14 definiții pentru actinie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ACTINIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, fixat pe stânci, variat colorat, cu aspect de floare și cu orificiul bucal înconjurat de tentacule; anemonă-de-mare, dedițel-de-mare (Actinia). – Din fr. actinie.

actinie sf [At: CADE / Pl: ~nii / E: fr actinie] (Zlg) Animal marin nevertebrat, din încrengătura celenteratelor, cu orificiul bucal înconjurat de tentacule retractile, care trăiește fixat pe stânci Si: dedițel-de-mare, trandafir-de-mare.

*ACTINIE sf. 🐙 Animal de mare din subordinul coraliilor, cu corp scurt, cilindric, și a cărui gură e înconjurată de o coroană de tentacule retractile (🖼 23) [fr.].

ACTINIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, fixat pe stânci, variat colorat, cu aspect de floare și cu orificiul bucal înconjurat de tentacule; anemonă-de-mare, dedițel-de-mare (Actinia) – Din fr. actinie.

ACTINIE, actinii, s. f. Animal inferior de mare, din încrengătura celenteratelor, care trăiește lipit de stînci și care are în jurul gurii numeroase tentacule, cu aspect de raze frumos colorate; anemonă-de-mare, trandafir-de-mare.

ACTINIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, cu orificiul bucal înconjurat de tentacule (Actinia) – Fr. actinie.

ACTINIE s.f. (Zool.) Animal inferior de mare din încrengătura celenteratelor, cu gura înconjurată de tentacule frumos colorate, care trăiește lipit de stînci. [Pron. -ni-e, gen. -iei. / < fr. actinie, cf. gr. aktis – rază].

ACTINIE s. f. animal marin inferior, din încrengătura celenteratelor, cu gura înconjurată de tentacule frumos colorate, fixat pe stânci; anemonă-de-mare. (< fr. actinie)

ACTINIE ~i f. Animal marin cu corpul de formă cilindrică, având gura înconjurată de tentacule frumos colorate, care trăiește fixat pe stânci. [G.-D. actiniei] /<fr. actinie, lat. actinia

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

actinie (desp. -ni-e) s. f., art. actinia (desp. -ni-a), g.-d. art. actiniei; pl. actinii, art. actiniile (desp. -ni-i-)

actinie (-ni-e) s. f., art. actinia (-ni-a), g.-d. art. actiniei; pl. actinii, art. actiniile (-ni-i-)

actinie s. f. (sil. -ni-e), art. actinia (sil. -ni-a), g.-d. art. actiniei; pl. actinii, art. actiniile (sil. -ni-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ACTINIE s. (ZOOL.; Actinia) anemonă-de-mare, dedițel-de-mare, (reg.) trandafir-de-mare.

ACTINIE s. (ZOOL.; Actinia) anemonă-de-mare, dedițel-de-mare, (reg.) trandafir-de-mare.

Intrare: actinie
  • silabație: -ni-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • actinie
  • actinia
plural
  • actinii
  • actiniile
genitiv-dativ singular
  • actinii
  • actiniei
plural
  • actinii
  • actiniilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

actinie, actiniisubstantiv feminin

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.