15 definiții pentru asentiment

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ASENTIMENT, asentimente, s. n. Consimțământ, aprobare, încuviințare dată cuiva pentru a face ceva. ◊ Expr. A fi în asentimentul cuiva = a proceda în conformitate cu dorința cuiva; a avea aprobarea cuiva într-o acțiune. – Din fr. assentiment.

ASENTIMENT, asentimente, s. n. Consimțământ, aprobare, încuviințare dată cuiva pentru a face ceva. ◊ Expr. A fi în asentimentul cuiva = a proceda în conformitate cu dorința cuiva; a avea aprobarea cuiva într-o acțiune. – Din fr. assentiment.

asentiment sn [At: (a. 1865) URICARIUL X, 379/3 / Pl: ~e / E: fr assentiment] 1 Consimțire dată cuiva pentru a face ceva Si: consimțământ, (fam) învoire, (iuz) pozvolenie, pozvolire. 2 (Îe) A fi în ~ul cuiva A proceda conform dorințelor cuiva.

*ASENTIMENT (pl. -te) sn. Învoire, consimțire, aprobare: nu și-a dat ~ul la căsătoria lor [fr.].

ASENTIMENT s. n. (În legătură cu verbele «a avea», «a cere», «a da» etc.) Învoire cu felul de a vedea sau de a proceda al altuia. V. consimțămînt. A cerut asentimentul responsabilului de grupă.Loc. adv. Cu asentimentul cuiva = cu aprobarea, cu consimțămîntul cuiva. ◊ Expr. A fi în asentimentul cuiva = a gîndi, a proceda în conformitate cu dorința sau cu felul de a vedea al cuiva.

ASENTIMENT s. n. Consimțămînt, aprobare. ◊ Expr. A fi în asentimentul cuiva = a proceda în conformitate cu dorința cuiva; a avea aprobarea cuiva într-o acțiune. – După fr. assentiment.

ASENTIMENT s.n. Consimțămînt voluntar la propunerea, la acțiunea cuiva; învoire, permisiune. ◊ A fi în asentimentul cuiva = a proceda în conformitate cu dorința cuiva. [Pl. -te. / cf. fr. assentiment].

ASENTIMENT s. n. consimțământ voluntar la propunerea, în acțiunea cuiva; permisiune. ♦ a fi în asentimentul cuiva = a proceda în conformitate cu dorința cuiva. (< fr. assentiment)

ASENTIMENT n. Act prin care cineva aderă în mod voluntar la o opinie, la o poziție sau acceptă o propunere; învoire; consimțământ. ◊ A-și da ~ul a consimți; a-și da consimțământul. A fi în ~ul cuiva a proceda în conformitate cu părerea sau cu dorința cuiva. /<fr. assentiment

asentiment n. consimțire de bună voie.

*asentimént n., pl. e (fr. assentiment. V. sentiment). Consentiment, aprobare: a-țĭ da asentimentu la o acțiune.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

asentiment s. n., pl. asentimente

asentiment s. n., pl. asentimente

asentiment s. n., pl. asentimente

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ASENTIMENT s. 1. v. încuviințare. 2. v. sufragiu.

ASENTIMENT s. 1. acord, aprobare, aviz, consimțămînt, consimțire, încuviințare, îngăduință, învoială, învoire, permisiune, voie, voință, vrere, (înv. și reg.) poslușanie, slobozenie, (Mold. și Bucov.) pozvolenie, (înv.) concurs, pozvol, sfat, volnicie. (Nu se face nimic fără ~ lui.) 2. adeziune, sufragiu. (Actorul obține ~ publicului.)

Intrare: asentiment
asentiment substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • asentiment
  • asentimentul
  • asentimentu‑
plural
  • asentimente
  • asentimentele
genitiv-dativ singular
  • asentiment
  • asentimentului
plural
  • asentimente
  • asentimentelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

asentiment, asentimentesubstantiv neutru

  • 1. Consimțământ, aprobare, încuviințare dată cuiva pentru a face ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote A cerut asentimentul responsabilului de grupă. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială Cu asentimentul cuiva = cu aprobarea, cu consimțământul cuiva. DLRLC
    • chat_bubble A fi în asentimentul cuiva = a proceda în conformitate cu dorința cuiva; a avea aprobarea cuiva într-o acțiune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.