27 de definiții pentru adormi
din care- explicative (13)
- morfologice (5)
- relaționale (5)
- etimologice (1)
- argou (3)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
ADORMI, adorm, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. 2. Intranz. Fig. (În limbajul bisericesc) A muri. 3. Tranz. A alina, a potoli. Cântând și-a mai adormit foamea. – Lat. addormire.
adormi [At: PSALT. SCH. 422/12 / Pzi: adorm / E: lat addormire] 1 vi A trece la starea de somn Cf: a aromi, a ațipi, a moțăi, a piroti. 2 vr (Frm; nob; fig) A-și pierde vigoarea Si: a se amorți, a se liniști. 3 vi (Îe) A ~ din greu, (ca) dus sau (ca) mort A cădea într-un somn greu sau în stare de letargie. 4 vi (Fig; îlb) A muri. 5 vi (Îe) A ~ somn veșnic sau somnul cel de veci A muri. 6 vt A aduce pe cineva la starea de somn. 7 vt (Fig) A alina. 8 vt (Înv; fig) A omorî.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
ADORMI (adorm) I. vb. tr. 1 A face să doarmă: abia a putut să adoarmă copilul; l-au adormit cu cloroform ¶ 2 Pr. exag. A plictisi Ia culme, a obosi pe cineva într’atît încît să-l cuprindă somnul: era singura carte care avea puterea a-l ~ (NEGR.) ¶ 3 A încînta în așa fel simțurile cuiva încît să-l facă să doarmă: zicea din fluier niște doine de te adormea (ISP.) ¶ 4 familiar A face să stea liniștit prin făgăduieli mincinoase, prin amăgiri, etc.: se lăsă a fi adormit cu speranțe zadarnice ¶ 5 fig. A potoli, a liniști, a alina: ca să-și adoarmă chinul, durerea, dorul, etc. II. vb. intr. 1 A începe a dormi, a-l cuprinde somnul: de la o vreme i-a furat somnul pe amîndoi și au adormit duși (CRG.); fig.: Gîndu-i adoarme în nemișcare (VLAH.) ¶ 2 fig. A se moleși, a lucra alene: bagă de seamă să nu adoarmă lucrătorii ¶ 3 fig. A lîncezi, a tînji, a sta în loc, a înceta: de cînd cu criza, toate afacerile au adormit ¶ 4 fig. A se pierde, a dispărea: sentimentul de dreptate pe care-l sădisem în inima lui adormise acum ¶ 5 fig. A muri: pentru că și svențiia lui era om și-i era a muri, să războli puținel și așia a dormi (VARL.); mai adesea în stil biblic: a ~ în (sau întru) Domnul; tot astfel a ~ somnul (cel) de veci, a ~ somnul cel lung (ISP.), a muri în pace [lat. addormire].
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Onukka
- acțiuni
ADORMI, adorm, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. 2. Intranz. Fig. (În limbajul bisericesc) A muri. 3. Tranz. Fig. A alina, a potoli. Cântând și-a mai adormit foamea. – Lat. addormire.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de ana_zecheru
- acțiuni
ADORMI, adorm, vb. IV. I. Intranz. 1. A trece la starea de somn, a înceta de a mai fi treaz. V. ațipi. Trupul de griji frămîntat Nu adoarme nici pe pat. Nu s-ating gene de gene, Orice-ai pune și-ai așterne. CORBEA, A. 32. Cum am pus tîmpla pe perină, am adormit. SADOVEANU, N. F. 24. Adormind de armonia Codrului bătut de gînduri, Flori de tei deasupra noastră or să cadă rînduri-rînduri. EMINESCU, O. I 75. Pasărea... plecînd capul sub aripioară... adoarme lin. ALECSANDRI, P. I 19. ◊ (Cu complement intern) Cotul pe masă trîntea... Și greu somn că adormea. TEODORESCU, P. P. 665. ◊ Fig. Curînd luminile ce mai licăreau ici-colo printre fagii uriași se stinseră, una cîte una... și satul adormi, în fine, respirînd ușor în freamăt de codri. BRĂESCU, V. A. 110. Singur vîntul, colo, iată, Adormise la răcoare Sub o salcie plecată. COȘBUC, P. I 223. Ulițele adorm. EMINESCU, N. 51. ◊ Expr. A adormi din greu sau (ca) dus, (ca) mort = a cădea în somn adînc. Ei, da din greu mai adormisem! CREANGĂ, P. 278. Se lăsă oleacă jos pe iarbă și adormi dus. CREANGĂ, P. 158. Pe loc cade jos și adoarme mort. CREANGĂ, P. 215. 2. Fig. (Uneori cu determinarea «de veci», «întru domnul» etc.) A muri. Ființa tăcută și palidă care fusese maică-sa adormi într-o zi de veci. SADOVEANU, O. IV 66. Într-o zi, Măriuca... se culcă la piciorul părului, cu ochii la drum, și adormi pentru totdeauna. RUSSO, O. 121. ◊ (Cu complement intern) A adormit somnul cel de veci. ◊ (Rar) Tranz. A omorî, a ucide. Al doilea pistol [al tîlharului] adoarme pe al doilea sihastru. GALACTION, O. I 252. II. Tranz. 