13 definiții pentru amenajare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AMENAJARE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. * Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. – V. amenaja.

amenajare sf [At: V. ROM. decembrie 1950, 26 / Pl: ~jări / E: amenaja] 1 Organizare în vederea unei anumite utilizări Si: amenajat1. 2 Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. 3 (Îs) ~ hidraulică Amenajare pentru prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale.

AMENAJARE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. Ansamblul de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. ◊ Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. – V. amenaja.

AMENAJARE, amenajări, s. f. Acțiunea de a amenaja; întocmire rațională, aranjare. În incinta stadionului se lucrează la amenajarea terenului de fotbal. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2708. ◊ Amenajarea pădurilor – plantarea și îngrijirea rațională a pădurilor.

AMENAJARE, amenajări, s. f. Acțiunea de a amenaja; întocmire rațională, aranjare.

AMENAJARE s.f. Acțiunea de a amenaja; organizare, întocmire rațională. ◊ Amenajarea pădurilor = îngrijire rațională a pădurilor. ♦ Sistem de lucrări în vederea utilizării apelor. [< amenaja].

AMENAJARE s. f. 1. acțiunea de a amenaja; organizare. 2. totalitatea lucrărilor care urmăresc combaterea acțiunilor dăunătoare sau valorificarea potențialului unui curs de apă. 3. îngrijire rațională pentru punerea în valoare a pădurilor. (< amenaja)

AMENAJARE ~ări f. 1) v. A AMENAJA. 2): ~ hidraulică sistem de lucrări având ca scop prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și valorificarea resurselor lui potențiale. [G.-D. amenajării] /v. a amenaja

*AMENAJAMENT (pl. -ente) sn., *AMENAJARE, sf. 1 Faptul de a amenaja 2 🌳 Îngrijirea tăierii unei păduri [fr.].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

amenajare s. f., g.-d. art. amenajării; pl. amenajări

amenajare s. f., g.-d. art. amenajării; pl. amenajări

amenajare s. f., g.-d. art. amenajării; pl. amenajări

Intrare: amenajare
amenajare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • amenajare
  • amenajarea
plural
  • amenajări
  • amenajările
genitiv-dativ singular
  • amenajări
  • amenajării
plural
  • amenajări
  • amenajărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

amenajare, amenajărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote În incinta stadionului se lucrează la amenajarea terenului de fotbal. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2708. DLRLC
    • 1.1. Amenajarea pădurilor = plantarea și îngrijirea rațională a pădurilor. DLRLC DN
  • 2. Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • vezi amenaja DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.