14 definiții pentru brăileanca (dans)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRĂILEANCĂ, brăilence, s. f. 1. Femeie originară sau locuitoare din municipiul sau județul Brăila. 2. (Art.) Dans popular românesc asemănător cu hora, răspândit în zona Brăilei; melodie după care se execută acest dans. [Pr.: bră-i-] – Brăilean + suf. -că.

brăilean, ~ă [At: JIPESCU, O. 35 / Pl: ~eni, ~ene / E: Brăila + -ean] 1 a Care este din Brăila. 2 a Care aparține Brăilei. 3-4 smf Persoană care s-a născut sau locuiește în Brăila. 5 (Reg) sm Vânt care bate în zona Brăilei. 6 sf (Reg) Plantă care crește pe la poalele munților și este întrebuințată în medicina populară. 7 sf (Reg) Dans popular nedefinit mai îndeaproape. 8 sf (Reg) Melodie după care se execută brăileana (7).

brăileancă sf [At: DA / Pl: ~ce / E: Brăila + -eancă] 1-2 Brăileană (3-4). 3 (Bot; reg) Răchitan (Lythrum salicaria). 4 (Bot; reg) Jale de câmp (Salvia nemorosa). 5-6 Brăileană (7-8).

brăilean, -ă s.m., s.f., adj. 1 s.m., s.f. Persoană care face parte din populația de bază a orașului sau a județului Brăila ori este originară de acolo; (la pl. m.) locuitorii Brăilei. 2 adj. Care aparține Brăilei sau brăilenilor, care se referă la Brăila sau la brăileni; originar din Brăila. • sil. bră-i-. pl. -eni, -ene. /nm. pr. (oraș în România) Brăila + -ean.

brăileancă s.f. 1 Femeie care face parte din populația de bază a orașului Brăila sau este originară de acolo. 2 Numele unui dans popular românesc, asemănător cu hora, care este răspîndit în jurul Brăilei. ♦ Melodie după care se execută acest dans. • sil. bră-i-. pl. -ence. /brăilean + -că.

BRĂILEANCĂ, brăilence, s. f. 1. Femeie născută și crescută în municipiul sau județul Brăila. ♦ Locuitoare din municipiul sau județul Brăila. 2. (Art.) Dans popular românesc asemănător cu hora, răspândit în jurul Brăilei; melodie după care se execută acest dans. [Pr.: bră-i-] – Brăilean + suf. -că.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

brăileanca (dans) (desp. bră-i-) s. f. art., neart. brăileancă, g.-d. art. brăilencii

brăileanca (dans) (bră-i-) s. f. art., neart. brăileancă, g.-d. art. brăilencii

brăileanca (dans) s. f. art. (sil. bră-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BRĂILEANCA s. art. v. coada-vacii, jale.

brăileanca s. art. v. COADA-VACII. JALE.

Intrare: brăileanca (dans)
  • silabație: bră-i- info
substantiv feminin (F76)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • brăileanca
plural
genitiv-dativ singular
  • brăilencii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

brăileancăsubstantiv feminin articulat

  • 1. Dans popular românesc asemănător cu hora, răspândit în zona Brăilei; melodie după care se execută acest dans. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Brăilean + sufix -că. DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.