14 definiții pentru anemie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANEMIE, anemii, s. f. Boală determinată de scăderea cantitativă sau calitativă a globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. – Din fr. anémie.

anemie sf [At: MEHEDINȚI, G. F. 189 / Pl: ~ii / E: fr anémie] 1 Stare de slăbiciune cauzată de scăderea globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. 2 (Îs) -pernicioasă Formă gravă de anemie (1), cronică și progresivă (produsă de îmbolnăvirea măduvei oaselor) datorită acțiunii unei toxine care împiedică formarea elementelor celulare din sânge.

ANEMÍE, anemii, s. f. Boală determinată de scăderea cantitativă sau calitativă a globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. – Din fr. anémie.

ANEMIE s. f. Boală determinată de scăderea cantitativă sau calitativă a globulelor roșii din sînge. ◊ Anemie pernicioasă v. pernicios.

ANEMIE s. f. (Adesea fig.) Boală determinată de scăderea cantitativă sau calitativă a globulelor roșii din sînge. – Fr. anémie (< gr.).

ANEMIE s.f. Stare de slăbiciune cauzată de scăderea numărului de globule roșii din sânge. ◊ Anemie pernicioasă = stare gravă de anemie în care măduva oaselor nu mai poate forma globule roșii. [Gen. -iei. / < fr. anémie, cf. gr. an – fără, haima – sânge].

ANEMÍE s. f. stare de slăbiciune cauzată de scăderea numărului de globule roșii și a hemoglobinei din sânge. ♦ ~ pernicioasă = stare gravă de anemie în care măduva oaselor nu mai poate forma globule roșii. (< fr. anémie)

ANEMÍE ~i f. Boală determinată de scăderea globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. [G.-D. anemiei] /<fr. anémie

anemie f. slăbirea corpului prin lipsă de sânge.

*anemíe f. (vgr. anaimia, d. an- fără, și aima, sînge. V. septic-emíe). Med. Împuținarea orĭ supțierea sîngeluĭ, ca la ofticoșĭ. Fig. Slăbiciune: anemia uneĭ societățĭ.

*ANEMIE sf. 1 🩺 Stare bolnăvicioasă caracterizată prin împuținarea numărului globulelor roșii din sînge sau prin alterarea calitativă a acestora și mai ales prin reducerea cantității de hemoglobina ce cuprind globulele 2 Stare bolnăvicioasă, slăbiciune în general [fr.].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

anemie s. f., art. anemia, g.-d. art. anemiei; pl. anemii, art. anemiile (desp. -mi-i-)

anemie s. f., art. anemia, g.-d. art. anemiei; pl. anemii, art. anemiile

anemie s. f., art. anemia, g.-d. art. anemiei; pl. anemii, art. anemiile

Intrare: anemie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • anemie
 • anemia
plural
 • anemii
 • anemiile
genitiv-dativ singular
 • anemii
 • anemiei
plural
 • anemii
 • anemiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

anemie, anemiisubstantiv feminin

 • 1. Boală determinată de scăderea cantitativă sau calitativă a globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Anemie pernicioasă = stare gravă de anemie în care măduva oaselor nu mai poate forma globule roșii. DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.