14 definiții pentru calambur

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CALAMBUR, calambururi, s. n. Joc de cuvinte bazat pe echivocul rezultat din asemănarea formală a unor cuvinte deosebite ca sens. – Din fr. calembour.

CALAMBUR, calambururi, s. n. Joc de cuvinte bazat pe echivocul rezultat din asemănarea formală a unor cuvinte deosebite ca sens. – Din fr. calembour.

CALAMBUR, calambururi, s. n. Joc de cuvinte întemeiat pe echivoc, pe deosebirea de sensuri a unor cuvinte similare ca pronunțare. Anecdota, calamburulacolo fiind la preț, Cată-le prin almanahuri, și vei trece de isteț. VLAHUȚĂ, O. A. 76.

CALAMBUR, calambururi, s. n. Joc de cuvinte bazat pe un echivoc, pe deosebirea de sens a unor cuvinte asemănătoare ca formă. – Fr. calembour.

CALAMBUR s.n. Joc de cuvinte întemeiat pe echivoc sau pe asemănarea ca formă a unor cuvinte deosebite ca sens; parahreză. [Pl. -ruri. / < fr. calembour, cf. Kalemberg – ambasador german la Paris care stîlcea cuvintele franțuzești].

CALAMBUR s. n. 1. joc de cuvinte întemeiat pe echivoc sau pe asemănarea formală a unor termeni deosebiți ca sens; parahreză. 2. problemă enigmistică bazată pe echivoc. (< fr. calembour)

CALAMBUR ~uri n. Joc de cuvinte bazat pe asemănarea sonoră a unor cuvinte cu sens diferit. /<fr. calembour

calambur m. joc de cuvinte bazat pe asemănarea sunetelor, iar nu a sensurilor: când nu-ți sună în buzunare, pătimești de gălbinare (= galbeni n’are). PANN.

*calambúr n., pl. urĭ (fr. calembour). Joc de cuvinte fundat pe un echivoc, o asemănare de cuvinte, precum: Nu mînca așa de repede, c’aĭ să te’necĭ.Imposibil! Știŭ să’nnot!

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

calambur s. n., pl. calambururi

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

calambur (calambururi), s. n. – Joc de cuvinte. Fr. calembour.Der. calamburgiu, s. m. (amator de jocuri de cuvinte).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

calambur1 (fr. calembour „glumă”), figură cu efect umoristic, derivată prin compunere din toate celelalte figuri care exprimă în primul rând echivocul, precum și din cele care au la bază similitudinea de sunete (A): „Nu contest că femeile au rostul lor pe lume. Dar odată ajunse neveste, îți strică toate rosturile.” (T. Mușatescu) Sin. parachreză.

calambur-anecdotă2 (fr. calembour), figură de compoziție realizată cu ajutorul celorlalte figuri (simple) generate de echivocul fonologic și lexical și încadrate într-o mică relatare, al cărei final îl reprezintă o expresie sau un enunț cu efect de poantă (P): „Tot asemine voi păstra cea mai adâncă taină asupra unui război omeric [hiperbolă] avut cu niște amazoane [metaforă] în catrințe, care culegeau poame într-o livadă, și care văzându-ne că sărim peste un gard și că înaintăm spre ele ca niște zmei [comparație hiperbolică], spre a le lua câteva poame, au început a ne împroșca cu coarne, râzând și strigându-ne: «Nu șuguiți, domnilor, cu coarnele, că vi se pot prinde de frunte». Noi am răspuns cu mărinimie că nu, suntem însurați.” (V. Alecsandri)

Intrare: calambur
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • calambur
  • calamburul
  • calamburu‑
plural
  • calambururi
  • calambururile
genitiv-dativ singular
  • calambur
  • calamburului
plural
  • calambururi
  • calambururilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

calambur, calambururisubstantiv neutru

  • 1. Joc de cuvinte bazat pe echivocul rezultat din asemănarea formală a unor cuvinte deosebite ca sens; parahreză. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Anecdota, calamburul – acolo fiind la preț, Cată-le prin almanahuri, și vei trece de isteț. VLAHUȚĂ, O. A. 76. DLRLC
  • 2. Problemă enigmistică bazată pe echivoc. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.