19 definiții pentru cacao

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CACAO s. f. Sămânța arborelui de cacao, folosită (sub formă de produs pulverulent) în alimentație, mai ales la fabricarea ciocolatei și a unor băuturi hrănitoare. ◊ Unt (sau ulei) de cacao = substanță grasă, de culoare albă-gălbuie, extrasă din pulberea de cacao și folosită la fabricarea ciocolatei, în industria farmaceutică, în cosmetică etc. ♦ P. ext. Băutură preparată cu pulbere de cacao. [Pr.: -ca-o] – Din fr. cacao.

cacao sf [At: DA / E: fr cacao] 1 Sămânță a cacaotierului, folosită (sub formă de produs pulverulent) în alimentație, mai ales, în fabricarea ciocolatei și a unor băuturi hrănitoare. 2 (Îs) Unt (sau ulei) de ~ Substanță grasă, de culoare albă- gălbuie, extrasă din pulberea de cacao și folosită la fabricarea ciocolatei, în industria farmaceutică, în cosmetică. 3 Băutură preparată cu pulbere de cacao (1).

CACAO s. f. Sămânța arborelui de cacao, folosită (sub formă de produs pulverulent) în alimentație, mai ales la fabricarea ciocolatei și a unor băuturi hrănitoare. ◊ Unt (sau ulei) de cacao = substanță grasă, de culoare albă-gălbuie, extrasă din pulberea de cacao și folosită la fabricarea ciocolatei, în industria farmaceutică, în cosmetică etc. ♦ Băutură preparată cu pulbere de cacao. [Pr.: -ca-o] – Din fr. cacao.

CACAO s. f. Produs alimentar în formă de praf, obținut din semințele unui arbore exotic și care servește la fabricarea ciocolatei și la prepararea unei băuturi hrănitoare; p. ext. băutura preparată din acest praf.

CACAO s. f. Produs alimentar în formă de praf, obținut din semințele unui arbore exotic (Theobroma cacao) și care servește la prepararea ciocolatei, a unor băuturi hrănitoare etc.; p. ext. băutură preparată din acest praf. – Fr. cacao.

CACAO s.f. Praf rezultat din măcinarea semințelor prăjite ale unui arbore exotic, folosit mai ales la prepararea ciocolatei; (p. ext.) băutură preparată din acest produs. [Pron. -ca-o. / < fr., sp. cacao].

CACAO s. f. praf rezultat din măcinarea semințelor prăjite ale unui arbore exotic, folosit la prepararea ciocolatei; (p. ext.) băutura preparată. (< fr. cacao)

CACAO f. invar. 1) Sămânță extrasă din fructele cacaotierului. 2) Produs alimentar sub formă de pulbere obținut prin măcinarea unor asemenea semințe. ◊ Unt (sau ulei) de ~ substanță grasă extrasă din pulberea de cacao, folosită în industria alimentară, în industria farmaceutică și în cosmetică. 3) Băutură preparată din acest produs. [Art. cacaua; Sil. -ca-o] /<fr. cacao

cacao n. bobul unui arbore din America, din a cărui sămânță uleioasă se face ciocolata.

*cacáo m. fără pl. (fr. [d. sp.] cacao, d. chilenu kakauti). Un pom american (theobroma cacao) care face niște boabe uleĭoase din care se face cĭocolata. S. n. Praf de boabe de cacao rîșnite. Băutură făcută din apă cu cacao și zahăr, de obicĭ amestecată și cu mult lapte.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+unt de cacao (grăsime din pulbere de cacao) s. n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Theobroma cacao L. Flori mici, numeroase, gălbui, cu desen maro, în raceme sau fascicule, apar direct pe ramuri. Frunze, alterne, ovate, subțiri, lucioase, întregi, lungi pînă la cca 32 cm, scurt-pețiolate, cu vîrf ascuțit, glabre. Mic arbore cu tulpină pînă la 10 m înălțime, cu ramuri numeroase. Fructe ovat- lunguiețe, pînă la 22 cm lungime, galbene-roșietice, cu semințe foarte multe.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

cacao s. invar. (intl.) mită dată agenților din poliția rutieră.

a (se) face de baftă / de basm / (eufem.) de cacao / de căcat (vulg.) expr. a (se) compromite; a se face de râs.

Intrare: cacao
substantiv feminin (F167)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cacao
  • cacaua
plural
genitiv-dativ singular
  • cacao
  • cacauei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cacaosubstantiv feminin

  • 1. Sămânța arborelui de cacao, folosită (sub formă de produs pulverulent) în alimentație, mai ales la fabricarea ciocolatei și a unor băuturi hrănitoare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Unt (sau ulei) de cacao = substanță grasă, de culoare albă-gălbuie, extrasă din pulberea de cacao și folosită la fabricarea ciocolatei, în industria farmaceutică, în cosmetică etc. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. prin extensiune Băutură preparată cu pulbere de cacao. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.