1. A aduce pe cineva la starea de somn (prin mișcări și sunete monotone). Lîngă pat, zîmbind, stă mama, Adormindu-și copilașii. GOGA, P. 87. Miile de paseri cîntau... cîntece așa de... duioase, de erau în stare să te adoarmă. ISPIRESCU, L. 17. Fluierul frumos cînta, Oile mi le-adormea. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 510. ◊ Fig. (Cu privire la senzații, sentimente etc.) A face să nu se simtă, a-i atenua intensitatea, a alina, a liniști, a potoli. Chitind și-a mai adormit foamea. ◊ Expr. A adormi vigilența cuiva = a face să slăbească vigilența cuiva, (în special) a abate atenția cuiva de la acțiunile dușmanului de clasă. ◊ A face (pe cineva) să doarmă și. să devină insensibil cu ajutorul unui narcotic. Bolnavul a fost adormit cu cloroform. 2. Fig. A alina, a liniști, a potoli.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
ADORMI, adorm, vb. IV. 1. Intranz. și tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. ♦ Intranz. Fig. (În limbaj bisericesc) A muri. 2. Tranz. Fig. A alina, a liniști, a potoli o senzație, un sentiment etc. 3. Tranz. A face pe cineva să doarmă și să devină insensibil cu ajutorul unui narcotic. – Lat. addormire.
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de lgall
- acțiuni
A ADORMI adorm 1. intranz. 1) A trece din starea de veghe la cea de somn. 2) bis. A înceta de a mai trăi; a se stinge din viață; a muri; a răposa; a deceda; a se sfârși. 2. tranz. 1) A face să treacă de la starea de veghe la cea de somn. ~ un copil. 2) fig. A aduce în stare de liniște; a liniști; a potoli; a alina. ~ setea. /<lat. addormire
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
adormì v. 1. a începe a dormi: abia a adormit; 2. a face să doarmă: a adormi copilul; 3. fig. a liniști momentan: ca să adoarmă presupunerile Domnului AL; 4. a muri în pace: a adormi întru Domnul. [Lat. ADDORMIRE].
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
adurmi[1] v vz adormi
- Variantă neconsemnată la intrarea principală. — gall
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
†ADORMITA (-itez) vb. intr. A adormi: adormit-au păstorii tăi (BIBL.) [dormita]
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Anca Alexandru
- acțiuni
ADORMITOR adj. verb. ADORMI. 1 Care adoarme, care aduce somn: buruieni adormitoare; miros ~; muzică adormitoare: clipesc somnoros din ochi ascultînd șuetul ~ al apei (VLAH.) ¶ 2 Pr. exag. Plictisitor, obositor: e o carte adormitoare.
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Onukka
- acțiuni
†ADURMI (adorm) = ADORMI.
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Onukka
- acțiuni
adórm, a -í, v. tr. (lat. addormire, it. addormire, pv. sp. pg. adormir. – Adoarme, să adoarmă). Încep să dorm: abea adormisem. V. tr. Fac să doarmă: a adormi un copil. Fig. Nu pot atrage atențiunea, plictisesc: discursurile luĭ te adorm. Amuzez ca să nu se observe: a adormi atențiunea dușmanilor. A adormi întru Domnu, a adormi somnu cel de vecĭ, a muri.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
adormi (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. adorm, 3 sg. adoarme, imperf. 1 adormeam; conj. prez. 1 sg. să adorm, 3 să adoarmă; imper. 2 sg. afirm. adormi/(+ clitic) adoarme (Adormi repede! dar: Adoarme-l repede! Adoarme-i bănuielile!)
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de Anca Alexandru
- acțiuni
adormi (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. adorm, imperf. 3 sg. adormea; conj. prez. 3 să adoarmă
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
adormi vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. adorm, imperf. 3 sg. adormea; conj. prez. 3 sg. și pl. adoarmă
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
adormi
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
adorm, -dormim 1 pl., -dormi inf.
