9 definiții pentru cariofilacee

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CARIOFILACEE, cariofilacee, s. f. (La pl.) Familie de plante angiosperme dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpină, cu frunze înguste, cu flori hermafrodite dispuse în inflorescențe și cu fructe capsule; (și la sg.) plantă din această familie. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. caryophyllacée.

cariofilacee sf [At: DEX2 / P: ~ri-o~ / E: fr caryophylacées] 1 (Lpl) Familie de plante dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpină, cu frunze înguste, cu flori hermafrodite dispuse în inflorescențe și cu fructe capsule Si: cariofilee (1). 2 Plantă din familia cariofilaceelor (1) Si: cariofilee (2).

CARIOFILACEE, cariofilacee, s. f. (La pl.) Familie de plante dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpină, cu frunze înguste, cu flori hermafrodite dispuse în inflorescențe și cu fructe capsule; (și la sg.) plantă din această familie. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. caryophyllacées.

CARIOFILACEE s.f.pl. Familie de plante dicotiledonate, avînd ca tip garoafa; cariofilee; (la sg.) plantă din această familie. [Pron. -ri-o-fi-la-ce-e, sg. invar. / < fr. caryophyllacées, cf. gr. karyophyllon – cuișoare].

CARIOFILACEE s. f. pl. familie de plante angiosperme dicotiledonate, dialipetale: garoafa; cariofilee. (< fr. caryophyllacées)

CARIOFILACEE ~ f. 1) la pl. Familie de plante dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpini, cu frunze înguste, cu flori divers colorate, dispuse în inflorescențe, cu fructe capsule (reprezentant: garoafa). 2) Plantă din această familie. [Sil. -ri-o-fi-la-ce-e] /<fr. caryophyllacées

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cariofilacee (desp. -ri-o-) s. f., art. cariofilaceea, g.-d. art. cariofilaceei; pl. cariofilacee

cariofilacee (-ri-o-) s. f., art. cariofilaceea, g.-d. art. cariofilaceei, pl. cariofilacee

cariofilacee s. f., pl. (sil. -ri-o-) cariofilacee

Intrare: cariofilacee
cariofilacee substantiv feminin
 • silabație: ca-ri-o- info
substantiv feminin (F142)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cariofilacee
 • cariofilaceea
plural
 • cariofilacee
 • cariofilaceele
genitiv-dativ singular
 • cariofilacee
 • cariofilaceei
plural
 • cariofilacee
 • cariofilaceelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cariofilacee, cariofilaceesubstantiv feminin

 • 1. (la) plural Familie de plante angiosperme dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpină, cu frunze înguste, cu flori hermafrodite dispuse în inflorescențe și cu fructe capsule. DEX '09 DN
  sinonime: cariofilee
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.