20 de definiții pentru angaja

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANGAJA, angajez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A lua pe cineva sau a intra în slujbă; a (se) încadra într-un loc de muncă; a (se) tocmi. ♦ Tranz. A primi să efectueze o lucrare, o însărcinare specială etc. în condiții determinate. A angaja o lucrare de arhitectură.Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. ♦ Tranz. și refl. A atrage după sine o obligație. Articolul nu angajează revista. 3. Tranz. și refl. A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. ♦ Refl. A o lua pe un anumit drum. ♦ Tranz. (Mil.) A începe o acțiune etc. Trupele au angajat lupta. 4. Tranz. (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea în joc. – Din fr. engager.

ANGAJA, angajez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A lua pe cineva sau a intra în slujbă; a (se) încadra într-un loc de muncă; a (se) tocmi. ♦ Tranz. A primi să efectueze o lucrare, o însărcinare specială etc. în condiții determinate. A angaja o lucrare de arhitectură.Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. ♦ Tranz. și refl. A atrage după sine o obligație. Articolul nu angajează revista. 3. Tranz. și refl. A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. ♦ Refl. A o lua pe un anumit drum. ♦ Tranz. (Mil.) A începe o acțiune etc. Trupele au angajat lupta. 4. Tranz. (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea în joc. – Din fr. engager.

angaja [At: (a. 1866) URICARIUL X, 365 / Pzi: ~jez / E: fr (s')engager] 1-2 vtr A (se) încadra ca salariat Si: (înv) a (se) tocmi. 3 vr A-și lua angajamentul. 4 vt A solicita și a obține participarea cuiva la o anumită acțiune. 5-6 vtr A intra într-o afacere. 7 vt A atrage după sine o obligație. 8-9 vtr (Mil) A (se) începe o acțiune. 10 vt (Înv) A lua cu chirie un vehicul. 11 vr (D. conducători auto) A o lua pe un anumit drum. 12 vt (Spt) A pune pucul sau mingea în joc.

*ANGAJA (-ajez) I. vb. tr. 1 A lega pe cineva cu cuvîntul, cu faptul, a îndatora: binele care l-a făcut pentru mine mă angajează să-i fiu recunoscător 2 A lua pe cineva cu scop de a îndeplini o anumită funcțiune, a tocmi pe cineva: l-a angajat la teatru; am angajat un servitor 3 A da un lucru în vederea unui anumit scop: mi-am angajat toți banii în întreprinderea aceasta. II. vb. refl. 1 A se lega cu cuvîntul, cu fapta, a făgădui, a se îndatora: mă angajez să nu mai lipsesc 2 A se înțelege cu cineva pentru a primi o sarcină, a intra, a se băga, a se tocmi, a se năimi: m’am angajat la teatru; s’a angajat guvernantă [fr. engager].

ANGAJA, angajez, vb. I. 1. Tranz. A primi (pe cineva) într-un loc de muncă în condiții determinate. Direcția teatrului a angajat în ultimul timp un mare număr de elemente tinere și dotate. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 224, 2/5. Fără îndoială că trebuie să faci ceva. Nu te-am angajat degeaba. SAHIA, N. 102. ◊ Refl. Aci, la hanul de sub dealul mitropoliei, era locul de adunare a celor care voiau să se angajeze pentru muncile noi. PAS, L. I 145. ♦ A primi să efectueze o lucrare, o muncă în condiții determinate. A angajat o lucrare de arhitectură. Refl. pas. Se angajaseră lucrări la școală și la biserica elenă. BART, E. 284. (Complementul arată un obiect de folosință temporară) A lua cu chirie. Am angajat o căruță pînă la gară. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. M-am angajat să termin lucrarea pînă la 23 August. ◊ Țăranii muncitori din comună s-au angajat să continue întrecerea patriotică. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2700. 3. Tranz. A atrage după sine o obligație, o răspundere. Punctul de vedere exprimat de vorbitor nu angajează conducerea întreprinderii. (în presa de altădată) Acest articol nu angajează redacția. 4. Tranz. (Cu privire la persoane sau la colectivități) A antrena într-o acțiune, a atrage la o muncă, a face să apuce într-o anumită direcție, pe un anumit făgaș. A angajat întregul colectiv în întrecerea socialistă, va [Frontul Democrației Populare] va asigura condițiile necesare pentru munca creatoare în care sîntem angajați. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 67. ◊ Refl. Cel de-al doilea război mondial a avut printre alte urmări ți pe aceea că un nou șir de țări a părăsit calea mizeriei și exploatării capitaliste și s-a angajat pe calea socialismului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 245. ◊ (Cu privire la o activitate, o acțiune, o discuție etc.) A începe, a porni. Trupele au angajat lupta. ◊ (Poetic) Oltul angajează cu munții o mare convorbire despre originea lor. BOGZA, C. O. 174. 5. Refl. A apuca pe un anumit drum, într-o anumită direcție. [Semnalul] nu poate interzice coborîrea în canalul Porților de Fier decît acelor vase care încă nu s-au angajat în canal, cele angajate fiind în imposibilitate materială de a respecta semnalul fără să sufere avarii. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2507.

ANGAJA, angajez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A primi pe cineva sau a se încadra într-un loc de muncă, în condiții determinate. ♦ Tranz. A primi să efectueze o lucrare, o muncă etc. în condiții determinate. A angaja o lucrare de arhitectură.Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. ♦ Tranz. și refl. A atrage după sine o obligație. Articolul nu angajează revista. 3. Tranz. și refl. A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. ♦ Tranz. A începe, a porni o acțiune etc. Trupele au angajat lupta.Fr. engager.

ANGAJA vb. I. 1. tr. A contracta un angajament. ♦ A închiria ceva. 2. refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. 3. tr. A atrage după sine o obligație, o răspundere. ♦ A antrena într-o acțiune. ♦ A începe, a porni (o discuție, o activitate etc.). 4. refl. A apuca pe un anumit drum. ♦ (Despre avioane) A intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită, provocată de pierderea sau de excesul de viteză, de o comandă greșită etc. ♦ A pune pucul sau mingea în joc (la hochei și la baschet). [P.i. 3 -jează, 4 -jăm, ger. -jînd. / < fr. engager, cf. en gage – în gaj].

ANGAJA vb. I. tr., refl. a (se) încadra într-un loc de muncă. II. tr. 1. a contracta un angajament. ◊ a închiria ceva. 2. a atrage după sine o obligație, o răspundere. ◊ a antrena într-o acțiune, într-o discuție. III. refl. 1. a se obliga la ceva, a-și lua un angajament. 2. a apuca un anumit drum. ◊ a începe o manevră (de depășire a unui autovehicul, a unei nave). ◊ (despre avioane) a intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită. ◊ (despre o ancoră) a se prinde de un obiect pe fundul apei. ◊ a pune pucul sau mingea în joc (la hochei, la baschet). (< fr. engager)

A ANGAJA ~ez tranz. 1) A lua la lucru pe bază de contract. 2) A face să se angajeze. 3) A lua cu chirie; a închiria. ~ un vehicul. 4) A înscrie în efectivul armatei; a încorpora; a înrola. 5) sport (mingea sau pucul) A pune în joc. /<fr. engager

A SE ANGAJA mă ~ez intranz. 1) A intra în slujbă (în schimbul unei plăți); a se tocmi. 2) A se încadra într-o acțiune. 3) A-și asuma o obligație; a-și lua un angajament. 4) A o apuca într-o anumită direcție. /<fr. engager

angajà v. 1. a tocmi: a angaja un profesor.; 2. a-și da cuvântul, a făgădui; 3. a lua obligațiunea sau rezoluțiunea: s’a angajat să plece (= fr. engager).

*angajéz v. tr. (fr. engager, d. gage, amanet, gaj). Oblig, leg: un jurămînt ne angajează. Tocmesc, învoĭesc: a angaja un birjar cu luna. Înrolez: a angaja voluntarĭ pentru expedițiune. Încep: a angaja o luptă. V. refl. A te angaja să facĭ ceva, a te angaja ca servitor, a te angaja ca voluntar, a te angaja în luptă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

angaja (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. angajez, 3 angajea, 1 pl. angajăm; conj. prez. 1 sg. să angajez, 3 să angajeze; ger. angajând

angaja (a ~) vb., ind. prez. 3 angajează, 1 pl. angajăm; conj. prez. 3 să angajeze; ger. angajând

angaja vb., ind. prez. 1 sg. angajez, 3 sg. și pl. angajează, 1 pl. angajăm; conj. prez. 3 sg. și pl. angajeze; ger. angajând

angaja (ind. prez. 3 sg. și pl. angajează, 1 pl. angajăm, ger. angajînd)

angajez, -jează 3, -jam 1 imp., -jare inf. s.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ANGAJA vb. 1. a băga, a încadra, a lua, a numi, a primi, (înv. și pop.) a năimi. (Îl ~ într-un serviciu.) 2. a se băga, a intra, a se încadra, a se tocmi, a se vârî, (pop.) a se învoi, a merge, a se năimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. și Bucov.) a se apuca. (S-a ~ argat.) 3. a făgădui, a se îndatora, a se însărcina, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a se adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (Se ~ să facă următoarele...)

