16 definiții pentru benzină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BENZINĂ, benzine, s. f. Lichid incolor, ușor inflamabil, cu miros caracteristic, produs petrolier sau de sinteză, folosit mai ales drept combustibil pentru motoarele de automobil, sau ca solvent etc. – Din fr. benzine.

benzi sf [At: BOGZA, C. O. 308 / Pl: ~ne / E: fr benzine] (Chm) Lichid incolor, ușor inflamabil, cu miros caracteristic, produs petrolier sau de sinteză, folosit mai ales drept combustibil la motoarele cu explozie.

benzi s.f. Amestec lichid de hidrocarburi, obținut prin distilarea primară a țițeiului, prin cracare sau sinteză, ușor inflamabil, cu miros caracteristic, care este folosit drept combustibil în motoarele cu ardere internă. ◊ Benzină grea v. greu. Stație de benzină v. stație. ◊ Expr .A pune benzină pe foc v. foc. • pl. -e. /<fr. benzine.

BENZINĂ, benzine, s. f. Lichid incolor, ușor inflamabil, cu miros caracteristic, produs petrolier sau de sinteză, folosit mai ales drept combustibil la motoarele cu explozie. – Din fr. benzine.

BENZI s. f. Produs petrolier sau de sinteză, sub forma unui lichid incolor și ușor inflamabil, folosit în special ca combustibil la motoarele cu explozie. ◊ Benzină grea = benzină obținută printr-o distilare obișnuită și folosită ca combustibil la automobile și la alte motoare. Benzină ușoară = benzină obținută printr-o distilare specială și folosită ca combustibil la avioane.

BENZI s. f. Produs petrolier sau de sinteză sub forma unui lichid incolor și ușor inflamabil, folosit mai ales drept combustibil la motoarele cu explozie. – Fr. benzine.

BENZI s.f. Amestec lichid de hidrocarburi, obținut prin distilarea fracționată a țițeiului și folosit mai ales drept combustibil în motoarele cu explozie. [< fr. benzine].

BENZI s. f. amestec lichid de hidrocarburi obținut prin distilarea primară a țițeiului, prin cracare sau sinteză. (< fr. benzine)

BENZI f. Amestec lichid de hidrocarburi, ușor inflamabil, cu miros caracteristic, obținut prin distilarea petrolului sau produs prin sinteză și folosit, mai ales, drept combustibil pentru motoarele cu explozie. /<fr. benzine

benzină f. uleiu volatil, extras din gudronul de huilă, servă a scoate petele curățindu-le de grăsime.

*benzínă f., pl. e (d. benzóe). Chim. Idrocarbură volatilă scoasă din catranu cărbunelui de pămînt, descoperită de Faraday la 1825 și uzitată la șterșu petelor grase de pe stofe.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

benzi s. f., g.-d. art. benzinei; pl. benzine

benzi s. f., g.-d. art. benzinei; pl. benzine

benzi s. f., g.-d. art. benzinei; pl. benzine

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BENZÍNĂ (< fr.) s. f. Amestec de hidrocarburi lichide (cu 5-12 atomi de carbon în moleculă) în diferite proporții, cu p. f. 40-200°C, obținut prin distilarea primară a țițeiului, prin cracarea fracțiilor petroliere sau prin sinteză. Caracteristicile principale ale b. sînt limitele de fierbere și cifra octanică. Este utilizată ca principal combustibil pentru motoarele de automobil și de aviație, ca solvent etc. ♦ B. etilată = b. care servește drept carburant în motoarele cu ardere internă; pentru a i se îmbunătăți calitățile antidetonante i se adaugă tetraetilplumb; din cauza toxicității este colorată în roșu sau în albastru, pentru a evita folosirea ei în alte scopuri. B. sintetică = b. obținută prin hidrogenarea cărbunilor sau prin sinteză din oxid de carbon și hidrogen.

Intrare: benzină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • benzi
 • benzina
plural
 • benzine
 • benzinele
genitiv-dativ singular
 • benzine
 • benzinei
plural
 • benzine
 • benzinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

benzi, benzinesubstantiv feminin

 • 1. Lichid incolor, ușor inflamabil, cu miros caracteristic, produs petrolier sau de sinteză, folosit mai ales drept combustibil pentru motoarele de automobil, sau ca solvent etc. DEX '09 DN
  • 1.1. Benzină grea = benzină obținută printr-o distilare obișnuită și folosită ca combustibil la automobile și la alte motoare. DLRLC
  • 1.2. Benzină ușoară = benzină obținută printr-o distilare specială și folosită ca combustibil la avioane. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.