16 definiții pentru carton (hârtie)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CARTON1, cartoane, s. n. 1. Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton impregnat cu gudron sau cu smoală. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. Tub mic de hârtie groasă (cu rol de filtru), la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 4. Tăviță de carton1 (1) pentru prăjituri, bomboane etc.; p. ext. conținutul ei. – Din fr. carton.

carton1 sn [At: MAIORESCU, D. 70 / Pl: ~oane / E: fr carton] 1 Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. 2 (Îs) ~ gudronat (sau asfaltat) Carton1 (1) impregnat cu gudron sau cu smoală. 3 (Fig; îla) De ~ Lipsit de trăinicie Si: efemer. 4 Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii Si: studiu. 5 Tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 6 Tăviță de carton1 (1) pentru prăjituri, bomboane etc. 7 (Pex) Conținutul unui carton1 (6).

CARTON1, cartoane, s. n. 1. Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton impregnat cu gudron sau cu smoală. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. Tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 4. Tăviță de carton1 (1) pentru prăjituri, bomboane etc.; p. ext. conținutul ei. – Din fr. carton.

CARTON, cartoane, s. n. 1. Hîrtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă; mucava. Cutie de carton. Jucării de carton.Loc. adj. De carton = lipsit de trăinicie, efemer. Casă de carton. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton acoperit cu gudron sau smoală, întrebuințat la acoperirea unor clădiri sau pentru izolarea fundațiilor și a zidurilor de la subsol. Carton presat= a) carton dur, de compoziție specială, din care se confecționează diferite obiecte. Geamantan de carton presat; b) carton întrebuințat ca izolant în mașinile și aparatele electrice. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. (Rar) Carte de joc. Cartoanele zburau de la unul la altul, vrafurile de bancnote făceau ocolul mesei. PETRESCU, S. 101. 4. Tub mic de hîrtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. Prietenul meu mușcă din cartonul aurit al țigării și-mi înfruntă semeț privirea. C. PETRESCU S. 152. 5. Tăviță de mucava; p. ext. conținutul ei. Am adus copiilor un carton de prăjituri.

CARTON1, cartoane, s. n. 1. Hîrtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. ◊ Carton gudronat (sau asfaltat) = carton acoperit cu gudron sau cu smoală. 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii; studiu. Cartoanele lui Leonardo da Vinci. 3. Tub mic de hîrtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. 4. Tăviță de carton (1); p. ext. conținutul ei. – Fr. carton.

CARTON s.n. 1. Hîrtie groasă și puțin flexibilă; mucava. 2. Tăviță de mucava; (p. ext.) conținutul ei. 3. Schiță, studiu pregătitor la un tablou. 4. Tub mic de hîrtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. [Pl. -oane. / < fr. carton, cf. it. cartone – hîrtie groasă].

CARTON s. n. 1. hârtie groasă și puțin flexibilă. 2. tăviță de mucava; (p. ext.) conținutul ei. 3. schiță, studiu pregătitor la un tablou. 4. tub mic de hârtie groasă la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. (< fr. carton)

CARTON ~oane n. 1) Hârtie groasă, compactă, rigidă, având diferite întrebuințări. ◊ ~ gudronat carton din fibre textile impregnat cu bitum și utilizat ca material izolant. 2) Schiță inițială a unui tablou; crochiu; desen; eboșă. ~oanele lui I. Vieru. 3) Tub de hârtie la capătul unei țigări. /<fr. carton

carton n. 1. cartă groasă și tare; 2. portofoliu mare sau cutie de carton pentru hârtii, cărți, etc.; 3. desen ce face un pictor înainte de a începe un tablou; 4. foaie tipărită din nou cu schimbări.

*cartón n., pl. oane (fr. carton, it. cartone, d. carta, hîrtie. V. cartă). Mucava, hîrtie groasă de făcut scoarțe la cărțĭ, la dosare, de făcut cutiĭ ș. a.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

carton (hârtie, pânză) s. n., pl. cartoane

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CARTON s. mucava, (reg.) tablă.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

carton, cartoane s. n. 1. cofraj de carton cu treizeci de alveole, folosit la trasportarea și vânzarea ouălor. 2. (prin ext.) cantitate de treizeci de ouă. 3. ambalaj de carton care conține zece pachete de țigări.[1]

  1. Nu este argou, este limbaj familiar. — Alexutsu
Intrare: carton (hârtie)
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • carton
  • cartonul
  • cartonu‑
plural
  • cartoane
  • cartoanele
genitiv-dativ singular
  • carton
  • cartonului
plural
  • cartoane
  • cartoanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

carton, cartoanesubstantiv neutru

  • 1. Hârtie groasă și compactă cu flexibilitate redusă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: mucava diminutive: cartonaș
    • format_quote Cutie de carton. Jucării de carton. DLRLC
    • 1.1. Carton gudronat (sau asfaltat) = carton impregnat cu gudron sau cu smoală. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. Carton presat = carton dur, de compoziție specială, din care se confecționează diferite obiecte. DLRLC
      • format_quote Geamantan de carton presat. DLRLC
    • 1.3. Carton presat = carton întrebuințat ca izolant în mașinile și aparatele electrice. DLRLC
  • 2. Schiță inițială a unui tablou sau a diverselor lui detalii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Cartoanele lui Leonardo da Vinci. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. rar Carte de joc. DLRLC
    • format_quote Cartoanele zburau de la unul la altul, vrafurile de bancnote făceau ocolul mesei. PETRESCU, S. 101. DLRLC
  • 4. Tub mic de hârtie groasă (cu rol de filtru), la capătul unor țigări, prin care se trage fumul. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Prietenul meu mușcă din cartonul aurit al țigării și-mi înfruntă semeț privirea. C. PETRESCU S. 152. DLRLC
  • 5. Tăviță de carton pentru prăjituri, bomboane etc.. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 5.1. prin extensiune Conținutul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Am adus copiilor un carton de prăjituri. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.