13 definiții pentru cifru

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIFRU, cifruri, s. n. 1. Sistem de semne convenționale cu care se transmit comunicări secrete. 2. Combinație de litere sau de cifre cu ajutorul căreia se pot deschide unele broaște sau lacăte cu închizătoare secretă. – Din fr. chiffre (refăcut după cifră).

cifru2 sn [At: CONTEMP., Seria II, 1948, nr. 110 10/1 / Pl: ~uri / E: fr chiffre] 1 Sistem de semne convenționale cu care se transmit comunicări secrete. 2 Combinație de litere sau de cifre cu ajutorul căreia se pot deschide unele broaște sau lacăte cu închizătoare secretă. 3 (Îvr) Monogramă. 4 Simbol cifric stabilit pentru fiecare cont. 5 (Înv) Serviciu, într-o instituție, care cifrează și descifrează corespondența.

CIFRU, cifruri, s. n. 1. Sistem de semne convenționale cu care se transmit comunicări secrete. 2. Combinație de cifre sau de litere cu ajutorul căreia se pot deschide unele broaște sau lacăte cu închizătoare secretă. – Din fr. chiffre (refăcut după cifră).

CIFRU, cifruri s. n. 1. Sistem de semne convenționale prin care se transmit comunicări secrete. 2. Combinație de litere sau de cifre cu ajutorul căreia se pot deschide unele broaște sau lacăte. Ca într-un lacăt greu, cu multe, zăvoare, pătrunde Oltul între pereții munților. Ca într-un lacăt pe care nu-l poți desface decît cu ajutorul unui cifru. BOGZA, G. O. 324.

CIFRU s.n. 1. Vocabular criptografic în care cuvintele sunt înlocuite prin cifre, potrivit unor norme stabilite dinainte; (p. ext.) sistem de semne convenționale, folosit în comunicări secrete. 2. Încuietoare secretă care se deschide cu ajutorul unui mecanism bazat pe o combinație de litere sau de cifre; combinația semnelor (litere, cifre) cu care se deschide o astfel de încuietoare. [Pl. -uri, -re. / după fr. chiffre, it. cifra].

CIFRU s. n. 1. vocabular criptografic în care cuvintele sunt înlocuite prin cifre; sistem de semne convenționale în comunicări secrete. 2. încuietoare secretă care se deschide cu ajutorul unui mecanism bazat pe o combinație de litere sau de cifre; combinația semnelor. (< fr. chiffre)

CIFRU ~ri n. 1) Sistem de semne convenționale, folosit pentru transmiterea unor informații secrete; cod. 2) Combinație de semne (litere sau cifre), care permite deschiderea unei încuietori secrete. ~l seifului. /<fr. chiffre

*cifru n., pl. e și urĭ (fr. chiffre, m. V. cifră). Semn convențional (de ordinar o cifră saŭ maĭ multe) p. a comunica în secret cu altu: telegramele diplomatice se transmit pin cifrurĭ. Semn, marcă, emblemă, monogramă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cifru (cod) (desp. ci-fru) s. n., art. cifrul; pl. cifruri

cifru (cod) (ci-fru) s. n., art. cifrul; pl. cifruri

cifru (cod) s. n. (sil. -fru), art. cifrul; pl. cifruri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CIFRU s. cod. (Scriere pe baza unui ~.)

CIFRU s. cod. (Scriere pe baza unui ~.)

Intrare: cifru
  • silabație: ci-fru info
substantiv neutru (N39)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cifru
  • cifrul
  • cifru‑
plural
  • cifruri
  • cifrurile
genitiv-dativ singular
  • cifru
  • cifrului
plural
  • cifruri
  • cifrurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cifru, cifrurisubstantiv neutru

  • 1. Vocabular criptografic în care cuvintele sunt înlocuite prin cifre, potrivit unor norme stabilite dinainte. DN
    • 1.1. prin extensiune Sistem de semne convenționale cu care se transmit comunicări secrete. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: cod
  • 2. Încuietoare secretă care se deschide cu ajutorul unui mecanism bazat pe o combinație de litere sau de cifre. DN
    • 2.1. Combinație de litere sau de cifre cu ajutorul căreia se pot deschide unele broaște sau lacăte cu închizătoare secretă. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Ca într-un lacăt greu, cu multe zăvoare, pătrunde Oltul între pereții munților. Ca într-un lacăt pe care nu-l poți desface decît cu ajutorul unui cifru. BOGZA, G. O. 324. DLRLC
  • comentariu Plural și: cifre. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.