18 definiții pentru buletin

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BULETIN, buletine, s. n. 1. (Urmat de determinări) Scurt comunicat, raport, anunț sau notă oficială care conține informații de actualitate și de interes public. Buletin de știri. Buletin meteorologic. ♦ Adeverință eliberată de o autoritate pentru a atesta ceva. Buletin de analize medicale. ♦ Nume dat unei publicații periodice cu scurte dări de seamă, studii și informații de specialitate etc. 2. (Adesea cu determinarea „de identitate”) Act oficial care atestă identitatea unei persoane. 3. (În sintagma) Buletin de vot = imprimat cuprinzând numele candidaților și siglele partidelor, folosit în exercitarea dreptului la vot. – Din fr. bulletin.

buletin sn [At: IORGA, L. II, 86 / Pl: ~e / E: fr bulletin] 1 (Urmat de determinări) Scurt comunicat (sau raport, anunț, notă oficială) care conține informații de actualitate și de interes public. 2 Adeverință eliberată de autoritate pentru a atesta ceva. 3 Nume dat unei publicații periodice cu scurte dări de seamă, studii și informații de specialitate etc. 4 (Adesea cu determinarea „de identitate”) Act oficial care atestă identitatea unei persoane. 5 (Îs) ~ de vot Imprimat cuprinzând numele și prenumele candidaților la o alegere, cu ajutorul căruia alegătorii își exercită dreptul de vot.

buletin s.n. 1 (urmat de determ. care indică tipul, specificul etc.) Scurt comunicat, raport, anunț sau notă oficială care conține informații de actualitate și de interes public. ◊ Buletin oficial = publicație periodică de texte oficiale, legi, decrete etc. Buletin de știri = rezumatul noutăților zilei prezentat la radio sau la televizor. = Buletin medical (sau de sănătate, de analize) = a) raport asupra stării de sănătate a unei persoane (bolnave); b) spec. raport referitor la evoluția bolii unei personalități politice, artistice etc. Buletin meteorologic v. meteorologic. 2 Publicație periodică editată de o instituție specializată cuprinzînd referate, studii și informații (de specialitate) dintr-un anumit domeniu. ◊ Buletin de precomandă = publicație periodică editată de marile edituri și trimisă spre consultare celor interesați pentru a-și comanda din timp lucrările dorite. 3 (și buletin de identitate) Act oficial (sub formă de carnet) care atestă identitatea unei persoane față de autoritățile propriei țări, eliberat de organul de poliție din zona de reședință. ♦ Adeverință eliberată de o autoritate pentru a atesta ceva. ◊ Buletin de naștere v. naștere. 4 (și buletin de vot) Imprimat care cuprinde numele și prenumele candidaților la alegeri, cu ajutorul căruia alegătorii își exprimă opțiunile de vot. Trece la masă, scrie un buletin și-l dă Cetățeanului turmentat (CAR.). • pl. -e. /<fr. bulletin, it. bolletino, bulletino, germ. Bulletin; cf. lat. bulla, -ae „bulă”.

BULETIN, buletine, s. n. 1. (Urmat de determinări) Scurt comunicat, raport, anunț sau notă oficială care conține informații de actualitate și de interes public. ♦ Adeverință eliberată de o autoritate pentru a atesta ceva. Buletin de analize medicale. ♦ Nume dat unei publicații periodice cu scurte dări de seamă, studii și informații de specialitate etc. 2. (Adesea cu determinarea „de identitate”) Act oficial care atestă identitatea unei persoane. 3. (În sintagma) Buletin de vot = imprimat cuprinzând numele și prenumele candidaților la o alegere, cu ajutorul căruia alegătorii își exercită dreptul de vot. – Din fr. bulletin.

