20 de definiții pentru barcă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BARCĂ, bărci, s. f. Ambarcațiune de dimensiuni mici, cu vâsle, cu pânze sau cu motor. – Din it. barca.

barcă sf [At: NEGRUZZI, S. II, 192 / Pl: bărci, (înv) barce / E: it barca] 1 Ambarcație de dimensiuni mici, cu vâsle. 2 Barcă (1) cu pânze. 3 Barcă (1) cu motor. 4 (Îs) ~ de salvare Barcă pentru salvarea personalului și pasagerilor unei nave, în caz de naufragiu. 5 (Reg) Albie pentru cărat var.

bárcă s.f. (mar.) Ambarcație mică de lemn, de cauciuc etc., cu vîsle, pînze sau motor. ◇ Expr. A tîrî barca pe uscat v. tîrî. • pl. bărci. /<it. barca, fr. barque, germ. Barke.

BARCĂ, bărci, s. f. Ambarcație de dimensiuni mici, cu vâsle, cu pânze sau cu motor. – Din it. barca.

BARCĂ, bărci, s. f. Mic vas plutitor care este pus în mișcare cu ajutorul vîslelor sau al unui motor. V. luntre, caic, lotcă, șaică. Barcă cu pînze. Barcă cu motor.O barcă de pescar întîrziat era un punct negru trăgînd după sine un triunghi de unde, șterse curînd. DUMITRIU, N. 259. De la Feldioara mai departe, în dreptul satelor, încep să apară bărcile... pe care oamenii și le-au construit pentru a putea pluti pe deasupra apelor. BOGZA, C. O. 262. Pășește lin o barcă pe unda adormită. ALEXANDRESCU, M. 97. ◊ Barcă de salvare = barcă aflată pe orice vapor și care servește la salvarea pasagerilor și a echipajului în caz de naufragiu.

BARCĂ, bărci, s. f. Ambarcație de dimensiuni mici cu vîsle, cu pînze sau cu motor. – It. barca.

BARCĂ s.f. Ambarcație mică, fără punte, cu vîsle sau cu un motor. [Pl. bărci. / < it. barca, cf. fr. barque < lat. barca].

BARCĂ s. f. ambarcație mică, fără punte, cu rame, vele sau cu motor. (< it. barca, fr. barque)

BARCĂ bărci f. Ambarcație de dimensiuni mici, fără punte, cu vâsle, cu pânze sau cu motor, destinată transporturilor la distanțe mici; luntre. [G.-D. bărcii] /<it. barca

*bárcă, f. pl. bărcĭ (fr. barque, it. barca, lat. barca, din bárica, vgr. bâris, din copticu bari, id.). Luntre (în special cu fundu ascuțit, care e forma cea maĭ obișnuită). – Pop. la Dunăre și la mare varcă (ngr. várka). V. dubă, lotcă, oraniță.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

barcă s. f., g.-d. art. bărcii; pl. bărci corectat(ă)

barcă s. f., g.-d. art. bărcii; pl. bărci corectat(ă)

barcă s. f., g.-d. art. bărcii; pl. bărci

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BARCĂ s. luntre, (prin Ban.) schelă. (~ pescărească.)

BARCĂ s. luntre, (prin Ban.) schelă. (~ pescărească.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bárcă (bărci), s. f. – Ambarcație mică. – Mr., megl. varcă, barcă. It. barca, probabil pe cale orientală: cf. tc., bg. barka, ngr. μτάρκα și βάρkα, alb. barkë. Diez, I, 53 (urmat de Koerting 1232; cf. Densusianu, Rom., XXXIII, 275) a crezut în mod eronat că este vorba de păstrarea directă a lat. barca. Cuvîntul mr. din ngr. și direct din it. (Ruffini 328). Der. barcagiu, s. m. (luntraș); debarca, vb., pe baza fr. débarquer; îmbarca, vb., ca fr. embarquer; debarcader, s. n., ca fr. débarcadère; îmbarcațiune, s. f., din fr. embarcation.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BARCĂ ACROBATICĂ aparat de forma unei bărci suspendate de un portic și care se poate roti 360°, fiind utilizat în antrenamentul vestibular al piloților și parașutiștilor.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a se da în bărci expr. (pop., glum.) a avea contact sexual.

Intrare: barcă
substantiv feminin (F74)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • barcă
 • barca
plural
 • bărci
 • bărcile
genitiv-dativ singular
 • bărci
 • bărcii
plural
 • bărci
 • bărcilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

barcă, bărcisubstantiv feminin

 • 1. Ambarcațiune de dimensiuni mici, cu vâsle, cu pânze sau cu motor. DEX '09 DLRLC DN
  sinonime: luntre schelă diminutive: bărcuță
  • format_quote Barcă cu pânze. Barcă cu motor. DLRLC
  • format_quote O barcă de pescar întîrziat era un punct negru trăgînd după sine un triunghi de unde, șterse curînd. DUMITRIU, N. 259. DLRLC
  • format_quote De la Feldioara mai departe, în dreptul satelor, încep să apară bărcile... pe care oamenii și le-au construit pentru a putea pluti pe deasupra apelor. BOGZA, C. O. 262. DLRLC
  • format_quote Pășește lin o barcă pe unda adormită. ALEXANDRESCU, M. 97. DLRLC
  • 1.1. Barcă de salvare = barcă aflată pe orice vapor și care servește la salvarea pasagerilor și a echipajului în caz de naufragiu. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii