19 definiții pentru chirpici

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHIRPICI s. n. Material de construcție în formă de cărămidă, făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar uscat la soare. – Din tc. kerpiç.

chirpici sn [At: ANTIPA, P. 256 / V: ~pic / Pl: (rar) ~uri / E: tc kirpiç, bg киспич] Material de construcție în formă de cărămidă făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar.

CHIRPÍCI s. n. Material de construcție în formă de cărămidă, făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar uscat la soare. – Din tc. kerpiç.

CHIRPICI s. n. (Adesea cu sens colectiv) Material de construcție în formă de prismă, făcut din lut frămîntat cu paie tocate sau cu rogoz și folosită, la țară, în loc de cărămidă. Cînd a venit omul nostru, i-a fost greu la început, dar, gospodar și muncitor cum era, și-a tăiat lemne din pădure, a făcut chirpici și a durat casă mare, frumoasă, aproape de malul apei. DUNĂREANU, N. 123.

CHIRPÍCI m. Material de construcție în formă de cărămidă, făcut din lut și paie, uscat la soare și nears. /<turc. kerpiç

chirpícĭ n., pl. inuz. urĭ (turc. kirpiğ, kerpiğ, de unde și bg. rus. kirpič). Est. Lut amestecat cu paĭe ș. a. și pus în tipar, unde i se dă forma unor marĭ cărămizĭ care se lasă să se usuce. Din el se fac părețiĭ caselor țărăneștĭ. V. ceamur.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

chirpici s. n., art. chirpiciul

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CHIRPICI s. (Ban.) văiugă. (Din ~ se construiau în trecut pereții unor case țărănești.)

CHIRPICI s. (Ban.) văiugă. (Din ~ se construiau în trecut pereții unor case țărănești.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cherpíci (-i), s. m. – Cărămidă de lut, nearsă. – Var. chirpici. Tc. kerpiç (Miklosich, Fremdw., 98; Meyer 224; Berneker 501; Vasmer 561), cf. alb. kjerpitš, bg. kervičĭ, sb. ćerpič, rut. kyrpič. Var. este mold.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

chirpíci, (chiripici), s.n. – Lut amestecat cu paie și bălegar, pus în tipare de lemn și lăsat la soare să se usuce, în vederea confecționării unor cărămizi pentru construcție: „Dar lumea-i din chiripici, / Îi înghite pe cei mici” (Viman, 1989: 349). – Din tc. kerpiç (Scriban, DEX, MDA).

chirpíci, (chiripici), s.n. – Lut amestecat cu paie și bălegar, pus în tipare de lemn și lăsat la soare să se usuce, în vederea confecționării unor cărămizi pentru construcție: „Dar lumea-i din chiripici, / Îi înghite pe cei mici” (Viman 1989: 349). – Din tc. kerpiç.

chirpíci, (chiripici), s.n. Lut amestecat cu paie și bălegar, pus în tipare de lemn și lăsat la soare să se usuce, în vederea confecționării cărămizilor: „Dar lumea-i din chiripici, / Îi înghite pe cei mici” (Viman, 1989: 349). – Din tc. kerpiç (Scriban, DEX, MDA).

Intrare: chirpici
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chirpici
 • chirpiciul
 • chirpiciu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • chirpici
 • chirpiciului
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M73)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cherpici
 • cherpiciul
 • cherpiciu‑
plural
 • cherpici
 • cherpicii
genitiv-dativ singular
 • cherpici
 • cherpiciului
plural
 • cherpici
 • cherpicilor
vocativ singular
plural
chirpic
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cârpici
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

chirpicisubstantiv neutru

 • 1. Material de construcție în formă de cărămidă, făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar uscat la soare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: văiugă
  • format_quote Cînd a venit omul nostru, i-a fost greu la început, dar, gospodar și muncitor cum era, și-a tăiat lemne din pădure, a făcut chirpici și a durat casă mare, frumoasă, aproape de malul apei. DUNĂREANU, N. 123. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.