13 definiții pentru anuitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANUITÁTE, anuități, s. f. Sumă de bani (incluzând o parte din capital și dobânda corespunzătoare) care se plătește periodic (de obicei anual) spre a rambursa un capital sau o datorie. ♦ P. ext. Sumă ce se plătește anual pentru o asigurare. [Pr.: -nu-i-] – Din fr. annuité.

anuitate sf [At: MAIORESCU, D. I, 277 / P: ~nu-i~ / Pl: ~tăți / E: fr annuité] 1 (Fin) Sumă fixă care se plătește anual pentru a rambursa un capital sau o datorie. 2 (Spc) Sumă anuală ce se plătește pentru o asigurare Cf rată.

ANUITÁTE, anuități, s. f. Sumă de bani (incluzând o parte din capital și dobânda corespunzătoare) care se plătește periodic (de obicei anual) spre a rambursa un capital sau o datorie. [Pr.: -nu-i-] – Din fr. annuité.

ANUITÁTE, anuități, s. f. Plată anuală prin care un debitor își achită o datorie într-un anumit număr de ani. – Pronunțat: -nu-i-.

ANUITÁTE, anuități, s. f. Procedeu prin care un capital împrumutat se rambursează într-un anumit număr de ani, printr-o serie de plăți periodice, cuprinzînd în afara dobînzii și o sumă destinată a reconstitui capitalul. [Pr.: -nu-i-] – După fr. annuité.

ANUITÁTE s.f. Procedeu de plăți anuale prin care o sumă împrumutată se achită într-un anumit număr de ani, cuprinzând, în afara amortismentului, și dobânda. [Pron. -nu-i-. / cf. fr. annuité].

ANUITÁTE s. f. sumă de bani plătită anual de către debitor, pentru rambursarea unei sume împrumutate. (< fr. annuité, lat. annuitas)

ANUITÁTE ~ăți f. Suma vărsată în fiecare an pentru a lichida treptat o datorie. [Sil. -nu-i-] /<fr. annuité, lat. annuitas, ~atis

anuitate f. sumă vărsată în fiecare an, spre a stinge treptat o datorie.

*anuitáte f. (fr. annuité, d. lat. annuus, anual). Sumă vărsată anual p. stîngerea uneĭ datoriĭ plătind cîte o parte din capital și din procent.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

anuitate (desp. -nu-i-) s. f., g.-d. art. anuității; pl. anuități

anuitate (-nu-i-) s. f., g.-d. art. anuității; pl. anuități

anuitáte s. f. (sil. -nu-i-), g.-d. art. anuității; pl. anuități

Intrare: anuitate
 • silabație: a-nu-i- info
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • anuitate
 • anuitatea
plural
 • anuități
 • anuitățile
genitiv-dativ singular
 • anuități
 • anuității
plural
 • anuități
 • anuităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

anuitate, anuitățisubstantiv feminin

 • 1. Sumă de bani (incluzând o parte din capital și dobânda corespunzătoare) care se plătește periodic (de obicei anual) spre a rambursa un capital sau o datorie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. prin extensiune Sumă ce se plătește anual pentru o asigurare. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.