17 definiții pentru centimetru (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CENTIMETRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.

centimetru [At: CLIMESCU, A. 202 / V: san~ / Pl: ~ri sm, ~re sn / E: fr centimètre] 1 sm Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. 2 sn (Pex) Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, vânzători etc. 3 sm (Îs) ~ pătrat Măsură subdivizionară de suprafață, reprezentând 104 dintr-un metru pătrat. 4 sm (Îas) Pătrat cu latura de un centimetru. 5 sm (Îs) ~ cub Măsură subdivizionară de volum, reprezentând 106 dintr-un metru cub. 6 sm (Îas) Cub cu latura de un centimetru.

CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.

CENTIMETRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentînd a suta parte dintr-un metru. [Gaterul apucă brazii] și-i trage cu măsele puternice în pînza ferăstraielor, și centimetru cu centimetru îi străbate, cît sînt de lungi. BOGZA, C. O. 130. ◊ Centimetru pătrat = a 10000-a parte dintr-un metru pătrat. Centimetru cub= a 1000000-a parte dintr-un metru cub. 2. Panglică îngustă de stofă, de metal etc. (sau riglă de lemn) lungă de un metru sau mai mult, avînd marcate diviziuni zecimale și servind la măsurat în ateliere sau magazine.

CENTIMETRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentînd a suta parte dintr-un metru. ◊ Centimetru pătrat = unitate de arie egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). Centimetru cub = unitate de volum egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). 2. Panglică îngustă de mușama, de metal etc. lungă de un metru sau mai mult și servind la măsurat în ateliere și magazine. – Fr. centimètre.

CENTIMETRU s.m. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. // s.n. Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, de vânzători, în magazine etc. [Pl. -ri, (s.n.) -re. / cf. fr. centimètre, it. centimetro].

CENTIMÉTRU I. s. m. măsură subdivizionară de lungime, a suta parte dintr-un metru. II. s. n. panglică lungă de 1 cm (și jumătate) cu diviziuni zecimale, pentru măsurat în croitorie, în magazine de textile etc. (< fr. céntimètre)

CENTIMÉTRU2 ~i m. Unitate de măsură a lungimii (egală cu a suta parte dintr-un metru). ◊ ~ pătrat (cm2) unitate subdivizionară de măsură a suprafeței, egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. ~ cub (cm3) unitate subdivizionară de măsura a volumului, egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. /<fr. centimetre

centimetru m. a suta parte dintr’un metru.

*centimétru m. (centi- și metru). Aritm. A suta parte dintr’un metru.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

centimetru2 (unitate de măsură) (desp. -me-tru) s. m., art. centimetrul; pl. centimetri, art. centimetrii; simb. cm

centimetru1 (unitate de măsură) (-me-tru) s. m., art. centimetrul; pl. centimetri, art. centimetrii; simb. cm

centimetru (unitate de măsură) s. m. (sil. -tru), art. centimetrul; pl. centimetri, art. centimetrii; simb. cm

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CENTIMETRU s. (MAT.) (înv.) sutametru.

CENTIMETRU s. (MAT.) (înv.) sutametru.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

cm (METR.), simbol pentru centimetru.

Intrare: centimetru (s.m.)
centimetru1 (pl. -i) substantiv masculin
 • silabație: -me-tru info
substantiv masculin (M62)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • centimetru
 • centimetrul
 • centimetru‑
plural
 • centimetri
 • centimetrii
genitiv-dativ singular
 • centimetru
 • centimetrului
plural
 • centimetri
 • centimetrilor
vocativ singular
plural
cm simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • cm
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

centimetru, centimetrisubstantiv masculin

 • 1. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: sutametru
  • format_quote [Gaterul apucă brazii] și-i trage cu măsele puternice în pînza ferăstraielor, și centimetru cu centimetru îi străbate, cît sînt de lungi. BOGZA, C. O. 130. DLRLC
  • comentariu simbol cm DOOM 2
  • 1.1. Centimetru pătrat = unitate de arie egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. DLRM NODEX
   • diferențiere Centimetru pătrat = a 10000-a parte dintr-un metru pătrat. DLRLC
   • comentariu simbol cm2 NODEX
  • 1.2. Centimetru cub = unitate de volum egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. DLRM NODEX
   • diferențiere Centimetru cub = a 1000000-a parte dintr-un metru cub. DLRLC
   • comentariu simbol cm3 NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.