ANGAJA vb. 1. a băga, a încadra, a lua, a numi, a primi, (înv. și pop.) a năimi. (Îl ~ într-un serviciu.) 2. a se băga, a intra, a se încadra, a se tocmi, a se vîrî, (pop.) a se învoi, a merge, a se năimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. și Bucov.) a se apuca. (S-a ~ paznic, mecanic.) 3. a făgădui, a se îndatora, a se însărcina, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a se adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (Se ~ să facă următoarele...)

A (se) angaja ≠ a (se) concedia, a destitui, a (se) elibera, a licenția

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

angaja (angajez, angajat), vb.1. A obliga, a lua un angajament. – 2. A lua pe cineva în slujbă. – 3. A introduce. – 4. A pune în joc, a risca. Fr. engager.Der. angajament, s. n. (obligație, contract), din fr. engagement.

Intrare: angaja
verb (VT203)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • angaja
 • angajare
 • angajat
 • angajatu‑
 • angajând
 • angajându‑
singular plural
 • angajea
 • angajați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • angajez
(să)
 • angajez
 • angajam
 • angajai
 • angajasem
a II-a (tu)
 • angajezi
(să)
 • angajezi
 • angajai
 • angajași
 • angajaseși
a III-a (el, ea)
 • angajea
(să)
 • angajeze
 • angaja
 • angajă
 • angajase
plural I (noi)
 • angajăm
(să)
 • angajăm
 • angajam
 • angajarăm
 • angajaserăm
 • angajasem
a II-a (voi)
 • angajați
(să)
 • angajați
 • angajați
 • angajarăți
 • angajaserăți
 • angajaseți
a III-a (ei, ele)
 • angajea
(să)
 • angajeze
 • angajau
 • angaja
 • angajaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

angaja, angajezverb

 • 1. tranzitiv reflexiv A lua pe cineva sau a intra în slujbă; a (se) încadra într-un loc de muncă; a (se) tocmi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Direcția teatrului a angajat în ultimul timp un mare număr de elemente tinere și dotate. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 224, 2/5. DLRLC
  • format_quote Fără îndoială că trebuie să faci ceva. Nu te-am angajat degeaba. SAHIA, N. 102. DLRLC
  • format_quote Aci, la hanul de sub dealul mitropoliei, era locul de adunare a celor care voiau să se angajeze pentru muncile noi. PAS, L. I 145. DLRLC
  • 1.1. tranzitiv A primi să efectueze o lucrare, o însărcinare specială etc. în condiții determinate. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote A angaja o lucrare de arhitectură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote reflexiv pasiv Se angajaseră lucrări la școală și la biserica elenă. BART, E. 284. DLRLC
  • 1.2. tranzitiv A lua cu chirie un vehicul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   sinonime: închiria
   • format_quote Am angajat o căruță până la gară. DLRLC
  • 1.3. A înscrie în efectivul armatei. NODEX
 • 2. reflexiv A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote M-am angajat să termin lucrarea până la 23 August. DLRLC
  • format_quote Țăranii muncitori din comună s-au angajat să continue întrecerea patriotică. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2700. DLRLC
  • 2.1. tranzitiv reflexiv A atrage după sine o obligație. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Articolul nu angajează revista. DEX '09 DEX '98
   • format_quote Punctul de vedere exprimat de vorbitor nu angajează conducerea întreprinderii. Acest articol nu angajează redacția. DLRLC
 • 3. tranzitiv reflexiv A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote A angajat întregul colectiv în întrecerea socialistă. DLRLC
  • format_quote [Frontul Democrației Populare] va asigura condițiile necesare pentru munca creatoare în care sîntem angajați. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 67. DLRLC
  • format_quote Cel de-al doilea război mondial a avut printre alte urmări și pe aceea că un nou șir de țări a părăsit calea mizeriei și exploatării capitaliste și s-a angajat pe calea socialismului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 245. DLRLC
  • 3.1. reflexiv A o lua pe un anumit drum. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote [Semnalul] nu poate interzice coborîrea în canalul Porților de Fier decît acelor vase care încă nu s-au angajat în canal, cele angajate fiind în imposibilitate materială de a respecta semnalul fără să sufere avarii. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2507. DLRLC
   • 3.1.1. (Despre avioane) A intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită, provocată de pierderea sau de excesul de viteză, de o comandă greșită etc. DN
   • 3.1.2. A începe o manevră (de depășire a unui autovehicul, a unei nave). MDN '00
   • 3.1.3. (Despre o ancoră) A se prinde de un obiect pe fundul apei. MDN '00
  • 3.2. tranzitiv (termen) militar A începe o acțiune etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Trupele au angajat lupta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Oltul angajează cu munții o mare convorbire despre originea lor. BOGZA, C. O. 174. DLRLC
 • 4. tranzitiv (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea în joc. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.