9 definiții pentru caucaziană

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAUCAZIAN, -Ă, caucazieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Denumire generică a popoarelor care locuiesc în Caucaz, făcând parte din trei mari familii de limbi: caucaziană propriu-zisă, indo-europeană și altaică; (și la sg.) persoană care face parte din populația unuia dintre aceste popoare. 2. Adj. Care aparține Caucazului sau caucazienilor (1), privitor la Caucaz sau la caucazieni. ◊ Limbi caucaziene = familie de limbi vorbite în Caucaz, din care fac parte georgiana, cecena etc. [Pr.: ca-u-ca-zi-an] – Caucaz (n. pr.) + suf. -ian. Cf. fr. caucasien.

caucazian, [At: DEX2 / P: ca-u-ca-zi-an / Pl: ~ieni, ~iene / E: Caucaz + -ian] 1 smf (Lpl) Denumire generică a popoarelor care locuiesc în Caucaz, făcând parte din trei mari familii de limbi: caucaziană propriu-zisă, indo-europeană și altaică. 2-5 smf, a (Persoană) care (este originară sau) face parte din populația din Caucaz. 6-9 a Care aparține (Caucazului sau) caucazienilor (2,4). 10-11 a Privitor (la Caucaz sau) la caucazieni (2,4).

CAUCAZIÁN, -Ă, caucazieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Denumire generică a popoarelor care locuiesc în Caucaz, făcând parte din trei mari familii de limbi: caucaziană propriu-zisă, indo-europeană și altaică; (și la sg.) persoană care face parte din populația unuia dintre aceste popoare. 2. Adj. Care aparține Caucazului sau populației lui, privitor la Caucaz sau la populația lui. [Pr.: -ca-u-ca-zi-an] – Caucaz (n. pr.) + suf. -ian. Cf. fr. caucasien.

CAUCAZIAN2, -Ă, caucazieni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația Caucazului. – Pronunțat: ca-u-ca-zi-an.

CAUCAZIAN, -Ă, caucazieni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține Caucazului sau populației lui, privitor la Caucaz sau la populația lui. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Caucazului. [Pr.: -ca-u-ca-zi-an] – Din Caucaz + suf. -ean.

CAUCAZIÁN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Caucaz. ◊ (s. f.; pl.) limbi indo-europene și altaice vorbite de populațiile din munții Caucaz. (< fr. caucasien)

CAUCAZIÁN2 ~ánă (~éni, ~éne) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Caucazului sau este originară din Caucaz. [Sil. ca-u-ca-zi-an] /Caucaz n. pr. + suf. ~ian

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

caucazian (desp. ca-u-, -zi-an) adj. m., s. m., pl. caucazieni (desp. -zi-eni); adj. f., s. f. caucazia, pl. caucaziene

caucazian (ca-u-, -zi-an) adj. m., s. m., pl. caucazieni (-zi-eni); adj. f., s. f. caucaziană, pl. caucaziene

Intrare: caucaziană
caucaziană substantiv feminin
 • silabație: ca-u-ca-zi-a-nă info
substantiv feminin (F17)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • caucazia
 • caucaziana
plural
 • caucaziene
 • caucazienele
genitiv-dativ singular
 • caucaziene
 • caucazienei
plural
 • caucaziene
 • caucazienelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

caucazian, caucazienisubstantiv masculin
caucazia, caucazienesubstantiv feminin

 • 1. (la) plural Denumire generică a popoarelor care locuiesc în Caucaz, făcând parte din trei mari familii de limbi: caucaziană propriu-zisă, indo-europeană și altaică. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.1. (la) singular Persoană care face parte din populația unuia dintre aceste popoare. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.