15 definiții pentru algă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALGĂ, alge, s. f. (La pl.) Plante inferioare caracterizate prin prezența clorofilei și răspândite în ape dulci, sărate și pe uscat; (și la sg.) plantă din acest grup. – Din fr. algue, lat. alga.

ALGĂ, alge, s. f. (La pl.) Plante inferioare caracterizate prin prezența clorofilei și răspândite în ape dulci, sărate și pe uscat; (și la sg.) plantă din acest grup. – Din fr. algue, lat. alga.

algă sf [At: LESNEA, I. 111 / Pl: ~lge / E: fr algue] (Bot) Plantă criptogamă, talofită, care crește în apă și în locuri umede și care servește la îngrășarea pământului și la prepararea iodului.

*ALGĂ (pl. -ge) sf. 🌿 Plantă criptogamă care crește în ape dulci, sărate sau în pămînturile umede; mărimea ei variază de la o miime de milimetru pînă la 400 sau 500 de metri: unele specii se întrebuințează la îngrășatul pămîntului sau servesc la prepararea iodului (🖼 73) [fr. algue < lat.].

ALGĂ, alge, s. f. Plantă inferioară din grupul talofitelor, de culoare verde, brună sau roșie, constituind masa mare a vegetației acvatice marine sau de apă dulce. Algă marină. ◊ [Animalele] s-au făcut mlădioase, șerpuitoare alge, ori monstruoase balene. ANGHEL, PR. 74.

ALGĂ, alge, s. f. Plantă inferioară caracterizată prin prezența clorofilei și prin viață în mediul acvatic. – Fr. algue (lat. lit. alga).

ALGĂ s.f. Plantă inferioară talofită care crește în mediul acvatic. [< fr. algue, cf. it., lat. alga].

ALGĂ s. f. plantă inferioară talofită capabilă de fotosinteză, în mediul acvatic. (< fr. algue, lat. alga)

ALGĂ ~ge f. Plantă inferioară acvatică de culoare verde, roșie sau brună, utilizată ca materie primă în industrie și ca nutreț în agricultură. /<fr. algue, lat. alga

algă f. familie de plante cari cresc în apele mai ales sărate, ocupă ultimul rang în regnul vegetal. Ele servesc la îngrășatul pământului și dintr’însele se extrage sodă, potasă, iod.

*álgă f., pl. e (lat. alga). O plantă criptogamă care crește maĭ ales în apele sărate a căreĭ mărime variază de la o miime de milimetru pînă la 4-5 sute de metri. Conține sodiŭ, potasiŭ și ĭod și servește la îngrășarea pămîntuluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

algă s. f., g.-d. art. algei; pl. alge

algă s. f., g.-d. art. algei; pl. alge

algă s. f., g.-d. art. algei; pl. alge

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ALGE ALBASTRE s. pl. (BOT.) cianoficee (pl.).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ÁLGĂ s.f. Algele comestibile sunt folosite tradițional în bucătăria japoneză (kombu, nori, mekabu, wakame), dar și în cea europeană, îndeosebi în țările nordice, în Marea Britanie și Irlanda (kelp, carrageen / caragheen, Irish moss), proaspete („salată-de-mare”) sau uscate și presate; ele se utilizează și ca materie primă pentru producerea de gelifiante; v. agar-agar.

Intrare: algă
substantiv feminin (F6)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • algă
 • alga
plural
 • alge
 • algele
genitiv-dativ singular
 • alge
 • algei
plural
 • alge
 • algelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

algă, algesubstantiv feminin

 • 1. (la) plural Plante inferioare caracterizate prin prezența clorofilei și răspândite în ape dulci, sărate și pe uscat. DEX '09 DEX '98
  • 1.1. (la) singular Plantă din acest grup. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Algă marină. DLRLC
   • format_quote [Animalele] s-au făcut mlădioase, șerpuitoare alge, ori monstruoase balene. ANGHEL, PR. 74. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.