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • acceptabilitate
  • acceptabilitatea
plural
  • acceptabilități
  • acceptabilitățile
genitiv-dativ singular
  • acceptabilități
  • acceptabilității
plural
  • acceptabilități
  • acceptabilităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

acceptabilitate, acceptabilitățisubstantiv feminin

  • 1. Însușire a unui enunț de a fi acceptabil. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.