11 definiții pentru bongoase

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BONGOASE s. f. pl. (Reg.) Istorioare, povești hazlii. – Et. nec.

BONGOASE s. f. pl. (Reg.) Istorioare, povești hazlii. – Et. nec.

bongoase sfp [At: CREANGĂ, GL. / E: nct] 1 (Mol) Povești hazlii Si: istorioare. 2 (Reg) Vrăjitorii.

bongoase s.f. pl. (reg.) 1 Istorioare hazlii, glume, povești. Pe la ce școli a învățat, de știe a spune atîtea bongoase? (CR.). 2 Vrăjitorii, practici legate de magie. Numai cu descîntece și cu alte bongoase poate scăpa copilul. • /form. expr.

BONGOASE sf. pl. Mold. 1 Povestiri glumețe, snoave: știe a spune atîtea ~... pe la nunți (CRG.) 2 Vorbe necuviincioase; spurcăciuni, lucruri necurate.

BONGOASE s. f. pl. (Mold.) Istorioare sau povești hazlii; palavre, glume. V. snoava. Oare Crigore a lui Petre Lucăi de la noi din sat pe la ce școli a învățat, de știe a spune atîtea bongoase și conăcăria pe la nunți? CREANGĂ, A. 13.

BONGOASE s. f. pl. (Reg.) Istorioare hazlii; palavre.

bongoase f. pl. drăcii, lucruri necurate: pe la școli a învățat de știe a spune atâtea bongoase? CR. [Origină necunoscută].

bongoáse (oa dift.) n. saŭ f. pl. (cp. cu ung. böngészet, cules ulterior de strugurĭ saŭ de spice rămase, cu care ocaziune se spun „bongoase”). Nord. Palavre, poveștĭ, znoave, bazaconiĭ, scamatoriĭ, comediĭ: a ști multe bongoase. – Și bozgoane: umblă cu bozgoane că’n telefon vorbește diavolu (Neam. Rom. Pop. 6, 652). În Trans ș.a. boscoane, în Mold. sud boscoade (poate după boscorodesc). V. gîmboase.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: bongoase
substantiv feminin (F168)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • bongoase
  • bongoasele
genitiv-dativ singular
plural
  • bongoase
  • bongoaselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bongoase, bongoasesubstantiv feminin plural

  • 1. regional Istorioare, povești hazlii; palavre, glume. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Oare Grigore a lui Petre Lucăi de la noi din sat pe la ce școli a învățat, de știe a spune atîtea bongoase și conăcăria pe la nunți? CREANGĂ, A. 13. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.