16 definiții pentru cobai

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COBAI, cobai, s. m. Mic mamifer rozător, folosit în medicină pentru experiențe de laborator (Cavia porcellus).P. gener. Orice animal care servește pentru experiențe de laborator; fig. subiect de experimentare. – Din fr. cobaye.

COBAI, cobai, s. m. Mic mamifer rozător, folosit în medicină pentru experiențe de laborator (Cavia porcellus).P. gener. Orice animal care servește pentru experiențe de laborator; fig. subiect de experimentare. – Din fr. cobaye.

cobai sm [At: C. PETRESCU, R. DR. 180 / Pl: ~ / E: fr cobaye] 1 Mic mamifer rozător, folosit în medicină pentru experiențe de laborator Si: purcel-de India, purcel-de-mare (Cavia porcellus). 2 (Pgn) Orice animal care servește pentru experiențe de laborator. 3 (Pex) Persoană ca subiect de experimentare.

COBAI, cobai, s. m. Mamifer mic din ordinul rozătoarelor, folosit în medicină și fiziologie pentru experiențe (Cavia cobaya); purcel-de-India; fig. subiect de experimentare. Mergi... ca o victimă condamnată... ca un cobai trimis la o experiență de laborator. C. PETRESCU, R. DR. 180.

COBAI s.m. Mamifer rozător foarte prolific, folosit mai ales în experiențele de biologie. ♦ (Fig.) Obiect al unei experiențe, ființă supusă unei experimentări. [< fr. cobaye, cf. sud-americ. cobayo].

COBAI s. m. 1. mamifer rozător foarte prolific, folosit în experiențele de laborator. 2. (fam.) persoană care servește ca obiect al unei experiențe. (< fr. cobaye)

COBAI ~ m. 1) Mamifer din ordinul rozătoarelor, cu blana diferit colorată, foarte prolific, folosit în medicina experimentală. 2) fig. Subiect de experimentare. [Sil. co-bai] /<fr. cobaye

cobaì v. Mold. a geme ca o cobe: cobea în aer cobăiește.

*cobáĭ m., pl. tot așa (fr. cobaye, d. ispano-americanu cobayo). Un animal rozător mare cît un purcel de curînd născut și foarte întrebuințat de fiziologĭ la experiențele lor (cavia cobaya).

celulă-cobai s. f. (biol.) ◊ „Celulele cobai. Mai mulți oameni de știință francezi au propus efectuarea experiențelor biologice pe culturi de celule și nu pe animale sau subiecți umani voluntari, cum este practica în mod curent [...] Prin recurgerea la «celule-cobai» specialiștii speră, de asemenea, să descopere cauzele mai multor maladii, pornindu-se de la considerentul că celulele reacționează mai puternic decât corpul întreg.” Sc. 1 V 77 p. 5 //din celulă + cobai//

cobaiu m. mamifer rozător, numit și purcel de India.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cobai (rozător) s. m., pl. cobai, art. cobaii

cobai (rozător) s. m., pl. cobai

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

COBAI s. (ZOOL.; Cavia porcellus) (rar) porc-de-India. (~ pentru experiențe.)

COBAI s. (ZOOL.; Cavia porcellus) (rar) porc-de-India. (~ pentru experiențe.)

Intrare: cobai
substantiv masculin (M78)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cobai
 • cobaiul
 • cobaiu‑
plural
 • cobai
 • cobaii
genitiv-dativ singular
 • cobai
 • cobaiului
plural
 • cobai
 • cobailor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cobai, cobaisubstantiv masculin

 • 1. Mic mamifer rozător, folosit în medicină pentru experiențe de laborator (Cavia porcellus). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: porc-de-India
  • 1.1. prin generalizare Orice animal care servește pentru experiențe de laborator. DEX '09 DEX '98 DN
   • 1.1.1. figurat Subiect de experimentare. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Mergi... ca o victimă condamnată... ca un cobai trimis la o experiență de laborator. C. PETRESCU, R. DR. 180. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.