16 definiții pentru cantonament

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CANTONAMENT, cantonamente, s. n. 1. Instalare temporară a unor unități militare într-o localitate în afara cazărmii; loc unde sunt instalați cei cantonați. 2. Loc de cazare special amenajat și perioada de timp în care o echipă sau un lot de sportivi se pregătesc în comun (în vederea participării la o competiție de amploare). – Din fr. cantonnement.

cantonament sn [At: CAMILAR, N. I, 426 / Pl: ~e / E: fr cantonnement] 1 Staționare vremelnică (a unei unități militare) într-o localitate în afara cazarmei. 2 Loc unde sunt instalați cei cantonați (1). 3 Loc de cazare special amenajat, unde o echipă sau un lot sportiv se pregătesc în comun (în vederea participării Ia o competiție de amploare). 4 Perioada de timp cât o echipă se află în cantonament (3).

CANTONAMENT, cantonamente, s. n. 1. Staționare vremelnică (a unor unități militare) într-o localitate, în afara cazarmei; loc unde sunt instalați cei cantonați. 2. Loc de cazare special amenajat și perioada de timp în care o echipă sau un lot de sportivi se pregătesc în comun (în vederea participării la o competiție de amploare). – Din fr. cantonnement.

CANTONAMENT, cantonamente, s. n. 1. Staționare vremelnică (mai ales a trupelor militare) într-o localitate; locul unde sînt instalați cei cantonați. V. popas. 2. (Sport) Loc special amenajat în care un grup de sportivi se pregătește, printr-un antrenament științific, în vederea realizării unor performanțe maxime.

CANTONAMENT, cantonamente, s. n. Staționare vremelnică (a unor unități militare) într-o localitate; loc unde sînt instalați cei cantonați. ♦ Loc special amenajat, în care un grup de sportivi se pregătește în vederea unei competiții. – După fr. cantonnement.

CANTONAMENT s.n. Staționare vremelnică (a trupelor în marș) într-o localitate; loc unde sunt cantonate trupe. ♦ (Sport) Loc amenajat special pentru antrenamentul sportivilor. [Cf. fr. cantonnement].

CANTONAMENT s. n. 1. staționare vremelnică (a trupelor în marș) într-o localitate; loc unde sunt cantonate trupe. 2. loc amenajat pentru antrenamentul sportivilor. (< fr. cantonnement)

CANTONAMENT ~e n. 1) Popas într-o localitate a unei trupe militare în marș; campament; tabără; bivuac; lagăr. 2) Loc unde sunt cantonate trupele; cartier. 3) Loc de cazare a sportivilor în timpul antrenamentelor speciale. ~ de alpiniști. /<fr. cantonnement

cantonament n. găzduirea provizorie a unei trupe la săteni.

*cantonamént n., pl. e (fr. cantonnement). Locu unde cantonează trupele militare (casă orĭ un adăpost oare-care permanent). V. bivuac.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cantonament s. n., pl. cantonamente

cantonament s. n., pl. cantonamente

cantonament s. n., pl. cantonamente

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CANTONAMENT s. 1. (MIL.) tabără, (reg.) staniște. (~ al oștilor.) 2. (SPORT) tabără. (~ul de box de la Sinaia.)

CANTONAMENT s. 1. (MIL.) tabără, (reg.) staniște. (~ al oștilor.) 2. (SPORT) tabără. (~ de box de la Sinaia.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CANTONAMENT (< fr.) s. n. 1. (MILIT.) (Loc de) instalare temporară a trupelor într-o localitate în afara cazărmii. 2. (SPORT) Loc de cazare și perioada de timp în care se desfășoară pregătirea în comun a unei echipe sau a unui lot de sportivi în vederea participării la o competiție de amploare. 3. (EC.) Limitarea drepturilor unui creditor.

Intrare: cantonament
cantonament substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cantonament
 • cantonamentul
 • cantonamentu‑
plural
 • cantonamente
 • cantonamentele
genitiv-dativ singular
 • cantonament
 • cantonamentului
plural
 • cantonamente
 • cantonamentelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cantonament, cantonamentesubstantiv neutru

 • 1. Instalare temporară a unor unități militare într-o localitate în afara cazărmii; loc unde sunt instalați cei cantonați. DEX '09 DLRLC DN
 • 2. Loc de cazare special amenajat și perioada de timp în care o echipă sau un lot de sportivi se pregătesc în comun (în vederea participării la o competiție de amploare). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: tabără
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.