4 definiții pentru bergamască

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

bergamască sf [At: CERNE, D. M. / E: it bergamasca] 1 Vechi dans popular din Bergam. 2 Melodie după care se dansează bergamasca (1). 3 Rasă de oi din Italia.

bergamască s.f. 1 (muz.) Vechi dans și cîntec popular italian, în măsură binară și cu ritm vioi, care era interpretat de un grup de femei și bărbați așezați în cerc. ♦ Melodie după care se executa acest dans. 2 (zool.) Rasă de oi din Italia; oaie care aparține acestei rase. • /fr. bergamasque, it. bergamasco; cf. nm. pr. Bergamo, oraș în N Italiei.

BERGAMASCĂ s. f. vechi dans și cântec popular italian cu ritm vioi, interpretat de un grup de femei și bărbați așezați în cerc. (< fr. bergamasque, it. bergamasco)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

bergamască (< it. bergamasca, de la Bergamo), cântec de dans italienesc întâlnit în lucrările vocale și instrumentale ale sec. 16 și 17. În general, pe un motiv* al basului continuu* se improvizau* diverse melodii dansante (v. lucrări de Praetorius, Frescobaldi, Scheidt ș.a.). J.S. Bach a introdus b. în Goldenberg-Variationem. În sec. 19, b. a devenit un fel de tarantelă* rapidă (în 6/8, cu accent pe al patrulea timp(I, 2)).

Intrare: bergamască
substantiv feminin (F99)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bergamască
  • bergamasca
plural
genitiv-dativ singular
  • bergamascăi
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bergamascăsubstantiv feminin

  • 1. Vechi dans și cântec popular italian cu ritm vioi, interpretat de un grup de femei și bărbați așezați în cerc. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.