12 definiții pentru cicăleală

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CICĂLEALĂ, cicăleli, s. f. Faptul de a cicăli; reproș repetat făcut cuiva pentru fapte mărunte; cicălire. – Cicăli + suf. -eală.

CICĂLEALĂ, cicăleli, s. f. Faptul de a cicăli; reproș repetat făcut cuiva pentru fapte mărunte; cicălire. – Cicăli + suf. -eală.

cicălea sf [At: PANN, P.V. I, 17/14 / Pl: ~leli / E: cicăli + -eală] 1 Reproș făcut cuiva pentru fapte mărunte. 2 Insistență supărătoare. 3 Flecăreală.

CICĂLEALĂ, cicăleli,s. f. Faptul de a cicăli. 1. Reproș plictisitor făcut cuiva, de obicei fără motive suficiente, pentru fapte de nimic. 2. Stăruire supărătoare pe lîngă cineva pentru a obține un lucru; sîcîire. Azi bem și mîncăm bucate Pe parale peșin date, Și mîine, fără cîrteală. Ospătăm pe cicăleală. PANN, P. V. I 17.

cicăleálă f., pl. elĭ. Acțiunea de a cicăli.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cicălea s. f., g.-d. art. cicălelii; pl. cicăleli

cicălea s. f., g.-d. art. cicălelii; pl. cicăleli

cicălea s. f., g.-d. art. cicălelii; pl. cicăleli

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CICĂLEA s. bodogăneală, dăscăleală, sâcâială, (reg.) morocăneală, (fig.) pisălogeală. (Mai termină cu ~!)

CICĂLEA s. bodogăneală, dăscăleală, sîcîială, (reg.) morocăneală, (fig.) pisălogeală. (Mai termină cu ~!)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CICĂLEALĂ. Subst. Cicăleală, cicălire, pisălogeală (fam.), pisăgeală (fig., fam.), pisare (fig.), pisat (fig.), sîcîială, sîcîire, cihăială, morocăneală (reg.), plictiseală, șicană, șicanare, tracasare (livr.), tachinare, tachinărie. Pisălog (fam.), cicală (rar). Adj. Cicălitor, sîcîitor, sîcîit (rar), șicanator (rar), pisălog (fam.), plictisitor, plicticos, agasant, iritant, enervant, supărător. Vb. A cicăli, a cincăi (reg.), a pisălogi (fam.), a cihăi (reg.), a sta (cuiva) dădacă pe cap, a se pune (a sta) cu gura pe cineva, a sîcîi, a bîzîi (fam.), a morocăni (reg.), a moronci (reg.), a zăhăi (reg.), a bîrîi (pe cineva) la cap, a bate la cap, a-i bate (cuiva) capul, a înnebuni la (de) cap (pe cineva), a sta pe capul cuiva, a se ține de cîra cuiva, a sta băteală cuiva (pe capul cuiva), a sta lipcă pe capul cuiva, a se ține lipcă de cineva, a toca (pe cineva) la cap, a-i împuia urechile (capul) cuiva, a-i roade cuiva urechile, a ciocăni (fig.), a nu lăsa în pace, a se ține de cineva ca dracul după popă (călugăr), a se ține scai de cineva, a se ține grapă de cineva, a se ține ca scaiul de oaie, a se ține ca rîia de om, a sta neagă-rea în spinarea cuiva, a sta lăstun pe capul cuiva, a sta (a se ține, a se lega, a se apuca) de capul cuiva, a se pune pe capul cuiva, a se pune cață pe capul cuiva, a sta ciocan pe (de) capul cuiva, a-i sta (cuiva) ciocan pe cap, a plictisi, a scormoni pe cineva la inimă; a tachina, a șicana, a face șicană, a tracasa (livr.), a agasa, a face mizerii, a boscorodi, a pisa (fig.), a irita, a enerva. V. ceartă, mustrare, plictiseală, supărare.

Intrare: cicăleală
cicăleală substantiv feminin
substantiv feminin (F54)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cicălea
  • cicăleala
plural
  • cicăleli
  • cicălelile
genitiv-dativ singular
  • cicăleli
  • cicălelii
plural
  • cicăleli
  • cicălelilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cicălea, cicălelisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a cicăli; reproș repetat făcut cuiva pentru fapte mărunte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: cicălire
  • 2. Stăruire supărătoare pe lângă cineva pentru a obține un lucru. DLRLC
    sinonime: sâcâire
    • format_quote Azi bem și mîncăm bucate Pe parale peșin date, Și mîine, fără cîrteală. Ospătăm pe cicăleală. PANN, P. V. I 17. DLRLC
etimologie:
  • Cicăli + sufix -eală. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.