19 definiții pentru aperitiv

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

APERITIV, aperitive, s. n. 1. Gustare care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). 2. Băutură alcoolică consumată înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). – Din fr. apéritif, lat. aperitivus.

aperitiv, ~ă [At: DA / Pl: ~i, ~e / E: fr aperitif (lat aperitivus, -a, -um)] 1 a Care deschide pofta de mâncare. 2 sn Mâncare (picantă) înaintea felului de rezistență Si: gustare. 3 sn Băutură alcoolică consumată înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare).

*APERITIV I. adj. Care deschide pofta de mîncare. II. (pl. -ive) sn. 🍸 Băutură alcoolică luată înaintea mesei pentru a deschide pofta de mîncare [fr. < lat.].

APERITIV, aperitive, s. n. 1. Gustare care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare) 2. Băutură alcoolică consumată înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). – Din fr. apéritif, lat. aperitivus.

APERITIV, aperitive, s. n. Gustare care se ia înainte de masă pentru a deschide pofta de mîncare.

APERITIV, aperitive, s. n. Gustare care se ia înainte de masă (pentru a deschide pofta de mîncare). – Fr. apéritif (lat. lit. aperitivus).

APERITIV s.n. Gustare luată înainte de masă pentru a stimula pofta de mîncare. [< fr. apéritif, cf. lat. aperitivus < aperire – a deschide].

APERITIV s. n. gustare (sau băutură) înainte de masă. (< fr. apéritif, lat. aperitivus)

APERITIV ~e n. 1) Gustare care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). 2) Băutură alcoolică consumată înainte de masă. /<fr. apéritif, lat. aperitivus

aperitiv n. 1. purgativ care deschide căile sau porii; 2. ceea ce aduce poftă de mâncare: un aperitiv.

*aperitív, -ă adj. (lat. aperitivus, d. aperire, a deschide). Med. Care deschide lichidelor economiiĭ animale căile, ca purgativele, sudorificele, diureticele ș. a. Care deschide pofta de mîncare: pelinu e aperitiv. S. n., pl. e. Băutură care deschide apetitu (însoțită și de mezelurĭ): pelinu e un aperitiv. V. pregust.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

aperitiv s. n., pl. aperitive

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

APERITIV s. gustare, mezelic, (înv.) zacuscă. (A luat un ~.)

APERITIV s. gustare, (înv.) zacuscă. (A luat un ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

aperitiv (aperitive),1. Băutură alcoolică ce se servește înainte de masă. – 2. Gustare, mezelic. Fr. apéritif. Întrucît există obiceiul de a însoți băutura cu cîte un sandviș, în limba curentă aperitiv înseamnă mai curînd gustarea, mezelicul care se servesc împreună cu băutura.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

APERITÍV s.n. Băutură alcoolică servită înainte de masă, pentru deschiderea apetitului; fr., engl. aperitif; germ. Aperitif; it. aperitivo. Din categoria aperitivelor fac parte băuturi elaborate pe bază de vin (Dubonnet, vermuturi) sau alcool (bitter-uri, gențiane) cu adaos de plante sau esențe, având gust amărui, precum și rachiuri pe bază de cereale, de fructe sau de plante (whisky, gin, țuică, tequila). Ca termen de specialitate, aperitiv este întotdeauna o băutură[1], iar felul de mâncare servit înainte de masă se numește gustare.

 1. afirmația este hazardată, fiind contrazisă de nenumăratele cărți de bucate care conțin feluri de mâncare în secțiunea aperitive raduborza

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

aperitiv, aperitive, s. n. (intl.) palme date la începutul unei bătăi

Intrare: aperitiv
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • aperitiv
 • aperitivul
 • aperitivu‑
plural
 • aperitive
 • aperitivele
genitiv-dativ singular
 • aperitiv
 • aperitivului
plural
 • aperitive
 • aperitivelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aperitiv, aperitivesubstantiv neutru

 • 1. Gustare care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). DEX '09 DLRLC DN
 • 2. Băutură alcoolică consumată înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.