BULETIN, buletine, s. n. 1. (De obicei determinat prin «de identitate») Act oficial care atestă identitatea unei persoane. I s-a făcut mutația în buletin. 2. (Urmat de diverse determinări) Scurt comunicat, anunț, raport sau notă cu caracter oficial, cuprinzînd o informație de actualitate și de interes public. Buletin de știri = serie de știri și scurte comentarii privind evenimentele la ordinea zilei, comunicate prin radio; radiojurnal. Buletin meteorologic = informație asupra situației meteorologice prezente și asupra desfășurării ei în următoarele 1-2 zile. Buletin medical = scurtă relatare cu privire la evoluția bolii unei personalități și la tratamentul medical ce i se aplică. ♦ Adeverință eliberată de o autoritate pentru a atesta ceva. Buletin de analiză medicală. 3. Nume dat unei publicații periodice (în special a unei instituții sau a unei societăți), cuprinzînd scurte dări de seamă asupra activității lor, studii și informații de specialitate etc.; revistă. V. anale, anuar, arhivă. Buletin bibliografic. Buletin documentar. ♦ (Determinat prin «oficial») Publicație periodică, cu caracter oficial, de stat, cuprinzînd legi, decrete, decizii etc. V. monitor. După adoptarea legilor de către Marea Adunare Națională, ele sînt semnate de președintele și de secretarul Prezidiului și publicate în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale.. CONST. R.P.R. 19. 4. (De obicei determinat prin «de vot») Listă cu numele candidaților la o alegere, cu ajutorul căreia votează alegătorul. A introdus buletinul în urnă.

BULETIN, buletine, s. n. 1. Act oficial care atestă identitatea unei persoane. ♦ Adeverință eliberată de o autoritate pentru a atesta ceva. 2. (Cu determinări) Scurt comunicat, raport, anunț sau notă oficială, cuprinzînd informații de actualitate și de interes public. 3. Nume dat unei publicații periodice cuprinzînd scurte dări de seamă, studii și informații de specialitate etc. ◊ Buletin (oficial) = publicație periodică cu caracter oficial, de stat, cuprinzînd legi, decrete, decizii etc. 4. Listă cu numele candidaților la o alegere, cu ajutorul căreia votează alegătorul. – Fr. bulletin (<it.).

BULETIN s.n. 1. Act, livret oficial cu care se poate legitima o persoană, atestîndu-i identitatea. ♦ Adeverință prin care se consemnează ceva. 2. Scurtă comunicare oficială. 3. Publicație periodică, cuprinzînd dări de seamă, studii și informații dintr-un anumit domeniu; publicație periodică (oficială) care cuprinde legi, decrete etc. 4. Listă, hîrtie care cuprinde numele candidaților într-o alegere și care este introdusă în urnă. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. bulletin, cf. it. bolletino].

BULETIN s. n. 1. act, livret oficial care atestă identitatea unei persoane. ◊ adeverință prin care se consemnează ceva. 2. scurtă comunicare oficială cuprinzând informații de actualitate. 3. periodic editat de o instituție specializată: referate, studii și informații dintr-un anumit domeniu; publicație periodică oficială care cuprinde legi, decrete, decizii etc. 4. ~ de vot = imprimat cu numele candidaților la o alegere. (< fr. bulletin)

BULETIN ~e n. 1) Document oficial, prin care se consemnează sau se confirmă ceva. * ~ (de identitate) act oficial care atestă identitatea unei persoane. 2) Informație oficială despre evenimente sau chestiuni de actualitate și de interes public. ~ meteorologic. ~ de știri. 3) Publicație periodică oficială, cuprinzând legi, decrete, dispoziții. 4) Publicație periodică care cuprinde dări de seamă, studii scurte și informații dintr-un anumit domeniu de activitate. 5): ~ de vot imprimat pe care se scrie lista candidaților la o alegere și prin care alegătorii își exercită dreptul de vot. /<fr. bulletin

buletin n. 1. mică hârtie pătrată pe care se scrie numele candidatului la alegeri; 2. scurtă dare de seamă despre lucrurile ce interesează publicul: Buletinul bursei; Buletinul legilor, culegere oficială de legi, decrete și ordonanțe; 3. fițuică eliberată de unele administrațiuni: buletin de bagaje.

