23 de definiții pentru belciug
din care- explicative (11)
- morfologice (4)
- relaționale (2)
- etimologice (1)
- specializate (3)
- argou (2)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
BELCIUG, belciuge, s. n. 1. Verigă de metal care servește la fixarea unui lacăt, a unui lanț etc. ◊ Expr. A pune (sau a atârna cuiva) belciugul în nas = a pune stăpânire (pe cineva), a avea (pe cineva) în mână. (Fam.) A (nu) fi câștigat la belciuge = a (nu) fi considerat o persoană căreia i se poate cere orice fel de serviciu. 2. Meandru al unui râu care în perioadele de secetă rămâne izolat de albia acestuia. – Din sl. bĕličugŭ.
belciug snm [At: (a. 1579), CUV. D. BĂTR. I, 254 / V: băl~ / Pl: ~uge,[1] (rar) ~ugi, ~uri / E: vsl ведчуяу] 1 Inel de metal fixat de un obiect, de care se prinde un lacăt, un lanț etc. 2 (Înv; îe) A duce cu ~ul A înșela. 3 (Pop; îe) ~ de aur la râtul porcului Lucru nepotrivit. 4 (Pop; îe) A pune (sau a atârna) (cuiva) ~ul în nas A avea (pe cineva) în mână. 5 (Fam, îe) A (nu) fi câștigat la ~e A (nu) putea fi tratat fără considerație. 6 (Înv) Verigă de care se atârnă cheile. 7 (Imp) Inel (dintr-un lanț). 8 (Înv; lpl; îf ~gi) Cingătoare purtată de tineri în zona Mureș. 9 Meandru al unui râu care în perioadele de secetă rămâne izolat de albie. corectat(ă)
- ~uge, → ~uge, — Ladislau Strifler
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
belciug s.n. 1 Verigă sau inel de metal, asamblat cu o scoabă sau cu un șurub de fixare, care servește la legarea sau fixarea unui lanț, a unui cablu etc. ◊ Expr. A pune (sau a atîrna) cuiva belciugul în nas = a) a pune stăpînire pe cineva; b) a avea pe cineva la mînă. A duce pe cineva cu belciugul (de nas) = a conduce pe cineva după propriul interes (înșelîndu-l). (fam.) A (nu) fi cîștigat la belciuge = a (nu) fi considerat o persoană căreia i se poate pretinde orice fel de serviciu. 2 (hidrol.) Lac în formă de semicerc, format pe bucla unui meandru părăsit. • pl. -e. /<sl. veche бѣлчоутъ.
- sursa: DEXI (2007)
- adăugată de claudiad
- acțiuni
BELCIUG (pl. -ge) sn. Verigă, inel de fier sau de alt metal: lanțurile se prind la loc în ~ele groase de fier (DLVR.); ~ de aur la rîtul porcului (proverb biblic), nu întrebuința cuvinte înalte, alese, față de cei proști și neînțelegători [vsl. bělŭčugŭ].
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Onukka
- acțiuni
BELCIUG, belciuge, s. n. 1. Verigă de metal de care se prinde un lacăt, un lanț etc. ◊ Expr. A pune (sau a atârna cuiva) belciugul în nas = a pune stăpânire (pe cineva), a avea (pe cineva) în mână. (Fam.) A (nu) fi câștigat la belciuge = a (nu) fi considerat o persoană căreia i se poate cere orice fel de serviciu. 2. Braț de râu care în perioadele de secetă rămâne ca un lac sinuos. – Din sl. bĕličugŭ.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de paula
- acțiuni
BELCIUG, belciuge, s. n. Verigă sau inel de metal, fixat solid de ceva, servind pentru a petrece prin el un lacăt, un lanț, o funie etc. Zicînd acestea, legă roibul de belciugul bătut în stîlțul gros din fața crîșmei. SADOVEANU, O. I 370. Învîrti cheia de două ori în broască, apoi puse și un lacăt mare, petrecut prin belciuge. REBREANU, P. S. 294. În belciugul de la carîmbul dedesubt din stînga [al căruței] era aninată o bărdiță. CREANGĂ, P. 106. ◊ Expr. (Cu aluzie la belciugul pe care îl puneau ursarii în botul ursului domesticit și purtat legat de un lanț) A pune sau a atîrna (cuiva) belciugul în nas = a pune stăpînire (pe cineva), a dispune după voie (de cineva), a avea (pe cineva) în mînă. A duce (pe cineva) cu belciugul (de nas) = a conduce (pe cineva) cum îți place, cum ți-e voia sau interesul, amăgindu-l, înșelîndu-l. [Vodă] bătea șaua că, dacă nu ne lăsăm duși cu belciugul de el și neamul lui, se duce. PAS, L. I 251. (Familiar, cu aluzie la obiectele care se cîștigă la bîlciuri prin aruncarea dibace a unui inel) Doar nu l-ai cîștigat la belciuge, se spune ca o mustrare glumeață aceluia care îți cere un efort prea mare, care nu te cruță de o oboseală. ♦ Obiect răsucit în jurul lui însuși. Și-a admirat în oglindă coafura măreață, desfăcută din belciugele hîrtiuțelor. SADOVEANU, N. F. 157.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
BELCIUG, belciuge, s. n. Verigă de metal, fixată solid de ceva, prin care se trece un lacăt, un lanț etc. ◊ Expr. A pune (sau a atîrna cuiva) belciugul în nas = a pune stăpînire (pe cineva), a avea (pe cineva) în mînă. (Fam., cu aluzie la un joc cu belciugele) Doar nu m-ai cîștigat la belciuge, se spune aceluia care îți pretinde să faci un efort prea mare. – Slav (v. sl. bĕličugŭ).
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de lgall
- acțiuni
BELCIUG ~ge n. Verigă de metal, fixată cu o scoabă sau cu un șurub (pe o ușă, pe o poartă, pe un ușor etc.), prin care se trece un lacăt, o frânghie sau un lanț etc. * A pune (sau a atârna) cuiva ~gul la nas a pune stăpânire pe cineva; a lua pe cineva în mâini. /<sl. bĕlițugu
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
belciug n. inel de fier sau de alt metal: belciug de aur la râtul porcului. [Slav. BĔLŬČŬGŬ].
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
belcĭúg n., pl. e (vsl. belĭcŭgŭ, bg. rus. belcúg, d. turc. bilezik, bileğik, brățare, belezic, dim. d. bilek, antebraț; bg. belezik, belekče, sîrb. belenzuk, belenğuk [V. Bern.1, 48]. V. belezic, cĭubelc, culbec). Verigă atîrnată de un șurub (de care se atîrnă apoĭ lacătu) saŭ de altceva (de ex., de nasu unuĭ porc). – Și -cĭúv, pl. urĭ (Da. 1, 217).
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
bălciug sn vz belciug
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
belciug s. n., pl. belciuge
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
belciug s. n., pl. belciuge
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
belciug s. n., pl. belciuge
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
belciug, -ge.
- sursa: IVO-III (1941)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
BELCIUG s. inel, verigă. (~ de lacăt.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
BELCIUG s. inel, verigă. (~ de lacăt.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare etimologice
Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
belciug (belciuge), s. n. – 1. Verigă. – 2. (Înv.) Inel. – Mr. bilciugă, megl. bilțug. Sl. belŭčugŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 16; Lexicon, 53; Türk, I, 263; Cihac); cf. bg. belčjug, v. sb. bĕlĭčugĭ, sb. biòčug, beòčug, „verigă de ușă”, rus. belčug. Totuși, cuvîntul nu este sl., ci tc., cf. Berneker 48. Cuvîntul mr. se explică prin contaminare cu tc. bilezik „brățară” › rom. belezic (Șeineanu, II, 46), care a circulat, de asemenea, deși puțin, cf. alb. beljezik, bg. belezik.
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
belciug, belciuguri, s.n. Inel de metal, verigă. – Din sl. belŭčugu, cf. rus. belčug (Scriban, DER, DEX).
- sursa: DRAM 2021 (2021)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
belciug, belciuguri, s.n. – Inel de metal, verigă. – Din sl. belŭčugu, cf. rus. belčug < tc. bilezik „brățară” < bilek „antebraț” (Scriban, Șăineanu, DER, DEX); din vsl. *bělŭčŭgŭ (Frățilă).
- sursa: DRAM 2015 (2015)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
belciug, s.n. – Inel de metal, verigă. – Din sl. belŭčugu, cf. rus. belčug.
- sursa: DRAM (2011)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
Dicționare de argou
Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a avea belciug expr. 1. (d. femei) a fi serioasă, a-și păstra bunul nume. 2. (intl.) a nu-și recunoaște delictele, a nu se trăda.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
a-i pune (cuiva) belciug expr. 1. a lovi (pe cineva) peste gură. 2. (glum. – d. femei) a se mărita (cu cineva), a lua de bărbat (pe cineva).
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
substantiv neutru (N3) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
belciug, belciugesubstantiv neutru
- 1. Verigă de metal care servește la fixarea unui lacăt, a unui lanț etc. DEX '09 DLRLC
- Zicînd acestea, legă roibul de belciugul bătut în stîlpul gros din fața crîșmei. SADOVEANU, O. I 370. DLRLC
- Învîrti cheia de două ori în broască, apoi puse și un lacăt mare, petrecut prin belciuge. REBREANU, P. S. 294. DLRLC
- În belciugul de la carîmbul dedesubt din stînga [al căruței] era aninată o bărdiță. CREANGĂ, P. 106. DLRLC
- 1.1. Obiect răsucit în jurul lui însuși. DLRLC
- Și-a admirat în oglindă coafura măreață, desfăcută din belciugele hîrtiuțelor. SADOVEANU, N. F. 157. DLRLC
-
- A pune (sau a atârna cuiva) belciugul în nas = a pune stăpânire (pe cineva), a avea (pe cineva) în mână. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- A duce (pe cineva) cu belciugul (de nas) = a conduce (pe cineva) cum îți place, cum ți-e voia sau interesul, amăgindu-l, înșelându-l. DLRLC
- [Vodă] bătea șaua că, dacă nu ne lăsăm duși cu belciugul de el și neamul lui, se duce. PAS, L. I 251. DLRLC
-
- A (nu) fi câștigat la belciuge = a (nu) fi considerat o persoană căreia i se poate cere orice fel de serviciu. DEX '09 DEX '98
- diferențiere Doar nu l-ai câștigat la belciuge, se spune ca o mustrare glumeață aceluia care îți cere un efort prea mare, care nu te cruță de o oboseală. DLRLC
-
-
- 2. Meandru al unui râu care în perioadele de secetă rămâne izolat de albia acestuia. DEX '09
etimologie:
- bĕličugŭ DEX '98 DEX '09