- sursa: IVO-III (1941)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
ADORMI vb. v. alina, calma, deceda, dispărea, domoli, duce, îmblânzi, liniști, muri, pieri, potoli, prăpădi, răposa, sfârși, stinge, sucomba, tempera, ușura.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
ADORMI vb. (înv. și reg.) a aromi. (A ~ greu.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
adormi vb. v. ALINA. CALMA. DECEDA. DISPĂREA. DOMOLI. DUCE. ÎMBLÎNZI. LINIȘTI. MURI. PIERI. POTOLI. PRĂPĂDI. RĂPOSA. SFÎRȘI. STINGE. SUCOMBA. TEMPERA. UȘURA.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ADORMI vb. (înv. și reg.) a aromi. (A ~ greu.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
A adormi ≠ a (se) deștepta, a (se) trezi,
- sursa: Antonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare etimologice
Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
adormi (adorm, adormit), vb. – 1. A aduce pe cineva în starea de somn. – 2. A liniști, a potoli, a alina. – 3. A înșela, a zăpăci. – 4. A trece în starea de somn. 5. A muri, a-și da duhul. – Mr. adormu, adurnire. < Lat. addormire (Pușcariu 27; Candrea-Dens., 509; REW 157; DAR); cf. it. addormire, prov., cat., v. sp., port. adormir. Cf. dormi. Der. adormita, vb. (a dormita); adormițele, s. f. pl. (dediței); adormitor, adj. (care adoarme); neadormit, adj. (treaz).
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare de argou
Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.
adormi, adorm I v. t. a lovi (pe cineva) pînă la leșin II v. i. 1. a muri 2. a-și pierde cunoștința, a leșina
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
a vorbi aiurea-n tramvai / ca să nu adoarmă expr. a spune lucruri fără sens; a face afirmații nefondate.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
a-i trage (cuiva) una de adoarme în Gara de Nord / de joacă zaruri cu măselele din gură / de se plictisește în aer expr. (adol.) a lovi (pe cineva), a bate (pe cineva) rău.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
verb (VT302) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numărul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult ca perfect | |
singular | I (eu) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (să)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (să)
|
|
|
|
verb (V304) | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numărul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult ca perfect | |
singular | I (eu) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (să)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (să)
|
|
|
|
adormi, adormverb
- 1. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
- Trupul de griji frămîntat Nu adoarme nici pe pat. Nu s-ating gene de gene, Orice-ai pune și-ai așterne. CORBEA, A. 32. DLRLC
- Cum am pus tîmpla pe perină, am adormit. SADOVEANU, N. F. 24. DLRLC
- Adormind de armonia Codrului bătut de gînduri, Flori de tei deasupra noastră or să cadă rînduri-rînduri. EMINESCU, O. I 75. DLRLC
- Pasărea... plecînd capul sub aripioară... adoarme lin. ALECSANDRI, P. I 19. DLRLC
- Cotul pe masă trîntea... Și greu somn că adormea. TEODORESCU, P. P. 665. DLRLC
- Curînd luminile ce mai licăreau ici-colo printre fagii uriași se stinseră, una cîte una... și satul adormi, în fine, respirînd ușor în freamăt de codri. BRĂESCU, V. A. 110. DLRLC
- Singur vîntul, colo, iată, Adormise la răcoare Sub o salcie plecată. COȘBUC, P. I 223. DLRLC
- Ulițele adorm. EMINESCU, N. 51. DLRLC
- Lîngă pat, zîmbind, stă mama, Adormindu-și copilașii. GOGA, P. 87. DLRLC
- Miile de paseri cîntau... cîntece așa de... duioase, de erau în stare să te adoarmă. ISPIRESCU, L. 17. DLRLC
- Fluierul frumos cînta, Oile mi le-adormea. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 510. DLRLC
- A adormi din greu sau (ca) dus, (ca) mort = a cădea în somn adânc. MDA2 DLRLC
- Ei, da din greu mai adormisem! CREANGĂ, P. 278. DLRLC
- Se lăsă oleacă jos pe iarbă și adormi dus. CREANGĂ, P. 158. DLRLC
- Pe loc cade jos și adoarme mort. CREANGĂ, P. 215. DLRLC
-
-
- 3. În limbajul bisericesc: muri. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLCsinonime: muri
- Ființa tăcută și palidă care fusese maică-sa adormi într-o zi de veci. SADOVEANU, O. IV 66. DLRLC
- Într-o zi, Măriuca... se culcă la piciorul părului, cu ochii la drum, și adormi pentru totdeauna. RUSSO, O. 121. DLRLC
-
- Al doilea pistol [al tâlharului] adoarme pe al doilea sihastru. GALACTION, O. I 252. DLRLC
-
- A adormi somn veșnic sau somnul cel de veci = muri. MDA2 DLRLCsinonime: muri
-
- 4. (Cu privire la senzații, sentimente etc.) A face să nu se simtă, a-i atenua intensitatea. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
- Cântând și-a mai adormit foamea. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 4.1. A face (pe cineva) să doarmă și să devină insensibil cu ajutorul unui narcotic. DLRLC
- Bolnavul a fost adormit cu cloroform. DLRLC
-
- A adormi vigilența cuiva = a face să slăbească vigilența cuiva, (în special) a abate atenția cuiva de la acțiunile dușmanului de clasă. DLRLC
-
etimologie:
- addormire DEX '09 MDA2 DEX '98