*buletín n., pl. e (fr. bulletin, d. it. bullettino, care vine d. bulla, bulă). Sufragiŭ scris: buletin de vot. Raport oficial: buletinu armateĭ. Colecțiune de decrete, de deciziunĭ: buletinu legilor. Foaĭe care arată felu purtăriĭ orĭ silințeĭ cuĭva: buletinu unuĭ școlar.

buletin-anche s. n. Buletin prin care se efectuează o anchetă ◊ „În numărul de mâine al ziarului nostru va apărea un buletin-anchetă, la care sunt invitați să răspundă spectatorii cuplajului interbucureștean de miercuri.” I.B. 13 III 67 p. 4 (din buletin + anchetă)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BULETIN METEOROLOGIC DE AVIAȚIE informare făcută periodic asupra condițiilor de stare a vremii dintr-un interval de timp trecut și asupra evoluției probabile a timpului pentru diferite perioade utilizând: temperatura, presiunea atmosferică, viteza și intensitatea vântului, nebulozitatea, fenomene hidrometeorologice (ceață, polei, lapoviță, ploaie, ninsoare). Servește navigației aeriene și este înmânat conducătorilor de zbor și echipajelor aeronavelor, fiind întocmit de către stațiile meteorologice care deservesc aviația militară sau civilă.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BULETINUL „MIHAI EMINESCU”, revistă de istorie literară, consacrată în exclusivitate studiului vieții și operei lui M. Eminescu. A apărut succesiv la Cernăuți, Piatra Neamț și Rîmnicu Vîlcea, între 1930 și 1944, sub redacția lui Lecca Morariu și cu concursul lui Gh. Bogdan-Duică și G. Ibrăileanu.

BULETINUL OFICIAL v. Monitorul Oficial al României.

Intrare: buletin
buletin1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buletin
 • buletinul
 • buletinu‑
plural
 • buletine
 • buletinele
genitiv-dativ singular
 • buletin
 • buletinului
plural
 • buletine
 • buletinelor
vocativ singular
plural
buletin2 (pl -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buletin
 • buletinul
 • buletinu‑
plural
 • buletinuri
 • buletinurile
genitiv-dativ singular
 • buletin
 • buletinului
plural
 • buletinuri
 • buletinurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

buletin, buletinesubstantiv neutru

 • 1. (Urmat de determinări) Scurt comunicat, raport, anunț sau notă oficială care conține informații de actualitate și de interes public. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Buletin de știri. Buletin meteorologic. DEX '09
  • 1.1. Buletin de știri = serie de știri și scurte comentarii privind evenimentele la ordinea zilei, comunicate prin radio; radiojurnal. DLRLC
  • 1.2. Buletin meteorologic = informație asupra situației meteorologice prezente și asupra desfășurării ei în următoarele 1-2 zile. DLRLC
  • 1.3. Buletin medical = scurtă relatare cu privire la evoluția bolii unei personalități și la tratamentul medical ce i se aplică. DLRLC
  • 1.4. Adeverință eliberată de o autoritate pentru a atesta ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Buletin de analize medicale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.5. Nume dat unei publicații periodice cu scurte dări de seamă, studii și informații de specialitate etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Buletin bibliografic. Buletin documentar. DLRLC
   • 1.5.1. (Determinat prin «oficial») Publicație periodică, cu caracter oficial, de stat, cuprinzând legi, decrete, decizii etc. DLRLC
    • format_quote După adoptarea legilor de către Marea Adunare Națională, ele sînt semnate de președintele și de secretarul Prezidiului și publicate în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale. CONST. R.P.R. 19. DLRLC
 • 2. (Adesea cu determinarea „de identitate”) Act oficial care atestă identitatea unei persoane. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote I s-a făcut mutația în buletin. DLRLC
  • comentariu Este înlocuit în prezent de Cartea de identitate. dexonline
 • chat_bubble (în) sintagmă Buletin de vot = imprimat cuprinzând numele candidaților și siglele partidelor, folosit în exercitarea dreptului la vot. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote A introdus buletinul în urnă. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.