16 definiții pentru actualitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ACTUALITATE, actualități, s. f. Ceea ce este actual; eveniment, întâmplare curentă, timpul de față, prezent2. ◊ Loc. adj. De actualitate = care se petrece sau interesează în clipa de față, care corespunde prezentului. ♦ Ceea ce este actual; (la pl.) evenimente curente, la ordinea zilei. [Pr.: -tu-a-] – Din fr. actualité.

ACTUALITATE, actualități, s. f. Ceea ce este actual; eveniment, întâmplare curentă, timpul de față, prezent2. ◊ Loc. adj. De actualitate = care se petrece sau interesează în clipa de față, care corespunde prezentului. ♦ Ceea ce este actual; (la pl.) evenimente curente, la ordinea zilei. [Pr.: -tu-a-] – Din fr. actualité.

actualitate sf [At: MAIORESCU, CR. II, 117 / Pl: ~tăți / E: fr actualité] 1 Timpul de față Si: prezent. 2 (Îla) De ~ De interes pentru prezent. 3 (Îs) Om de ~ Om întreprinzător, energic. 4 (Îe) A pune în ~ A pune în mișcare. 5 (Îe) A trece la ~ A întreprinde ceva. 6 (Rar; îs) ~ armată Operațiune militară. 7 Desfășurare. corectat(ă)

*ACTUALITATE sf. 1 Starea lucrului actual 2 pl. Întîmplări din timpul de față: jurnalismul nu poate trăi decît din actualități [fr.].

ACTUALITATE, actualități, s. f. Faptul de a fi actual. Prin bogăția de teze pe care le conține, prin actualitatea acestor teze, lucrarea lui V. I. Lenin «Sarcinile imediate ale Puterii Sovietice» reprezintă o minunată armă în mîna partidelor comuniste și muncitorești. CONTEMPORANUL, S. 11, 1953, nr. 342, 3/6. ◊ Loc. adj. De actualitate = care se petrece acum, care corespunde momentului prezent, care interesează în clipa de față. Gazeta de perete conține probleme de actualitate. ◊ Prin rezoluția Biroului Politic al C.C. al P.M.R. în chestiunea națională – document de o neștirbită actualitate – partidul a dat poporului muncitor o armă puternică pentru zdrobirea uneltirilor naționaliste de toate felurile, pentru întărirea unității sale în lupta contra exploatării, pentru socialism. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2, 52. ◊ Ceea ce este actual. Cercetări legate de cerințele actualității. ◊ (Uneori cu sens colectiv, alteori la pl.) Eveniment curent; întîmplare plină de interes, la ordinea zilei. Actualitatea în imagini. Actualitățile săptămînii. – Pronunțat: -tu-a-.

ACTUALITATE, actualități, s. f. Faptul de a fi actual. ◊ Loc. adj. De actualitate = care se petrece sau interesează în clipa de față, care corespunde momentului prezent. ♦ Ceea ce este actual; eveniment, întîmplare curentă, plină de interes. [Pr.: -tu-a-] – Fr. actualité.

ACTUALITATE s.f. Timpul de față, prezent. ◊ De actualitate = care se petrece, care interesează în momentul prezent. ♦ Ceea ce este actual; (la pl.) evenimente curente, la ordinea zilei. [Pron. -tu-a-. / cf. fr. actualité].

ACTUALITATE s. f. timpul prezent. ◊ ceea ce este actual; (pl.) evenimente curente, la ordinea zilei. (< fr. actualité)

ACTUALITATE ~ăți f. 1) Timpul de față. 2) Caracter actual. 3) pl. Evenimente curente. ◊ De ~ ceea ce se petrece sau are importanță în prezent. [G.-D. actualității; Sil. -tu-a-] /<fr. actualité, lat. actualitas, ~atis

actualitate f. 1. starea lucrului actual; 2. întâmplare proaspătă, lucru momentan: jurnalismul trăește numai din actualități.

*actualitáte f. (d. actual; fr. actualité). Calitatea de a fi actual (proaspăt, interesant): acest fapt nu maĭ este de actualitate. Fapt actual, întîmplare de azĭ orĭ nu prea veche: presa trăĭește din actualitățĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

actualitate (desp. -tu-a-) s. f., g.-d. art. actualității; (evenimente, știri) pl. actualități

actualitate (-tu-a-) s. f., g.-d. art. actualității; pl. actualități

actualitate s. f. (sil. -tu-a-), g.-d. art. actualității; pl. actualități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ACTUALITATE s. contemporaneitate, prezent.

ACTUALITATE s. contemporaneitate, prezent. (O ~ plină de făgăduințe.)

Intrare: actualitate
actualitate substantiv feminin
 • silabație: ac-tu-a- info
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • actualitate
 • actualitatea
plural
 • actualități
 • actualitățile
genitiv-dativ singular
 • actualități
 • actualității
plural
 • actualități
 • actualităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

actualitate, actualitățisubstantiv feminin

 • 1. Ceea ce este actual; eveniment, întâmplare curentă, timpul de față, prezent. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Prin bogăția de teze pe care le conține, prin actualitatea acestor teze, lucrarea lui V. I. Lenin «Sarcinile imediate ale Puterii Sovietice» reprezintă o minunată armă în mîna partidelor comuniste și muncitorești. CONTEMPORANUL, S. 11, 1953, nr. 342, 3/6. DLRLC
  • 1.1. Ceea ce este actual. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Cercetări legate de cerințele actualității. DLRLC
   • 1.1.1. de obicei (la) plural Evenimente curente, la ordinea zilei. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Actualitatea în imagini. Actualitățile săptămânii. DLRLC
  • 1.2. Desfășurare. MDA2
   sinonime: desfășurare
  • chat_bubble locuțiune adjectivală De actualitate = care se petrece sau interesează în clipa de față, care corespunde prezentului. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Gazeta de perete conține probleme de actualitate. DLRLC
   • format_quote Prin rezoluția Biroului Politic al C.C. al P.M.R. în chestiunea națională – document de o neștirbită actualitate – partidul a dat poporului muncitor o armă puternică pentru zdrobirea uneltirilor naționaliste de toate felurile, pentru întărirea unității sale în lupta contra exploatării, pentru socialism. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2, 52. DLRLC
   • chat_bubble (în) sintagmă Om de actualitate = om întreprinzător, energic. MDA2
  • chat_bubble A pune în actualitate = a pune în mișcare. MDA2
  • chat_bubble A trece la actualitate = a întreprinde ceva. MDA2
  • chat_bubble rar (în) sintagmă Actualitate armată = operațiune militară. MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.